Padeda kontroliuoti ligą

„Aš turiu labai nuostabią patirtį, tiesiog vadinu tai stebuklu. Virš 15 metų turiu skydliaukės sutrikimą, nuo pat menstruacijų pradžios mano ciklas buvo labai nereguliarus. Gydytojai visą laiką sakė, kad tai yra nepagydoma. Visą gyvenimą gyvenau taip, dėl to buvo labai sunku pastoti ir panašiai. Kai pradėjau praktikuoti šį metodą, tai užtruko ne mėnesį ir ne pusę metų, o apie dvejus metus, aš pradėjau jausti, kad mano ciklas reguliuojasi, o skydliaukės tyrimai gerėja. Kad šio metodo dėka išgysi, tikrai nėra faktas, aš skydliaukę vis dar palaikau minimalia vaistų doze, bet taip, kaip buvo, kai būdavo šuoliai, didelės vaistų dozės, – dabar jau nebėra“, – pasakoja I. Mačiulytė.

„Lemon Gym“ sveikatingumo trenerė, pilateso mokytoja Inga Mačiulytė

Stebuklus darantis metodas iš tiesų yra visai paprastas ir kiekvieno lengvai išmokstamas ritualas. Visų pirma, viskas prasideda nuo kvėpavimo praktikų.

„Ryte atsikeli, išgeri šilto vandens, dvi–tris stiklines, tada atsiguli ant grindų arba atsisėdi, man asmeniškai labiau patinka atsigulus, bet ant kieto paviršiaus, o ne ant lovos, nes lova iš karto yra poilsis, o čia yra treniruotė tavo plaučiams ir tavo kraujotakos sistemai“, – pasakoja sveikatingumo trenerė. Patogiai įsitaisius, pradedamas ritualas. Viskas prasideda nuo 30–40 gilių, diafragminių įkvėpimų. Po paskutinio iškvėpimo kiek įmanoma ilgiau sulaikomas kvėpavimas – tai gali trukti nuo 30 sekundžių iki kelių minučių. Galiausiai – ciklas užbaigiamas giliai įkvepiant ir kvėpavimą sulaikius dar kelias sekundes. I. Mačiulytė pasakoja ciklą iš eilės kartojanti triskart.

Antra metodo sudedamoji dalis – šalčio terapija. Tai gali būti ledinis dušas, maudynės šaltame vandenyje ar ledinė vonia. Šalčio terapiją I. Mačiulytė sako praktikuojanti ištisus metus – vasarą maudosi šaltame duše, žiemą – ledinio vandens telkinyje. Pirmą kartą, be išankstinio pratinimosi, pašnekovė šaltame vandenyje išbuvo 20 sekundžių, vasario mėnesį trumpam įlindusi į Lampėdžių ežerą Kaune. Toliau praktikuojant maudynes šaltyje, moteris pasakoja išsiugdžiusi gebėjimą šaltame vandenyje išbūti ilgesnį laiką.

„Mano pačios sau iškeltas iššūkis buvo žiemos metu, kai buvo apie 15 laipsnių šalčio, vandenyje išbūti 10 minučių. Bet čia buvo vienas kartas, tiesiog save išbandyti, ar tu gali. Tai galėjau. O dabar būnu 4 minutes. Sau esu nusistačiusi tokį laiką, kada aš pajuntu tą šaltį jau giliai viduje ir kada yra ne per daug ir ne per mažai, kitaip sakant, komfortabiliai.

Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad būna momentų, kada jauti, kai pradedi dantimis kalenti, traukia žandikaulį, tai tada jau norisi išlipti. Šis metodas ir yra apie savęs pajutimą, tai tiesiog sau užsibrėži tikslą, kad įlipi į vandenį ir stebi save, stebi, kaip reaguoja kūnas, kojos, rankos ir taip toliau“, – pasakoja sveikos gyvensenos entuziastė.

Ingos Mačiulytės maudynės lediniame vandenyje

Galiausiai – meditacija ir koncentracija. Po kvėpavimo pratimų ir šalčio poveikio, „Wim Hofo metodas“ skatina skirti laiko atsipalaidavimui ir dėmesio koncentravimui į savo kūną, pojūčius ir mintis, stengiantis išlaikyti ramybę ir vidinę pusiausvyrą.

Kaip pripratinti kūną prie šalčio?

Sutikite, kad lengviausios šio metodo sudedamosios dalys yra pirmoji ir paskutinė – kvėpavimas bei meditacija. Šaltis neretai apie tai išgirdusius nuo tokių sveikatingumo praktikų atbaido, o keletas nesėkmingų pamėginimų gali baigtis nusivylimu. Pasiteiravus, ką I. Mačiulytė rekomenduotų kiekvienam, svarstančiam apie maudynes šaltame vandenyje, bet nedrįstančiam, ši tvirtai tikina: „Eik ir daryk dabar, nelauk rytojaus ir kito ryto – dabar.“

Ingos Mačiulytės maudynės lediniame vandenyje

Tačiau jei šis padrąsinimas menkai tepadėjo, ji turi ir keletą svarbių patarimų.

„Jeigu jau labai bijantis žmogus, esu turėjusi ne vieną pavyzdį žmonių, kurie paniškai bijo šalčio, tai rekomenduoju tai išbandyti po šilto dušo – išsimaudžius ryte tiesiog nupilti save su drungnu vandeniu, kiekvieną dieną jį vis šaldant. Labai gerai veikia, jei žmogus užsibrėžia tikslą. Pavyzdžiui, 10 dienų kiekvieną dieną vandenį po truputėlį šaldyti. Kai praeis 10 dienų, aš garantuoju, žmogus net nesupras, kas čia įvyko, ir žiūrės, kad jau maudosi po šaltu dušu.

Aš kadangi esu ne tik šalčio, bet ir sveikos gyvensenos ir sveiko judesio mokytoja, tai aš visgi esu už savęs pajautimą iš lėto, neskubant, už sąmoningą praktikavimą, save stebint. Labai smagu, kai yra šalia ir kitas žmogus. Tu nežinai – gal sutrauks mėšlungis, ypač jei darai tai gamtoje, gal oro pritrūks.

Aš žinau tikrai labai daug patirčių, kai žmonės pripranta ir nustemba, o pripratus ir maudantis gamtoje, potyriai yra neapsakomi. Ir pats Wim Hofas labai akcentuoja gamtą, ypač tekančią upę. Tai yra nereali patirtis. Tačiau maudantis vandens telkinyje, ką rekomenduoja ir Wim Hofas, ir aš, tai yra nekišti į šaltą vandenį plaštakų, nes labai šalta būna, kol apsirengi, galūnės suledėja. Wim Hofas ir aš lendame visu kūnu. Aš ir galvą kišu, visa plaukiu po vandeniu, bet čia jau reikia prie to priprasti“, – patarimais dalijasi pašnekovė.

Ingos Mačiulytės maudynės lediniame vandenyje

Pasiteiravus, ar daug jos klientų ir artimoje aplinkoje esančių žmonių jau išbandė šią praktiką ir prie jos priprato, I. Mačiulytė sutinka, kad „savame kieme pranašu nebūsi“, tačiau pamažu vis daugiau žmonių atrandą šio metodo naudą.

„Aišku, kalbant apie vyrus, tai vyrai dažnai prostatą saugo. Turintys jautrius inkstus, saugo juos. Bet čia vėlgi yra pajautimas. Aš dirbu su moterimi, kuriai buvo inkstų uždegimas, bet ji po truputį pradėjo praktikuoti, ir nieko – viskas gerai. Labai individualiai reikia sekti savo sveikatą. Negali sakyti, kad visiems tinka, tikrai ne.

Tam reikalingas tarsi vedlys, tarsi pagalbininkas šalia, su kuriuo gali aptarti, nes kai kvėpavimo praktikas darai, jei stebėjote Wim Hofo praktikas, tai ten būna visko – ir traukia kūną, ir šaukia, ir verkia, ir juokiasi žmonės, visko būna, nes labai daug iškelia pas žmogų ta didelė dozė deguonies, tikrai labai įdomūs dalykai vyksta. Kol pati nesusidūriau, tol nepatikėjau“, – pasakoja moteris.

„Lemon Gym“ sveikatingumo trenerė, pilateso mokytoja Inga Mačiulytė

Paklausta, ar susiduria su skeptikais, neigiančiais tokių sveikatinimo ritualų naudą, pašnekovė pripažįsta, kad skeptikų yra visada, „bet šalčio nugalėjimas tave sustiprina iš vidaus, kada tu tiesiog tiki tuo, ką darai“.

„Čia yra apie mane, čia nieko nekainuoja, aš niekam žalos nedarau, aš tikiu, kad ir sau nedarau, tai kodėl aš turėčiau į tai reaguoti? O tų kritikų ir skeptikų visada bus. Kad tik tokios mados būtų, visi mano pažįstami žino šią mano frazę, – pasaulis tikrai būtų geresnis, aplinka visur būtų šiltesnė“, – šypteli ji.

Daugiau apie „Wim Hofo metodą“ galite skaityti čia. O visi, besidomintys sveikatingumo ir ilgaamžiškumo temomis, su Wim Hofu galės susipažinti jau trečią kartą „Delfi“ organizuojamoje konferencijoje „Longevity“, kuri vyks spalio 23 dieną. Daugiau informacijos apie „Longevity“ konferenciją ir pranešėjus rasite čia.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)