Papildų, kurių sudėtyje yra energijos suteikiančios maistinės medžiagos kofermento Q10, labiausiai žinomo savo ląstelių energijos apykaitos skatinamuoju poveikiu, vartojimas gali padėti išvengti migrenos. Žurnale „Nutritional Neuroscience“ paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad tris mėnesius kasdien kofermento Q10 papildus vartojusiems migrenos varginamiems tiriamiesiems pasitaikė mažiau ir ne tokių stiprių migrenos atvejų, palyginus su vartojusiais placebą.

Ryšys su uždegimu

Anot tyrėjų, kofermentas Q10 migrenos varginamiems asmenims susilpnino uždegiminius procesus, kurie, kaip manoma, yra viena iš galimų migrenos priežasčių. Mokslininkų nuomone, uždegiminiai procesai smegenyse susiję su CGRP (su kalcitonino genu susijusio peptido) išskyrimu migreninių galvos skausmų atvejais.

400 mg kofermento Q10

Tyrime dalyvavo 45 moterys, kurių amžius nuo 18 iki 50 metų ir kurioms diagnozuota epizodinė migrena. Greta migrenos prevencijai skirtų vaistų, 23 iš jų kasdien buvo duodama 400 mg kofermento Q10, o kitoms 22 – placebo, vadinamųjų „netikrų tablečių“. Tyrimo pradžioje ir pabaigoje buvo matuojami kofermento Q10, CGRP ir uždegimo žymens TNF-a (naviko nekrozės faktoriaus α) kiekiai tiriamųjų organizme.

Mažiau migrenos atvejų

Tyrėjų grupė stebėjo migrenos intensyvumą, trukmę ir jos pasikartojimų dažnį per mėnesį ir nustatė, kad Q10 vartojusioms moterims migrenos atvejų sumažėjo ir jie tapo silpnesni. Q10 vartojusių moterų TNF-α ir CGRP kiekiai organizme taip pat sumažėjo, o tai rodo uždegiminių procesų silpnėjimą.

Patvirtina ankstesnių tyrimų duomenis

Šio tyrimo rezultatai patvirtina ankstesnio tyrimo, kurio metu mokslininkai domėjosi kofermento Q10 ir vaistų migrenai gydyti arba vien vaistų migrenai gydyti poveikiu 80-čiai nuo migreninių galvos skausmų kenčiančių tiriamųjų. Kofermentą Q10 vartojusių grupei priskirtiems tiriamiesiems migrenos atvejų skaičius sumažėjo ir galvos skausmai reikšmingai susilpnėjo. Tyrimo duomenys rodo, kad kofermento Q10 papildai gali sumažinti galvos skausmų kartojimosi dažnumą, galimai sutrumpinti jų trukmę ir susilpninti intensyvumą.

Šaltiniai:

Nutritional Neuroscience, Nr. 22, 2019 (9): 607-615

Acta Neurol Belg. 2017 kovas;117(1):103-109

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją