Independent.co.uk devynių mitybos specialistų paprašė nurodyti vieną valgį ar gėrimą, kurio jie niekuomet nevalgytų, rašoma independent.co.uk.
Dešrainiai
„Vienas valgis, kurio tiesiog negaliu sau leisti valgyti, yra dešrainiai. Nesvarbu, ar jie yra su jautienos, vištienos ar kalakutienos dešrele. Dešrainių dešrelės gaminamos iš labai apdorotos mėsos, juose gausu natrio, neretai jie tiesiog persunkti vėžį sukeliančiais nitratais. Žodžiu, tai vienas nesveikiausių valgių“, – tvirtina registruota dietologė, knygos „Healing Superfoods for Anti-Ageing: Stay Younger, Live Longer“ autorė Karen Ansel.
Sumažinto riebalų kiekio žemės riešutų sviestas
„Širdžiai naudingi mononesotieji riebalai, esantys žemės riešutų svieste, yra viena geriausių šio produkto savybių! Be to, kai gamintojai iš riešutų sviesto pašalina riebalus, jie juos pakeičia įvairiausiais cukraus tipais ir kitais nepageidaujamais ingredientais. Tokio veiksmo rezultatas – sumažinto riebalų kiekio riešutų svieste yra gerokai daugiau cukraus ir angliavandenių nei įprastame riešutų svieste. Renkuosi įprastą žemės riešutų sviestą, pagamintą tik iš dviejų ingredientų – žemės riešutų ir druskos. Man patinka traškusis riešutų sviesto variantas“, – aiškina Rachel Meltzer Warren, registruota dietologė, knygų „The Smart Girl’s Guide to Going Vegetarian“ ir „A Teen’s Guide to Gut Health“ autorė.
Gazuoti gėrimai
„Vengiu dažnai gerti gazuotus gėrimus – taip dariau visą gyvenimą. Manau, kad tai tiesiog „tuščios“ kalorijos, nes juose yra vien cukrus ir jokių naudingų maisto medžiagų. Saldūs gėrimai tėra vien papildomos kalorijos, kurios net nėra naudingos – vis tiek išgėrus tokių gėrimų sotumo nejunti“, – sako Kim Larson, registruota mitybos specialistė ir Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė spaudai.
Margarinas
„Neabejotinai priskiriu save prie tų dietologų, kurie mano, kad visas maistas gali būti tinkamas, tačiau visgi yra vienas produktas, kurio vengiu – margarinas. Visų pirma, aš mėgstu sviestą, tačiau vartoju jį labai taupiai, paprastai tik porą šaukštų kelis kartus per savaitę. Maisto gaminimui taip pat naudoju alyvuogių aliejų, tad mano mityboje vietos margarinui tiesiog nebėra. Verčiau rinksiuosi tikrą dalyką ir mėgausiuosi juo saikingai, o ne vartosiu apdirbtą produktą ir valgysiu hidrintus riebalus“, – kalba mitybos specialistė ir sveikos mitybos pagalbos sistemos „Cultivate Healthy“ įkūrėja savininkė Andrea Goergen.
Visgi ji pastebi: „Jei kasdien vartojate labai daug sviesto ir turite svorio reguliavimo problemų, kovojate su per dideliu cholesterolio kiekiu kraujyje ar dideliu kraujospūdžiu, margarinas be hidrintų riebalų gali būti visai neblogas variantas“.