„Kalbant apie sveikatą ir kainą, ne visada brangus maistas daro teigiamą poveikį sveikatai. Galima pasirinkti ir pigesnį maistą, bet labai svarbu, kad prieš perkant žmogus perskaitytų etiketę. Ji duoda daug informacijos“, – Žinių radijo laidoje „Ekspertai pataria“ kalbėjo profesorius R. Stukas.

Pasirinkti sveikesnius produktus padeda ir rakto skylutės simbolis. Profesoriaus teigimu, maistą reikia rinktis sąmoningai, o ne imti vos ką nors pamačius.

„Jei žmogus domisi maistu, jam ypatingai daug laiko skirti etiketės studijavimui nereikia – greitai pasižiūri į sudėtį, kas yra pradžioje parašyta, kokie maisto priedai, ar ekologiškas maistas, ar yra rakto skylutė, ir viskas“, – sakė Žinių radijo pašnekovas.

Pagrindinės problemos – per mažai daržovių ir per daug riebaus maisto

Problema, kad žmonės dažnai renkasi tą patį maistą, todėl nėra mitybos įvairovės. Nors ir tokie produktai gali būti sveikatai palankūs, geros sudėties, bet jei racionas nekinta, pasak prof. R. Stuko, tai nėra gerai, mat kasdien reikia apie 40 skirtingų biologiškai aktyvių medžiagų.

„Lietuviai vartoja per mažai daržovių, ypač šakniavaisinių daržovių, ir valgoma per daug riebaus maisto. Čia, ko gero, iš kartos į kartą šeimose perduodami mitybos įpročiai, nors jie po truputį ir keičiasi. Bet svarbiausi du momentai – per riebiai ir per mažai daržovių“, – kalbėjo prof. R. Stukas.

Profesorius pastebi, kad apie sveiką mitybą reikia kalbėti ne tik su žmonėmis, bet ir su maisto gamintojais.

„Dabar matome, kad gamintojai gamina ir duoną, kurioje mačiau cukraus ir druskos, ir produktus, kurių sudėtyje daugiau skaidulinių medžiagų. Dar svarbu, kad ir vaikai nuo pradinių klasių mokomi apie sveiką mitybą. Tikėkimės, kad bendras darbas duos rezultatų“, – svarstė profesorius.

Pasak pašnekovo, per vieną dieną mitybos pakeisti neįmanoma, ją reikia keisti palaipsniui, pasidomėti, kas sveikatai palanku, tokius produktus po truputį įtraukti į racioną.

„Jei žmogus valgo per daug druskos, valgo labai sūriai, tai tikrai nepradės nuo rytojaus valgyti maisto su mažai druskos, nes jam bus labai neskanu, druską reikia mažinti po truputį. Jei į arbatą deda 3 šaukštelius cukraus, po truputį ir juos mažinti, skonio receptoriai ilgainiui prisitaikys. Įvesti į racioną daržoves, taip pat ir raugintas daržoves“, – kalbėjo prof. R. Stukas.

Raugintos daržovės

Atkreipti dėmesį reikėtų ir į detales – štai vištienos krūtinėlė yra labai naudingas produktas sveikatai, tačiau ją reikėtų valgyti be odos, nes joje didelė cholesterolio koncentracija.

„Kad ir gražiai iškepei šlaunelę – pasigrožėjai, dar gal nufotografuosi, o tada odą nuėmei, išmetei ir valgai raumeninį audinį“, – patarė laidos pašnekovas.