1) Argumentuodami nuovargiu, praleidžiate treniruotę

Jeigu dėl jaučiamo nuovargio praleidžiate suplanuotą treniruotę, sau darote meškos paslaugą. Džordžijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad žmonės, bent tris kartus per savaitę po 20 minučių skiriantys sportui, rečiau jaučia nuovargį ir energijos trūkumą. Reguliarios treniruotės ne tik suteikia energijos, padeda išsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą, bet ir deguonimi aprūpina visus audinius. Kai kitą kartą kils pagunda patogiai išsidrėbti ant sofos priešais televizorių, gerai pagalvokite – apsigalvoję tikrai nepasigailėsite.

2) Geriate per mažai vandens

Jeigu organizmui stinga vos 2 proc. skysčių, energijos lygis pastebimai sumenksta, tvirtina sporto medicinos ekspertė Amy Goodson. Kai organizmui trūksta vandens, tirštėja kraujas, tad raumenis ir organus deguonis ir maistingosios medžiagos pasiekia žymiai lėčiau. Jeigu norite sužinoti, kiek tiksliai vandens per dieną turėtumėte išgerti, savo kūno svorį kilogramais padauginkite iš 0,03 mililitrų.

3) Jums trūksta geležies

Geležies trūkumas sukelia nuolatinį nuovargį, mieguistumą, dirglumą, tampa sunkiau susikaupti. „Raumenys ir ląstelės gauna mažiau deguonies, todėl žmogus jaučia nuovargį“, – teigia A. Goodson. Specialistai rekomenduoja su geležies trūkumu kovoti valgant tamsiai žalių lapinių daržovių, riešutų sviesto, vartoti daug vitamino C (kuris padeda organizmui veiksmingiausiai įsisavinti su maistu gaunamą geležį).

4) Esate perfekcionistas

Jeigu visur ir visada stengiatės būti tobulas, skaudžiai klystate, nes tai tiesiog neįmanoma, dirbate daugiau ir sunkiau nei reikėtų, perspėja Niujorko universiteto medicinos mokyklos psichiatrijos profesorė Irene S. Levine. „Užsibrėždami neįgyvendinamų tikslų, niekada nesijausite patenkinti savimi“, – konstatuoja specialistė. 

5) Iš musės darote dramblį

Kas kartą vadovo pakviestas pokalbiui nerimaujate, kad būsite atleistas? O galbūt bijote važinėtis dviračiu, nes siaubingai gąsdina mintis, kad neišvengiamai susižalosite? Elgiatės klaidingai – visur ir visada iš musės daryti dramblio tikrai nevertėtų. Kaip ir neverta visada galvoti tik apie patį blogiausią scenarijų, sako I. S. Levine. Nuolatinis nerimas niekam nereikalingas, jis tik kenkia. Pasistenkite tokių slegiančių minčių atsikratyti. Giliai įkvėpkite ir paklauskite savęs, kokia tikimybė, kad reikalai pasisuks pačia blogiausia įmanoma linkme. Išeikite pasivaikščioti, medituokite, sportuokite, stenkitės nukreipti slogas mintis – kontroliuoti nerimą tikrai galima išmokti.

6) Nevalgote pusryčių

Maistas – degalai jūsų organizmui. Kai miegate, organizmas naudoja tai, ką suvalgėte vakarienei – kraujas aprūpina mūsų kūną maistingomis medžiagomis ir deguonimi. Tai reiškia, kad pabudus ryte organizmui būtinos naujos degalų atsargos. Nevalgote pusryčių? Jaučiatės prastai. Pusryčiai – svarbi paskata medžiagų apykaitos startui. Specialistai pirmajam dienos valgiui siūlo rinktis pilno grūdo produktus, baltymus ir sveikus riebalus. 

7) Valgote daug nesveiko maisto

Maisto produktai, kuriuose gausu cukraus ir paprastųjų angliavandenių, turi aukštą glikemijos indeksą. Glikemijos indeksas nurodo, kaip greitai angliavandeniai geba padidinti cukraus kiekį kraujyje. Kardinalūs cukraus kiekio kraujyje svyravimai – viena iš pagrindinių nuovargio priežasčių. Pasistenkite, kad cukraus kiekis kraujyje per dieną liktų stabilus. Tuo pasirūpins tinkama mityba – specialistai siūlo valgyti daug vištienos (virtos ar troškintos, tačiau jokiais būdais ne keptos), rudųjų ryžių, lašišos, saldžiųjų bulvių, salotų, vaisių ir daržovių.

