Nutukimui gydyti dažniausiai rekomenduojama keisti gyvenimo būdą, mažinti kalorijų suvartojimą, didinti fizinį aktyvumą. Tačiau nutukimo mažinimas gyvenimo būdo keitimu, mitybos ir fizinio aktyvumo didinimu yra vienas iš kelių. Kitas kelias, kuris, atrodo, realizuoja šūkį „valgau ir lieknėju“ yra vaistai. Populiarūs žurnalai ir moksliniai straipsniai rašo apie nutukimo epidemijos pabaigą, kurią sieja su naujausiais vaistais. Naujausi vaistai padarė perversmą nutukimo epidemijos gydymui. Teigiama, kad jų poveikis nutukimo gydymui yra panašus į vieną radikaliausių priemonių šiai ligai įveikti – bariatrinę (nutukimo) chirurgiją .

Kaip atsirado šie vaistai ir kokia jų tikroji paskirtis?

Vaistai atsirado neseniai, tačiau dabar jų rinkoje yra gana daug ir įvairiais pavadinimais. Pasiaiškinkime jų pavadinimų painiavą ir paskirtį.

Semaglutidas. Palyginti neseniai – 2017 m. Amerikos vaistų kontrolės tarnyba FDA patvirtino vaistą antro tipo diabetui gydyti, kurio veiklioji medžiaga buvo semaglutidas. Vaistą gamina Danijos farmacijos įmonė „Novo Nordisk“. Jis yra dviejų formų – leidžiamas ir valgomas. Greitai paaiškėjo, kad šie vaistai turi platesnį nei gliukozės kontrolės poveikį, vienas iš kurių buvo teigiamas poveikis nutukusiems. 2021 m. JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) patvirtino vaistą, kurio veiklioji medžiaga yra semaglutidas, skirtą suaugusiųjų svorio kontrolei nutukusiems suaugusiems. Vaistas buvo skirtas nutukusiems asmenims ir turintiems nors vieną su nutukimu susijusią sveikatos problemą (pvz. padidintą kraujospūdį).

Teksto autorius Ramutis Kairaitis

Koks yra Danijoje ir JAV patvirtintų vaistų skirtumas? Iš principo skirtumo nėra, skiriasi tik vartojimo kiekiai – to, kurį patvirtino FDA galima vartoti daugiau. Be to, šį vaistą vartojantiems rekomenduojama laikytis dietos bei didinti fizinį aktyvumą. Valgomo Danijos gamintojo vaisto poveikis mažesnis nei to, kurį patvirtino FDA, todėl Danų gamintojo vaistas nėra patvirtintas nutukimui gydyti.

2024 metais FDA praplėtė valgomo Danijos gamintojo vaisto, kurio veiklioji medžiaga yra semaglutidas, vartojimo ribas ir patvirtino jį nutukusių asmenų širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) gydymui. Dabar šis vaistas yra pirmasis svorio mažinimo vaistas, kuris patvirtintas suaugusiems turintiems nutukimą ir sergantiems ŠKL.

Tirzepatidas. Vaistai, kurių veiklioji medžiaga yra tirzepatidas, patvirtinti JAV ir kitose šalyse 2022 metais antro tipo diabetui gydyti. Bet jie pasirodė tokie efektingi nutukimui gydyti, kad 2023 metais FDA patvirtino tirzepatido veikliosios medžiagos vaistus nutukimui.

Liraglutidas. Liraglutido veikliosios medžiagos vaistai, kurių vienas skirtas 2 tipo diabetui gydyti, o kitas – nutukimui, patvirtinti 2009 (ES), 2010 (JAV). Nors jų veikimo mechanizmas toks pat, kaip ir kitų šios grupės vaistų, tačiau antsvoriui mažinti jie mažiau veiksmingi, nei semaglutido vaistai. Semaglutido vaistai yra daugiau nei du kartus veiksmingesni nutukimui nei liraglutido.

Vaistų veikimo mechanizmas

Labiausiai populiarūs antro tipo diabetui ir antsvoriui mažinti yra semaglutido ir tirzepatido veikliosios medžiagos vaistai. Abu jie yra panašūs – imituoja hormonus, išsiskiriančius po valgio. Tačiau jų veikimo mechanizmas nėra toks pats.

Sveikata - 8646

Semaglutidas yra GLP-1 ( į gliukagoną panašaus peptido) receptorių agonistas. Jis imituoja natūraliai išsiskiriančio po valgio GLP-1 hormono poveikį. Žarnyne po valgio natūraliai išsiskyręs GLP-1 poveikis yra dvejopas: padidina insulino (hormono, kuris mažina kraujo gliukozę) kiekį ir slopina gliukagono (hormono, kuris didina kraujo gliukozę) poveikį. Kuomet GLP-1 natūraliai išsiskiria organizme, jo poveikis yra trumpalaikis (2–4 min.). Vaistų, kurių veiklioji medžiaga yra GLP-1, agonistai poveikis trunka iki 5 dienų. Šie vaistai ne tik mažina kraujo gliukozės kiekį, bet ir turi įtaką smegenims (siunčia signalus smegenims nustoti valgyti), padidina sotumo jausmą ir sulėtina skrandžio ir žarnyno ištuštinimą. Taip stabdomas persivalgymas, asmuo jaučiasi ilgesnį laiką sotus. Taigi, be antro tipo diabeto gydymo šie vaistai padeda valgyti mažiau maisto ir sumažina nutukimą.

