Galutinėje įskaitoje 25-erių panevėžietė tarp 22 konkurenčių buvo 11-a (80 taškų).

Nugalėjo antrą aukso medalį Nacionaliniame velodrome užsikabinusi amerikietė Jennifer Valente, kuri buvo pajėgiausia ir prieš trejus metus olimpiniame Tokijuje (144 tšk.). Sidabras atiteko lenkei Dariai Pikulik (131 tšk.), bronza – Naujosios Zelandijos dviratininkei Ally Wollaston (125 tšk.).

Nuo dešimtuką uždariusios airės Laros Gillespie O. Baleišytę skyrė 19 taškų.

„Svajojau ir žinojau, kad esu verta dešimtuko. Labai liūdna, kad nepavyko jo pasiekti. Dabar norisi verkti, bet praėjus savaitei ar daugiau suprasiu, kad sudėtingiausioje ištvermės rungtyje esu 11-a pasaulyje, olimpiadoje. Manau, tiesiog reikia laiko“, – pirmais įspūdžiais dalinosi dviratininkė.

Olivija Baleišytė olimpinėse dviračių treko daugiakovės varžybose

Geriausiai lietuvei sekėsi pirmoji skrečo rungtis, kurioje ji užėmė septintą vietą. Tempo lenktynėse O. Baleišytė buvo 14-a, eliminavimo rungtyje – 13-a.

Prieš paskutines grupines lenktynes dėl taškų ji laikėsi 12-a ir galutinėje rikiuotėje sugebėjo pakilti viena pozicija aukštyn.

Apmaudžiausia pačiai sportininkei buvo dėl eliminavimo rungties, kurią laiko savo koziriu.

„Labai gaila, iškritau labai anksti. Va, jei ten būčiau buvusi dešimtuke ar aukščiau, bendroje lentelėje būčiau pakilusi“, – sakė O. Baleišytė.

Pastaroji rungtis, kurioje kas kelis ratus ginklus turi sudėti vėliausiai tarpinį finišą pasiekusi atletė, neapsiėjo be nesusipratimų.

Teisėjai per klaidą buvo eliminavę būsimą vicečempionę D. Pikulik, nors ši akivaizdžiai liniją kirto būdama dviratininkių grupės viduryje.

Netrukus pasitaisyta ir pranešta, jog iš tiesų iškrito britė Neah Evans. Tačiau pasimetusi lenkė jau buvo sulėtinusi apsukas ir turėjo pulti vytis varžoves.

Kai pasitraukti į šoną buvo liepta O. Baleišytei, ši jau ne iš karto atsiliko nuo grupės ir protestuodama kėlė ranką žvalgydamasi į teisėjus.

Olivija Baleišytė olimpinėse dviračių treko daugiakovės varžybose

Vėliau lietuvė paaiškino mačiusi, jog su ja dėl išlikimo kovojusi viena favoričių iš Belgijos Lotte Kopecky išvažiavo ant treko vidinėje pusėje esančios žydrosios juostos, kuria riedėti draudžiama.

„Man atrodė, kad belgė pralindo ten, kur negalima. Nemačiau vaizdo įrašo, bet toks susidarė įspūdis.

Apskritai visą šią savaitę dviračių treko varžybose labai labai daug nesusipratimų. Atrodo, lyg teisėjai žiūrėtų naudos kai kurioms šalims. Bet aš to nežinau, gal ir belgė važiavo pagal taisykles.

Kaip bebūtų, po to su treneriu susitarėme, kad grupinėse lenktynėse dėl taškų nebandysiu vaikytis taškų tarpiniuose finišuose, o darysiu viską, kad aplenkčiau grupę ratu, nes tuomet gauni iškart 20 taškų. Šį tikslą įgyvendinau, ir viename tarpinio finišo sprinte sudalyvavau – bet nemažai varžovių padarė tą patį, ir niekur aš nepakilau“, – svarstė O. Baleišytė.

80 ratų (20 km) lenktynėse su aštuoniais tarpiniais finišais ji viename pastarųjų buvo trečia ir pelnė 2 papildomus taškus.

Beje, Lietuvos atstovė tai padarė ilgai ir įkyriai sekusi tituluotą britę N. Evans – kai pastaroji taupydama jėgas kildavo į treko viršų, O. Baleišytė neperimdavo „garvežio“ pozicijos, o likdavo N. Evans už nugaros.

„Daugiakovėje, kaip ir sprinte, reikia būti gudriam – laimi nebūtinai tas, kas stipresnis. Kas kaip nori, tas taip žaidžia – kaip pokeryje. Žinau, kad britė yra tikrai stipri ir gali aplenkti grupę ratu. O jei aš išvažiuosiu į priekį, nebūtinai padėsiu, gal tik pasimaišysiu.

Prieš startą mačiau, jog britė bendroje lentelėje yra žemai, supratau, kad ji tikrai norės gerinti poziciją. Tiek ji, tiek prancūzė Valentine Fortin. Neabejojau, kad jos lenks grupę ratu. Kaip sakiau, čia – kaip pokeris, renkiesi kažkurią kortą. Aš pasirinkau britę, o vis dėlto reikėjo rinktis prancūzę, kadangi ji grupę lenkė dviem ratais, ir labai lengvai“, – taktikos subtilybes aiškino Olivija.

Olimpiniame treke ji debiutavo prieš trejus metus Tokijuje, kur tose pačiose daugiakovės varžybose užėmė 17-ą vietą.

Nors antrojo bandymo vaisiais nebuvo iki galo patenkinta, O. Baleišytė džiaugėsi bent tuo, jog šįkart patyrė daugiau olimpinės dvasios.

„Aš ir Tokijuje startavau paskutinę dieną, tada išvis gyvenome net ne olimpiniame kaimelyje. Likau nieko nepamačiusi. Dabar bent jau kaimelyje pabuvojau, rytoj dar su artimaisiais ketiname jį apžiūrėti“, – planais dalinosi pašnekovė.

Olimpietė taip pat vylėsi suspėsianti į žaidynių uždarymą, kuris „Stade de France“ stadione sekmadienį prasidės 22 val. Lietuvos laiku.

Grįžusi namo dviratininkė ilsėsis tik savaitę, kadangi spalį Danijoje vyksiančiam pasaulio čempionatui žada ruoštis ne mažiau atsakingai nei olimpiadai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją