Kainos ir naudos santykis

Vaistininkė pabrėžia, jog prieš renkantis veido kaukę ar kosmetikos priemones, pacientai natūraliai žvelgia į kainos ir kokybės santykį, tačiau brangiai kainuojančios priemonės ne visada bus pačios geriausios ir tinkamiausios žmogaus odai. Anot G. Šimkės, svarbiausia yra žinoti, ko mūsų odai tikrai reikia ir įsivertinti, kokį rezultatą galime gauti iš veido kaukės.

Greta Šimkė

„Pavyzdžiui, jeigu veido yra oda sausa, jokiu būdu negalime rinktis riebiai odai skirtų priemonių, nes jų sudėtyje esančios medžiagos dar labiau išsausins odą, ji pradės pleiskanoti, taps jautri. Jeigu norima sumažinti skruostų raudonį, naudojant kaukę nuo raukšlių – reikiamo efekto ne tik nesulauksime, bet ir dažnu atveju suaktyvinsime odos raudonumą ir jautrumą. Todėl labai svarbu skaityti kaukių sudėtis ir naudoti jas pagal atliekamą funkciją“, – paaiškina vaistininkė.

Ką rinktis vasaros laikotarpiu?

G. Šimkė įvardija, kad vasaros laikotarpiu karštas oras, saulės spinduliai, prakaitavimas ir dažnas prausimasis po dušu labai išsausina veido ir kūno odą. Neretu atveju, besimėgaujantys saulės voniomis nesaikingai, skundžiasi ir nudegusiais, pažeistais odos plotais, o nuo karščio susidaręs prakaitas užkemša poras. Todėl veido kaukių sudedamosios dalys turėtų būti pritaikytos odos drėkinimui, apsaugai ir raminimui.

„Vasaros metu veido kaukėse reikėtų dairytis alavijo – jis turi priešuždegiminių savybių, tad ramina ir drėkina odą; hialurono rūgšties, padedančios išlaikyti odos drėgmės balansą; vitamino C – antioksindanto, saugančio odą nuo laisvųjų radikalų, susidarančių dėl UV spinduliuotės. Tačiau svarbu paminėti, kad pastarosios sudėties priemones reikėtų naudoti prieš naktį – dienos metu naudojamas vitaminas C, reaguodamas su saule, gali sukelti nepageidaujamų reakcijų“, – sako G. Šimkė.

Ji taip pat vardija, kad turintiems jautrią, į uždegimus linkusią odą, praverstų naudoti agurko ar žaliosios arbatos ekstraktu papildytas veido kaukes, kurios vėsins, ramins ir drėkins odą, mažins uždegiminius procesus. Drėkinančiomis ir raminančiomis savybėmis pasižymi ir rožių vanduo, jojobos aliejus bei alantoinas. Pastarosios veikliosios medžiagos taip pat skatina ląstelių atsinaujinimą bei reguliuoja sebumo gamybą.

Asociatyvioji nuotr.

„Vitamino B3, geriau atpažįstamo niacinamido pavadinimu, turinčios priemonės taip pat labai pravers vasaros sezonu. Ne tik kaukės, bet ir veido kremai, serumai, aliejai ar tonikai, praturtinti šiuo mikroelementu padės pagerinti odos barjero apsaugines funkcijas, išsaugos drėgmę, mažins uždegiminius procesus ir netgi prisidės mažinant randus, pigmentacijos žymes, raukšleles“, – priduria vaistininkė.

Anot G. Šimkės, nuostabu, jei į veido kaukės sudėtį taip pat įeina natūralios sudedamosios dalys, pavyzdžiui, augaliniai ekstraktai (ramunių, medetkų žiedų, nakvišų, saldymedžio šaknų), taip pat natūralūs sviestai, vaškai, amino rūgštys, keramidai, lipidai, riebiosios rūgštys, glicerinas, šlapalas, gliukozaminas, pieno ir urokano rūgštys, probiotikai. Vaistininkė pastebi, kad vis dažniau kosmetikos priemonėse atsiranda dekspantenolio, pantoteno rūgšties, o tai – labai naudingos drėkinančios medžiagos.

„Vengti reikėtų tokių kosmetikos priemonių, kurių sudėtyje yra daug alkoholio, sintetinių kvapų, konservantų, cheminių dažiklių, formaldehidų, parabenų – tokio tipo medžiagos ne tik dirgina odą, kvėpavimo takus, tačiau gali turėti net kancerogeninį poveikį organizmui“, – priduria ji.

Kaip teisingai naudoti?

Pasak vaistininkės, prieš renkantis veido kaukes bei kitas kosmetikos priemones, labai svarbu atsižvelgti į ne tik į savo odos tipą ir produkto sudėtį, bet ir įsiskaityti į gamintojo pateikiamas naudojimo taisykles. Pavyzdžiui, prieš naudojant veido kaukę, odą būtina nuplauti švelniu prausikliu ir šiltu vandeniu, kad atsivertų užsikimšusios poros – netgi patariama naudoti veido kaukę prieš tai nusimaudžius duše ar vonioje, kad šilto vandens garai jau būtų suveikę tarsi garų vonelė.

Veido kaukė

„Taip pat labai svarbu žinoti, kad vos vieną kartą panaudojus veido kaukę, didelio efekto tikėtis nereikėtų. Kaukes reikėtų naudoti nuolat, bent kartą per savaitę, o bendra veido odos priežiūra taip pat turėtų būti reguliari ir atitinkanti veido odos tipą bei būklę. Dažniausiai veido kaukių aprašymuose yra minima, ar reikia išlaikyti užteptos masės drėgmę (jei tai yra tepamoji kaukė), ar leisti jai visiškai išdžiūti.

Taip pat, jei asmuo turi mišrią odą, galima tepti skirtingas kaukes vienu metu – minimaliai rūgštinę bei drėkinančią T zonoje, kur labiausiai išsiskiria sebumas ir matosi poros, o drėkinančią bei raminančią odą – kitose veido zonose. Svarbu ir nepalikti veido kaukės pernelyg ilgai ant odos – tai neduos daugiau naudos. Jei kaukė turi stipriau veikiančių ingredientų, palikus ant veido ją ilgėliau, oda gali parausti, atsirasti jautrumas“, – pasakoja vaistininkė G. Šimkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją