Jei gautas skaičius yra nuo 18,5 iki 25, viskas normalu ir nieko keisti nereikia, tačiau, jei mažesnis – svoris per mažas, o jei didesnis, žmogus turi antsvorį. Visgi su šia formule negalima paskaičiuoti vaikų iki 18 metų, besilaukiančių moterų svorio, taip pat senyvo amžiaus žmonių, nes dėl susikūprinimo jų ūgį išmatuoti ne visada įmanoma.

„Tai nėra grožio klausimas, kalbama apie sveikatą. Reikia suprasti, kad jei savo kojoms pridedame papildomus 20 kg, tai sąnarių apkrova daug didesnė, didesnė širdies ligų rizika“, – laidoje „Delfi diena“ sakė L. Stočkutė-Plytnikė.

Vaistininkė primena, kad vieną kartą per metus reikėtų atlikti pagrindinius tyrimus, tai yra kraujo tyrimus, kardiogramą.

Tačiau kartais per didelis KMI nereiškia, kad žmogus turi antsvorio. Taip dažnai nutinka su sportininkais, nes raumenų masė yra didesnė nei riebalų.

„Jei ateina kultūristas, kuris ruošiasi varžyboms, yra numetęs visą riebalinį sluoksnį ir turi tik raumenų masę. Jo KMI yra didesnis nei 25, bet vizualiai pažiūrėjus, aišku, kad jam nereikia numesti svorio“, – sakė vaistininkė.

Lina Stočkutė-Plytnikė

Laidoje buvo paklausta, dėl kokių priežasčių svoris gali kilti arba kristi, rodos, nieko papildomai nedarant. Pašnekovė sakė, kad viena iš priežasčių gali būti kortizolis, streso hormonas.

„Yra du tipai žmonių – vieni problemas „valgo“, kiti streso metu į maistą negali žiūrėti. Kai žmogus išgyvena stresą, jei tuo metu valgo, jų svoris didėja, o tų, kurie valgyti jausdami stresą negali, svoris mažėja“, – kalbėjo pašnekovė.

Dietos taip pat gali paskatinti svorio prieaugį.

„Kai laikomasi dietos, svoris nukrenta, o po to staiga atauga. Mūsų organizmas supranta, kad jei negavo kokio nors maisto kurį laiką, gresia badas, todėl kitą kartą, kai maistą gauna, atsargas pradeda kaupti iš anksto“, – sakė L. Stočkutė-Plytnikė.

Kitas indeksas yra riebalų matavimas – jis skaičiuojamas pagal liemens apimtį maždaug 2 cm virš bambos. Tai ypač naudinga tada, kai kojos vizualiai lieknos, bet talija – didelė.

„Šis indeksas parodo, kiek riebalų yra organizme. Jei jų per daug, reikia stengtis numesti. Perteklinis angliavandenių kiekis virsta riebalais, o riebalai vyrams dažniausiai atsiranda ant pilvo, moterims ant talijos ar kojų“, – sakė vaistininkė.

Vaistai diabetui gydyti neturėtų būti vartojami svoriui mažinti

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose plinta patarimai, kad daug svorio numesti galima vartojant vaistus, skirtus diabetu sergantiems žmonėms. Pasak vaistininkės, tokios tendencijos atėjo iš JAV garsenybių. Visgi pašnekovė primena ir kitą atvejį, kai dėl svorio mažinimo buvo vartojami antidepresantai, o vėliau paaiškėjo, kad jie sukelia širdies ir kraujagyslių ligas.

Antsvoris

„Dabar socialiniuose tinkluose propaguojamas vaistas, skirtas padėti kardiologinėmis ligomis ir diabetu sergantiems žmonėms sumažinti svorį ir cukraus kiekį. Pirma jo paskirtis yra diabeto gydymas, o pašalinis poveikis – svorio kritimas.

Buvo kiti vaistai, antidepresantai, kurių pašalinis poveikis irgi buvo svorio kritimas. Visiems buvo labai gerai ir gražu, nes greitai krenta svoris, bet po to atsirado kardiovaskulinės problemos. Tada šie vaistai buvo uždrausti be recepto, dabar juos galima įsigyti tik su juo“, – sakė L. Stočkutė-Plytnikė.

Dažno šiuolaikinio žmogaus suvalgomas maisto kiekis, pasak pašnekovės, yra per didelis išeikvojamų kalorijų skaičiui, o dėl to svoris auga. Fizinis aktyvumas turėtų būti toks pat įprotis, kaip ir dantų išsivalymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)