Ar tai tiesa, ar mitas? Ar pienas yra gyvybiškai svarbus kiekvieno žmogaus racionui, ar verčiau jo atsisakyti? Į šiuos klausimus laidoje „Klauskite daktaro“ atsako gydytojas Alvydas Unikauskas.
„Pienas – gerųjų medžiagų šaltinis. Jame gausu riebaluose tirpstančių vitaminų A, D ir E. Piene taip pat yra daug B grupės vitaminų, mikroelementų magnio ir kalio. Pienas nukenksmina toksinus, o rūgusio pieno produktai yra probiotikų, gerųjų bakterijų, šaltinis mūsų žarnynui. Šis gėrimas taip pat yra priemonė grožiui ir jaunystei išsaugoti. Buvo pastebėta, kad pieno mėgėjų oda lygesnė ir švelnesnė, jie turi mažiau raukšlių“, – sako gyd. A. Unikauskas.
Pienas yra ne tik pasterizuojamas, bet ir homogenizuojamas. Natūraliame kaimiškame piene riebalų lašeliai yra skirtingo dydžio. Homogenizavimo metu riebalai susmulkinami. Pieno baltymo molekulės yra apgaubiamos šių visai smulkių riebalų lašelių ir organizmas nebegali dalelių suskaidyti. Imuninė sistema į tokius baltymus pradeda žiūrėti kaip į priešus. Susidaro darinys, kurio imuninė sistema nepriima, prasideda uždegimas.
Organizmo alergizavimas pieno baltymais visada reiškia didelę kai kurių ligų riziką. Visų pirma vaikams. Laidoje „Klauskite daktaro“ gydytojas pasakoja ir apie galimą pieno žalą.
„Yra pastebėta, jeigu pieną vartoja vaikas, kuris yra alergiškas pieno baltymams, tai gali būti pirmo tipo cukrinio diabeto priežastis. Alerginė reakcija sunaikina kasos ląsteles, kurios gamina insuliną. Vaikus dėl pieno vartojimo taip pat dažnai gali kankinti vidurių užkietėjimas. Gali išsivystyti rinitas (sloga) arba otitas (ausies uždegimas) ir gastroezofaginis refliuksas. Taip pat tai gali būti netgi astmos ar egzemos priežastis“, – kalba A. Unikauskas.
Ne visada lengva nustatyti, kad vaikas yra alergiškas pienui, bet kartais galima tą įtarti. Viena pirmųjų alerginių apraiškų vaikams gali būti odos bėrimas atsigėrus pieno.
Plačiau apie pieno naudą ir žalą – vaizdo įraše.