Kaklo skausmai yra vienas labiausiai paplitusių raumenų skausmų tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų – beveik kiekvienas žmogus yra patyręs tokį skausmą, o dalis jį patiria kasdien, sako profesorius A. Unikauskas.

„Nors skausmas gali kilti iš kaklo raumenų, kaulų ir raiščių, sustabarėjęs kaklas paprastai yra per daug įsitempusių kaklo raumenų ženklas. Dažniausiai tai – raumenų spazmo pasekmė, daug rečiau jį lemia pokyčiai kaklinėje stuburo dalyje, pvz., išvarža“, – aiškina medikas.

Jo teigimu, įsitempusio sprando simptomai paprastai išnyksta per porą dienų, bet gali trukti ir ilgiau, kartais net kelias savaites. Be to, kaklo skausmas taip pat gali sustiprėti dėl staigių judesių, streso ar blogo miego.

Dažniausi požymiai:

  • kaklo skausmas,
  • riboti galvos judesiai,
  • „nebetinka“ pagalvė,
  • sunku apsiversti ant kito šono,
  • galvos įtampos skausmas,
  • pečių ir rankų skausmas.

Bendrosios šios problemos priežastys:

  • prasta laikysena,
  • per didelė raumens apkrova,
  • pasikartojantys, ritmiški judesiai,
  • skirtingo ilgio kojos,
  • trumpos rankos,
  • skersvėjis,
  • stresas.

„Netaisyklinga laikysena – viena pagrindinių priežasčių, dėl ko įsitempia aplink kaklą esantys raumenys. Be skausmo, ji gali sukelti daug kitų gyvenimo kokybę prastinančių simptomų: nuovargį, sunkesnį kvėpavimą dėl užspaustų plaučių, išvaržas, žandikaulio skausmus, kraujotakos problemas, virškinimo problemas, fibromialgiją, galvos svaigimą“, – teigia A. Unikauskas.

Profesorius sako, įveikti kaklo skausmą gali padėti keturi natūralūs būdai:

1. Pagerinkite laikyseną.

2. Reguliariai mankštinkitės.

3. Miegoti pasirinkite tinkamą pagalvę ir pozą.

4. Tinkamai maitinkitės.

Kas yra uždegimus slopinanti mityba?

Atsisakykite:

  • cukraus,
  • perdirbtų mėsos gaminių,
  • chemijos gavusių daržovių,
  • perdirbtų grūdų produktų,
  • alkoholio,
  • pusgaminių.

Vartokite:

  • žalias lapines daržoves,
  • sveikuosius riebalus – aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių ir kokosų aliejų,
  • baltymų šaltinius – kiaušinius, mėsą ir laukines žuvis,
  • fermentuotus maisto produktus, kuriuose gausu probiotikų, – raugintas daržoves ir jogurtą.

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.