Operacija, pasitelkiant mobilų diską, pasiūlyta pacientui, kuris atvyko su neurochirurgais pasikonsultuoti dėl operacinio gydymo.

Vyras skundėsi ribotais kaklo judesiais ir įtampa kaklo srityje. Šiems simptomams progresuojant ėmė tirpti ranka ir pirštai, pradėjo silpnėti plaštakos jėga.

Respublikinės Šiaulių ligoninės neurochirurgai su pacientu aptarė visus galimas gydymo galimybes ir asmuo pasirinko naujosios kartos mobilų diską.

„Kadangi žmogus aktyvus – pasirinktas mobilus tarpslankstelinis implantas, kuris ženkliai sumažina ribotų judesių ir patiriamo diskomforto po operacijos problemą ir atstato funkcionalumą“, – pavykusia operacija džiaugiasi Respublikinės Šiaulių ligoninės Neurochirurgijos skyriaus vedėjas Rimvydas Balandžiūnas.

Operacijos akimirka

Pasak gydytojo, ši Lietuvoje unikali operacija gali būti taikoma pacientams, besikreipiantiems dėl degeneracinių kaklinės stuburo dalies pakitimų, išvaržų ar susiformavusių stenozių. Per nedidelį pjūvį kaklo priekinėje pusėje, pirmiausiai pašalinamas pakenktas diskas, pašalinamas sustorėjęs raištis ar išvarža, atlaisvinus nervus ir nugaros smegenis – dedamas implantas. Pacientai po operacijos tą pačią dieną gali keltis, vaikščioti, atlikti galvos judesius. Sekančią dieną po operacijos išleidžiami į namus.

Anot neurochirurgų, tokia operacija tikrai nėra tinkama visiems pacientams, tačiau būtų naudinga bent trečdaliui besikreipiančių, kurie iki šiol buvo operuojami senuoju būdu.

„Tikrai reikia atrinkti, kuriems iš pacientų ši operacija būtų naudingiausia. Moksliniai tyrimai sako, jog tai – iki 60 metų, aktyvūs žmonės, kurių kaklinė stuburo dalis dar gana mobili ir norisi tai išsaugoti, gyventi įprastą aktyvų gyvenimą“, – sako R. Balandžiūnas.

Operacijos akimirka

Gydytojas teigia, kad operacija techniškai beveik niekuo nesiskiria nuo anksčiau darytos, šiek tiek sudėtingesnis tik pats implanto įdėjimas, mat reikia daugiau dėmesio skirti jo pritaikymui individualiai ir geriausiai kiekvienam pacientui. Žinių, šioms operacijoms atlikti, gydytojas sėmėsi stažuotės Vokietijoje metu.

Naujieji implantai sudaryti iš trijų dalių, dviejų specialaus metalų lydinio plokštelių ir iš polimero pagamintos šerdies, kurios, saveikaudamos tarpusavyje, geba išlaikyti įprastus stuburo segmento judesius.

Pacientams mobilus kaklo tarpslankstelinis implantas naudingas tuo, kad po operacijos išlieka stuburo kaklinės dalies mobilumas, nenukenčia kaklo judesiai, pagerėja gyvenimo kokybė. Lyginant su anksčiau darytomis operacijomis, kaklo lankstumas išlieka žymiai geresnis.

Mobilus kaklo tarpslankstelinis implantas

Iki šiol buvo naudojami nemobilūs ir gan statiški, iš polietil-etil-ketono pagaminti implantai, tad operuotas, ir pilnai sugijęs, stuburo segmentas tapdavo nejudrus. Tokiu atveju nukenčia ne tik kaklo judesiai, bet ir gretimi segmentai dyla greičiau. Dažnam pacientui prireikia pakartotinų operacijų. Būtent todėl neurochirurgai tiki, kad mobilių diskų įdėjimas taps išsigelbėjimu aktyviam ir veikliam pacientui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją