Trečiadienio vakarą „Stade de France“ stadione susirinkę ir prie televizijos ekranų prilipę žiūrovai išvydo turbūt geriausias visų laikų vyrų disko metimo varžybas.

Favoritu laikytas 21-erių M. Alekna jau antruoju metimu pagerino dvidešimt metų gyvavusį tėčio Virgilijaus olimpinį rekordą, diską numesdamas 69 m 97 cm. Sūnus tėvą pranoko 8 cm, bet netrukus pats pajuto, ką reiškia, kai iš tavęs atima olimpinį rekordą.

Neprabėgus nė pusvalandžiui į sektorių žengė Jamaikos atstovas R. Stona ir įrankį numetė dar toliau – lygiai 70 m.

25-erių R. Stona nustebino visus varžovus, nes iki tol nėra laimėjęs jokių svarbių varžybų, o asmeninis rekordas siekė 69 m 09 cm. Tačiau ir šis buvo pasiektas vėjuotoje Ramonoje, kur pasaulio rekordą užfiksavo M. Alekna (74 m 35 cm).

Prieš metus pasaulio čempionate Budapešte, kuriame M. Alekna laimėjo bronzą, jis diską numetė vos 62,57 m.

„Beprotybė tikrai. Smagus finalas, smagu būti to dalimi. Esu patenkintas medaliu, dėl to labai džiugu. Nepavyko laimėti, pavyks kitą kartą.

Tikrai netikėtumas. Kad jis yra labai talentingas metikas niekada nekilo klausimų, bet kad išaus taip olimpinėse žaidynėse tikrai mažai kas tikėjosi. Tai yra sportas, visko atsitinka“, – po finalo sakė sidabrą iškovojęs M. Alekna.

Į antrąją finalo dalį, kurioje varžėsi 8 sportininkai, R. Stona žengė būdamas septintas ir per pirmus tris bandymus toliausiai diską numetė 66,16 m.

Lemiamu tapo ketvirtasis metimas, prieš kurį jamaikietį nuramino treneris.

„Jis pasakė per daug negalvoti, nes disko metimas nėra sudėtinga, neapsunkink visko. Neturėjau ką prarasti, į finalą žengiau septintas, tad ėjau atiduoti visko“, – po pergalės neslėpė R. Stona.

Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius dalyvauja olimpinių žaidynių finale

Tiesa, olimpinis medalis jam gali tapti ir paskutiniu disko metiko karjeroje. Jau netrukus R. Stona gali pereiti į sporto šaką, kuria nėra užsiėmęs – amerikietišką futbolą.

Balandį jis įvykdė olimpinį normatyvą, o tada NFL klubus sudomino savo stotu ir buvo pakviestas į treniruotes. Galimybes dvimetrinis 120 kg sportininkas rodė ir legendinei „Green Bay Packers“ komandai.

Po žaidynių NFL klubai pradės treniruočių stovyklas ir neabejotina, kad R. Stona bus į šias kviečiamas.

„Taip, esu susidomėjęs galimybe žaisti amerikietišką futbolą, kelios komandos domisi manimi, mano talentu. Buvau keliose treniruotėse, tai man buvo kažkas naujo. Tačiau žinojau, kad artėja žaidynės, tad dabar esu čia. Turiu daug apie ką galvoti, priimti sprendimus ir matysime, kas nutiks“, – po aukso medalio iškovojimo svarstė jis.

NFL analitikas Lance’as Zierleinas vertindamas R. Stonos galimybes varžytis amerikietiškame futbole išskyrė sportininko kūną, sprogstamą jėgą klubuose ir geresnę nei vidutinę juosmeninės dalies jėgą, taip pat ilgas rankas ir milžiniškas plaštakas.

„Greičiausiai jį medžios kaip galintį tobulėti žaidėją-projektą. Treniruotėse jis bėgo ir šoko puikiai, bet sunkiau sekėsi bėgimo ir kamuolio gaudymo pratimai“, – rašė jis.

Bronzos medalį Paryžiuje laimėjo australas Matthew Denny, kuris diską numetė 69 m 31 cm. Tai – ketvirtas tolimiausias metimas olimpinių žaidynių istorijoje.

Olimpinio čempiono titulą gynęs švedas Danielis Stahlis liko septintas (66 m 95 cm). Be medalio liko vienas iš favoritų, slovėnas Kristjanas Čehas, užėmęs ketvirtą vietą (68 m 41 cm).

Finale varžėsi ir kitas lietuvis Andrius Gudžius, toliausiai diską numetęs 66 m 55 cm – jis užėmė aštuntą vietą. Paryžiaus žaidynėse olimpiečiu tapo ir Mykolo brolis Martynas. Jis užėmė 28-ąją vietą (58 m 66 cm).