„Kaip dietologė, visada sakau žmonėms, kad jie valgytų vaivorykštės principu, nes tos skirtingos spalvos reiškia skirtingas maistines medžiagas, padedančias išsaugoti sveikatą ilgą laiką, – teigė registruota dietologė bei mitybos specialistė ir „Cheerful Choices“ receptų kūrėja Mackenzie Burgess. – Svarbiausia išlaikyti pusiausvyrą, atrandant tokius maisto produktus, kurie ne tik patiktų, bet ir pasitarnautų sveikam protui bei kūnui“.
Kaip išsireiškė registruota dietologė, Viduržemio jūros mitybos ekspertė ir knygos „The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners“ („Viduržemio jūros virtuvės receptai pradedantiesiems“) autorė Elena Paravantes, „svarbu pažymėti, kad ilgaamžiškumą lemia gyvenimo būdo veiksnių derinys, o ne konkretūs maisto produktai. Daug svarbos turi mitybos modelis, fizinis aktyvumas, socialinis bei bendruomenės palaikymas, miegas ir kitos praktikos“.
Šios dietologės pasidalijo moksliniais tyrimais patvirtintais superproduktais, galinčiais prisidėti prie ilgesnio gyvenimo.
1. Lapinės daržovės
„Tokios lapinės daržovės kaip špinatai, lapiniai kopūstai, lapiniai burokėliai ir kitos yra daug maistinių medžiagų turintis maistas. Lapinėse daržovėse gausu vitaminų ir antioksidantų, kurie gali sumažinti oksidacinį stresą, – sako E. Paravantes. – Tyrimai yra parodę, kad per dieną suvartojant bent vieną porciją lapinių daržovių, lėčiau prastėja pažintinės funkcijos, vertinant jas atminties ir mąstymo įgūdžių testais“.