8) Nemokate pasakyti ne

Žmonės, nemokantys pasakyti ne, savo energiją ir laimę švaisto vėjais. Dar blogiau tai, kad dėl savo sukalbamumo nuolat graužiasi ir pykstant savęs. Jeigu jūsų vaiko treneris prašo iškepti sausainių visai komandai, jūs tikrai neprivalote sutikti. Išmokyte pasakyti ne – ir padaryti tai garsiai, teigia psichologė ir knygos „Eat.Q.: Unlock the Weight-Loss Power of Emotional Intelligence“ autorė Susan Albers. „Pabandykite tai padaryti vieni automobilyje. Kai išgirsite, kad galite garsiai pasakyti ne, kitą kartą, pasitaikius progai, tai padaryti bus žymiai paprasčiau“.

9) Dirbate netvarkingoje darbo vietoje

Apkrautas darbo stalas kaip reikiant sekina – netvarka riboja gebėjimą susitelkti į svarbius dalykus ir apsunkina smegenų darbą apdorojant informaciją, atkleidė Prinstono universiteto mokslininkų atliktas tyrimas. „Dienos pabaigoje susitvarkykite darbą stalą. Taip pasirūpinsite, kad nauja diena prasidės be chaoso ir bereikalingo streso“, – teigia specialistai. Tvarka ant darbo stalo – tvarka galvoje.

10) Dirbate per atostogas

Jeigu per atostogas nemokate atsiriboti nuo darbų ir liguistai tikrinate darbinį paštą, rimtai rizikuojame perdegti, konstatuoja specialistai. Išmokite atsipalaiduoti ir pravėdinti galvą – tik po tokio kokybiško poilsio prie darbų grįšite tarsi naujai gimę ir pasirengę nuversti kalnus. 

11) Prieš miegą pasilepinate taure (ar dviem) vyno

Nors taurė vyno prieš miegą kaip būdas atsipalaiduoti ir skamba kaip tikrai nebloga mintis, iš tikrųjų tokiu elgesiu sau darote meškos paslaugą. Nors alkoholis iš pradžių ir tarsi atpalaiduoja nervų sistemą, sukuria apgaulingą ramybės pojūtį, iš tikrųjų tai tik apgaulė, perspėja Niujorko neurologijos ir miego tyrimų centro vadovas Allenas Towfighas: „Galiausiai alkoholis miegui tik trukdo. Jis sutrikdo medžiagų apykaitą, išsiskiria adrenalinas. Todėl didelė tikimybė, kad, išgėrus vyno, prabusite vidury nakties“. Specialistai sako, kad alkoholį vartoti galima iki miego likus ne mažiau trims valandoms.

12) Prieš miegą tikrinate elektroninį paštą

Planšetinio kompiuterio, išmaniojo telefono ar nešiojamojo kompiuterio ekranų skleidžiama šviesa sutrikdo natūralų organizmo ritmą – užkertamas kelias melatonino, hormono, reguliuojančio miego ir pabudimo ciklus, gamybai, paaiškina A. Towfighas. 

Žmonės skirtingai reaguoja į išmaniųjų prietaisų skleidžiamą šviesą, tačiau iš esmės geriausias patarimas prieš miegą jų paprasčiausiai vengti. 

13) Visą dieną kliaujatės kofeino poveikiu

Rytą pradėti puodelio kavos tikrai nėra blogai – tiesą sakant, ne vienas mokslinis tyrimas atskleidė, kad per dieną galima pasimėgauti net trimis puodeliais kavos ir nepadaryti jokios žalos sveikatai. Svarbiausia užtikrinti, kad kofeinas nesutrikdytų miego ritmo. Kofeinas blokuoja adenozino , kuris atsakingas už kokybišką miegą, gamybą. Mokslininkai nustatė, kad miego kokybei įtakos turi net ir prieš šešias valandas vartotas kofeinas. Tai reiškia, kad paskutinį puodelį kavos turėtume išgerti vėliausiai iš karto po pietų.

14) Savaitgaliais vėlai gulatės

Jeigu šeštadienį pramogaujate iki paryčių, o sekmadienį miegate iki pietų, nieko keisto, kad vakare niekaip negalėsite užmigti laiku – pirmadienio rytas bus kaip niekad sunkus. Geriausias patarimas? Net ir savaitgaliais laikykis režimo. Jeigu po pasibuvimo su draugais atsikėlėte anksti, jus išgelbės net ir 20 minučių popiečio miegas. Tiek miego visiškai pakanka pasikrauti energijos, o vakare nekils problemų užmiegant.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)