Nėštumo laikotarpis neabejotinai yra ypatingas kiekvienai moteriai. Išskirtinis dėmesys turėtų būti skiriamas mitybai, kuri lemia tiek nėščiųjų sveikatą, tiek vaiko vystymąsi.
Nėštumo metu išauga poreikis tam tikroms maisto medžiagoms – vitaminams, baltymams, mikroelementams (magnis, geležis, cinkas, folio rūgštis, kalcis). Šiuo laikotarpiu, visų pirma, reikėtų valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių. Nėščiosios maistas turi būti įvairus, šviežias, skanus ir sveikas.
Reikėtų išgerti 2 l vandens. Atidžiausiai nėštumo metu reikia rinktis jūros gėrybes. Žuvį valgyti sveika ir netgi reikia (optimalu, jei ji virta, o ne kepta), bet jūros žuvies geriau vengti ir nevalgyti dažniau nei kartą per savaitę dėl joje esančio nemažo kiekio švino, kuris gali pakenkti vaisiui. Nevartoti alkoholio. Vengti žolinių arbatų, nes ilgai jas vartojant, galimas neprognozuojamas poveikis.
Reikėtų atsisakyti dirbtinių saldiklių, dažiklių, nes jie veikia teratogeniškai (sukelia apsigimimus), todėl geriau vengti limonadų, sulčių pakeliuose ir kitų dirbtinai saldytų ar dažytų produktų. Reikėtų atsisakyti kavos ir juodos arbatos. Jose labai daug kofeino, todėl ir jomis negalima piktnaudžiauti. Jei laikomasi sveikos mitybos principų, daugumos vitaminų ir mineralų iš maisto gaunama tiek, kiek reikia, pritrūkti gali vos kelių: folio rūgšties, geležies, vitamino D, magnio, kalcio, cinko.
Jei mityba nėra pilnavertė, gali prireikti pagerti nėščiosioms skirtų vitaminų kompleksų. Ar jie tikrai būtini, pasakys nėščiąją prižiūrintis gydytojas.
Turi klausimų? Užduok juos čia.