„Kažkaip mane išgelbėjo aukščiausiasis. Pasakė, kad padovanos dar finalą, galbūt man paskutinį olimpinėse žaidynėse“, – po šiuolaikinės penkiakovės moterų varžybų pusfinalio juokavo L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė. – Pakliuvau į finalą, bet kad tiek jėgų reikės atiduoti – nesitikėjau. Gerai, kad plaukime pasitaupiau. Bėgime teko išsikrauti labai stipriai. Turiu pusę dienos atsigauti iki finalo.“

Po ketvirtadienį vykusios pirmosios fechtavimosi rungties L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė buvo surinkusi 205 taškus ir dalinosi 20-26 vietas.

Pratęsus varžybas šeštadienį sportininkės buvo išskirstytos į dvi grupes po 18 ir varžėsi pusfinalyje, kuriame laukė jojimo, papildomas fechtavimosi raundas, plaukimas ir kombinuota bėgimo bei šaudymo rungtys. Toks formatas olimpinėse žaidynėse pritaikytas pirmą kartą.

Iš kiekvieno pusfinalio tik po 9 sportininkes pelnė kelialapius į finalą, kuris vyks sekmadienį ir visos rungtys vėl bus kartojamos.

Penktose olimpinėse žaidynėse dalyvaujanti L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė fantastiškai pasirodė jau pirmoje rungtyje, jojime. Lietuvės žirgas numetė tik vieną kliūtį ir sportininkė iš maksimalių 300 taškų surinko 291 tašką.

„Jojimas sekėsi visai neblogai. Buvo vienas metimukas, gal atstumą mažiau mačiau. Stengiausi kontroliuoti žirgą nuo pirmųjų metrų ir gal per lėtai tą dariau. Mačiau, kad nepataikome ir kiek iš tolėliau darome, platus šuolis gavosi ir kliudė kliūtį. Kitur stengiausi tvarkytis ir lyg viskas gerai buvo“, – šią rungtį prisiminė sportininkė.

Papildoma fechtavimosi rungtis 40-metei nesusiklostė taip sėkmingai – ji pralaimėjo jau pirmą dvikovą italei Alice Sotero.

200 m laisvuoju stiliumi plaukime lietuvė aplenkė tris varžoves ir prieš paskutinį išbandymą bendroje įskaitoje rikiavosi 12-a, nuo taip trokštamos devintosios vietos atsilikdama apie 20 sekundžių.

„Plaukime stengiausi savęs nežudyti, nes norėjau pasitaupyti bėgimui. Žinojau, kad reikės bėgti. Aišku, nesitikėjau, kad taip. Nenorėjau per daug pavargti. Gal norėjosi ir pora sekundžių greičiau praplaukti, bet padariau tą per daug nesivargindama. Bet gerai, kad taip dariau. Maniau, kad dvidešimt sekundžių nėra taip daug. Galvojau, kad po poros ratų ramiai būsiu devintuke, bet blogas šaudymas..“, – kalbėjo ji.

Prieš paskutinį ratą šį atstumą buvo pavykę nukirpti iki penkių sekundžių, bet atrodė, kad skirtumas – per didelis. Vis tik lietuvė pagaliau paleido sėkmingų šūvių seriją – netikslus buvo tik vienas – ir pasileido bėgti.

Bėgo taip stipriai, kad galiausiai įšoko į finalą, o po finišo praėjo daug laiko, kol atletė atsigavo po tokio pasirodymo alinančiame karštyje Versalio rūmų parke.

„Galbūt žmonės blaškė tribūnose, niekada taip nešaudome. Pirmą kartą taip, kad kažkas mirguliuoja, šaukia, rėkia. Stengiausi į tai nežiūrėti ir koncentruotis į taikinį, bet nesigavo. Visi šaudymai nesigavo ir tai bloškė žemyn, teko vytis kitas. Nežinojau, kuri bėgu, bet sau sakiau, kad tikrai nepakliūnu. Spaudžiau save į priekį. Priešpaskutiniame rate išgirdau, kad esu vienuolikta ir pagalvojau: „aš nepakliūnu, taip negali būti. Aš galiu nepakliūti“. Bėgau ir galvojau, kad viskas – turiu šauti arba viskas. Atbėgau ir ačiū Dievui paskutinį šaudymą atlikau geriau nei varžovės, kurias reikėjo aplenkti ir atbėgau devinta. Mačiau, kad vokietė artėja ir kontroliavau tą“, – tęsė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Už jos nugaros likusi vokietė Annika Zillekens atsiliko mažiau nei sekunde ir bendraudama su savo šalies žiniasklaida neslėpė ašarų.

Kol vokietė krimtosi, L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė jau planavo, ką turės daryti kitaip sekmadienį.

„Sunku iš greito bėgimo įeiti į šaudymą, sustabdyti save ir sukoncentruoti. Su treneriu kalbėjau, kad reikia pereiti į lėtą šaudymą. Matė iš šalies, kad labai skubu, tai nėra mano tempas. Nors man atrodė, kad viskas gerai. Stengsiuosi palėtinti save šaudyme, kad taiklumas būtų geresnis, nes šaudymas – tragedija“, – tiesmuka buvo ji, kartu bandydama nuspėti, kas laukia finale. – Į penketuką lipti nėra šansų, manau. Reikia laukti stebuklo. Kartais jie mane aplanko. Gal ir šiandien buvo stebuklas.“

Kiek vėliau pasirodymą B grupėje pradės kita lietuvė Gintarė Venčiauskaitė, kuri po pirmosios fechtavimosi rungties taip pat dalinosi 20-26 vietas.