Tirzepatidas turi dvejopą poveikį: be jau aprašyto GLP-1 receptorių agonistų poveikio jis jungiasi prie receptorių, kuriuos paprastai veikia nuo gliukozės priklausomi insulinotropinio polipeptido (GIP) hormonai. GIP ne tik didina insulino išsiskyrimą, įtakoja smegenų sritis mažinanti apetitą ir norą valgyti, bet ir reguliuoja kalorijų suvartojimą ir saugojimą organizme.

Nors GLP-1 ir GIP veikimo būdas yra šiek tiek kitoks, jų klinikinis poveikis sutampa, įskaitant sotumo jausmą, skrandžio ištuštinimo sulėtinimą, insulino išsiskyrimo ir jautrumo insulinui didinimą, gliukagono mažinimą ir, žinoma, didelio gliukozės kiekio mažinimą.

Vaistų veiksmingumas ir saugumas

Vaistų vartojimas neabejotinai mažina nutukimą. Semaglutidą vartojantys nutukę pacientai sumažino svorį 15 proc. per 68 sav. (Wilding e al., 2021; Garvey et al., 2022). Šis svorio sumažėjimas buvo pasiektas, nes tiriamieji suvartojo mažiau kalorijų dėl alkio ir sotumo pojūčių pasikeitimo (Wilding et al., 2021).

Sveikata - 8667

Kitame tyrime nutukusieji vartojo po 5 mg, 10 mg, 15 mg tirzepatido per savaitę 72 savaites. Svorio sumažėjimas buvo 15, 19 ir 21 procentas (atitinkamai suvartotam kiekiui) (Jastrebof et al.,2022). Nežiūrint pasiekto ženklaus svorio sumažėjimo, nutraukus vaistų vartojimą, svoris atsistato. Nutukusieji, kurie 68 savaite vartojo 2.4 mg (didžiausia leistina dozė) semaglutido, sumažino svorį tačiau du trečdaliai svorio po vienerių metų atsistatė (Wilding et al., 2022).

Pastarieji tyrimai (Jensen et al., 2024) teigia, kad jei gydymas vaistas taikomas kartu su padidintu fiziniu aktyvumu ir dieta, sumažėjęs svoris išlieka mažiausiai metus laiko nevartojant vaistų. Pašaliniai vaistų poveikiai daugiausiai susiję su virškinimo trakto sutrikimais tokiais kaip: pykinimas, šleikštulys, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, vėmimas. Norint sumažinti ar išvengti pašalinių poveikių, kurie dažniausiai pasireiškia tik pradėjus vartoti medikamentus, rekomenduojama pradėti nuo mažesnių dozių palaipsniui jas didinanti. Nesergantiems antro tipo diabetu taip pat kyla pankreatito (kasos liaukos uždegimo) rizika.

Vartoti ar nevartoti?

Dieta ir sveiko gyvenimo būdu grįsti metodai turėtų būti nutukimo prevencijos ir gydymo pagrindiniai įrankiai. Tačiau dieta ir mankšta, iki šiol pasitvirtino kaip ilgalaikiai veiksmingi tik apie 10-čiai procentų nutukusiųjų. Daugumai, turinčių sunkų nutukimą, šie patarimai nėra apskritai veiksmingi. Vienintelė iki šiol buvusi išeitis jiems buvo bariatrinė chirurgija. Tačiau ar turėtų vartoti vaistus, turintieji antsvorį?

Argumentai „už“ vaistus: vaistai neabejotinai mažina nutukimą, jie turi teigiamą poveikį ne tik antro tipo diabetui bet ir kardiometaboliniams rodikliams. Argumentai „prieš“ vaistus: jie turi šalutinį poveikį, sumažėjęs svoris vėl atsistato, yra receptiniai ir brangūs.

Naujausiame žurnalo „Journal of the American Medical Association“ straipsnyje teigiama „nutukimo gydymas GLP-1 agonistais turi būti derinamas su ilgalaikiu gyvenimo būdo keitimu.

Šiuo metu dauguma mokslininkų mano, kad vaistų vartojimas rekomenduotinas asmenims, kurie yra labai nutukę arba tiems nutukusiems, kuriems dietos ir fizinio aktyvumo rekomendacijos nepadeda. Vaistai, dieta ir padidintas fizinis aktyvumas – geriausias patarimas tokiems asmenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją