Dalis vyresnio amžiaus žmonių atidžiai stebi cholesterolio tyrimų rezultatus, deja, ne visi. Žmogus nejaučia cholesterolio padidėjimo, dėl to neskuba imtis priemonių ir nededa pastangų jį koreguoti.

Būtina žinoti, kad padidėjus cholesteroliui, padidėja kraujo riebumas, o pats cholesterolis ima sėsti ant kraujagyslių sienelių.

Raimondas Kubilius

„Ilgainiui jos pradeda kietėti, kol visiškai uždaro kraujagyslių spindį. O kuomet kraujas nebegali pratekėti, organizmas pajaučia, kad yra deguonies stygius, tada pradeda vystytis organų pažaida. Pirmasis simptomas, kuris nutinka staiga ir netikėtai, – išsivystęs ūminis miokardo infarktas ir galvos smegenų insultas“, – aiškino LSMU Kauno klinikų kardiologas Raimondas Kubilius.

Tokių pacientų sulaukiama, kuriems tik 40 ar net 30 metų. Pasak R. Kubiliaus, vienais atvejais pacientas nežinojo, kad turėjo padidėjusį cholesterolį, kitais atvejais buvo numojęs ranka.

Vis dėlto medikai įspėja – nereikėtų numoti ranka ir dėl poveikio smegenims.

„Anksčiau buvo manoma, kad silpnaprotystė yra sąlygota dėl amžėjimo besivystančios kraujagyslių patologijos, kurias sukelia tie patys rizikos veiksniai – aterosklerozė. Ir buvo akivaizdžiai nustatyta, kad viena iš demencijos rūšių, kai kraujagyslės pažeidžiamos aterosklerozės, vis dėlto už jų pavojaus ir priežastingumo slypi nekoreguotas cholesterolis“, – aiškino R. Kubilius.

Rokas Šerpytis

Aukštas cholesterolis yra viena tų priežasčių, kuri lemia, kad smegenyse ima kauptis beta amiloidas ir blogėti žmogaus neurologinės funkcijos, aiškino Santaros klinikų kardiologas Rokas Šerpytis.

Demencijos ir dažniausios jos formos – Alzheimerio atvejų Lietuvoje nemažai.

Skaičius galėtų nustebinti, teigia asociacijos „Demencija Lietuvoje vadovė“ Ieva Petkutė. Anot jos, Alytaus miesto gyventojų toks, koks sergančiųjų skaičius, t. y. 42 tūkst.

Anot specialistų, net 42 proc. demencijos atvejų būtų galima išvengti ar pavėlinti, atsižvelgiant į rizikos veiksnius. Vienas jų – lavinimosi stoka vaikystėje. Taip pat nereikėtų ignoruoti pirmų požymių – kai ima trikti atmintis – pvz., žmogus ką tik kalbėjo ir čia pat klausia to paties, kai ima sunkiau orientuotis erdvėje ir laike, pradeda strigti laike.

Svarbu tai, jog smegenis reikia nuolat įdarbinti: mokytis naujų dalykų, spręsti kryžiažodžius. Be to, tiek demencijos, tiek cholesterolio didėjimui įtakos turi ir rūkymas.

Antsvoris irgi turi įtakos cholesterolio koncentracijai. Kai kuriais atvejais padidinus fizinį aktyvumą, sumažinus svorį, cholesterolis sumažėja, aiškino Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Aleksanderis Zacharovas ir pridūrė – kartais to ir pakanka.

Vaistai nuo cholesterolio skiriami ne iš karto. Jei padidėjimas minimalus, iki keliasdešimt procentų, pakaks dietos ir pajudėti.

ėjimas, vaikščiojimas

Gražina, kurią kalbino LNK korespondentė, teigė vietoje sėdėjimo poliklinikoje pasirinkusi mankštą – tada, kai prieš 40 metų išgirdo diagnozę apie padidėjusį cholesterolį. Sumažinti cholesterolį iki normos padėjo judėjimas ir mityba. Pasak garbaus amžiaus moters, sveikatos parametrus tikrinusi gydytoja negalėjo patikėti – sakė, jog įvyko stebuklas.

Specialistai pataria kasdien aktyviai judėti bent pusvalandį, rekomenduoja greitą ėjimą, lengvą bėgimą. Juo labiau, kad fizinis aktyvumas skatina kraujotaką, pamaitina smegenis deguonimi, aprūpina maistingomis medžiagomis.

Dvigubas, trigubas padidėjimas jau reikalauja statinų – intensyvaus gydymo, teigė A. Zacharovas.

Medikų teigimu, kitais atvejais rekomenduojami augalinės kilmės cholesterolį mažinantys preparatai, omega trys riebalų rūgštys, taip pat natūralūs prebiotikai – natūralūs rauginti kopūstai, rauginti agurkai.

Nuo 40 m. jau galima dalyvauti širdies ir kraujagyslių prevencinėje programoje.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Dalintis
Nuomonės