Sveikų užkandžių sąrašą pateikė portalas webmd.com.
Švieži vaisiai
Juose gausu vitaminų ir mineralų, kurie padeda organizmui funkcionuoti. Valgykite sezoninius vaisius – tada jie bus ne tik skanesni, bet ir turės daugiau maistingų medžiagų, kadangi nebus apdoroti kokiomis nors medžiagomis. Jei nėra šviežių vaisių, tinka ir šaldyti vaisiai.
Juodasis šokoladas
86 proc. kakavos turinčiame juodajame šokolade – visiškai nedaug cukraus, bet jo skonis ryškus, sodrus – to pakaks patenkinti saldumynų norą. Juodajame šokolade gausu flavanolių, kurie stiprina ir saugo širdį. Ne itin mėgstate juodąjį šokoladą? Pamėginkite nekramtyti, o čiulpti ir leisti plytelei lėtai sutirpti burnoje. Pamatysite – bus skaniau.
Obuolių traškučiai
Natūralūs obuoliuose esantys komponentai saugo nuo širdies ligų, nuo diabeto ir nuo kai kurių vėžio rūšių. Paįvairinimui galite pasigaminti obuolių traškučių. Perpjaukite obuolį perpus, išimkite sėkleles, supjaustykite puse plonytėmis skiltelėmis. Įtieskite į kepimo skardą kepimo popieriaus, vos patepkite ją riebalais. Obuolių skilteles apibarstykite cinamonu ir kepkite apie 200 laipsnių karštumo orkaitėje maždaug valandą arba tol, kol skiltelės taps trapios. Tada iš karto išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
Obuoliai su riešutų sviestu
Jaučiate, kad obuolių nepakaks? Perpjaukite obuolį perpus, užtepkite ant puselių riešutų sviesto, užbarstykite cinamono. Cinamone yra vertingų antioksidantų, be to, jis suteiks jūsų desertui salsvumo be pridėtinio cukraus.
Dribsniai
Puikus užkandis bet kuriuo dienos metu. Užpilkite juos liesu pienu arba nesaldintu augaliniu pienu. Svarbu, kad dribsniai būtų iš viso grūdo avižų, o cukraus juose būtų ne daugiau nei 6 g porcijoje. Šis patiekalas patenkins saldumynų norą, tuo pačiu gausite ir vitaminų, mineralų, ląstelienos.
Graikinis jogurtas
Daugumoje įvairių skonių jogurtų cukraus yra daugiau, nei patartina suvartoti per dieną. Yra sumanesnių receptų: įberkite cinamono į graikinį jogurtą. Gausite kalcio kaulams ir baltymų, kurie ilgesniam laikui suteikia sotumo, taip pat probiotikų, kurie naudingi žarnynui.
Datulės
Datulėse gausu natūralaus cukraus, būtent todėl daugelyje receptų jos naudojamos kaip saldiklis. Šiuose vaisiuose taip pat daug ląstelienos, vitamino B6, kalio ir magnio. Jeigu sergate diabetu, nepadauginkite datulių.
Bananai
Pasigaminkite maistingą desertą: nulupkite bananą, perpjaukite jį išilgai, ant viršaus uždėkite mėgstamo neriebaus šaldyto jogurto, užberkite riešutų. Ne tik gausite norimo saldumo, bet ir suvartosite baltymų, probiotikų, kalcio, kalio ir nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios naudingos širdžiai.
Avižinė košė
Norisi kažko saldaus tarp valgymų? Suvalgykite avižinės košės. Nesirinkite pakeliuose esančių avižinių dribsnių su įvairiais skoniais, nes juose gali būti daug cukraus. Užpilkite avižinius dribsnius be nieko nugriebtu ar augaliniu pienu, tada įpilkite šaukštą klevų sirupo, įberkite cinamono ar moliūgų pyrago prieskonių, įberkite ir ketvirtadalį puodelio džiovintų vaisių.
Šaldytas žemės riešutų sviestas
Įmaišykite juodojo šokolado gabalėlių į žemės riešutų sviestą, sudėkite šią masę ant sviestinio popieriaus ar folijos, suvyniokite ir įdėkite į šaldiklį. Po kelių valandų turėsite gardų desertą, kuriame mažai cukraus ir daug baltymų.
Saldžiosios bulvės
Šiose natūraliai saldžiose daržovėse yra daug vitaminų A, B6 ir C, taip pat augalinių cheminių medžiagų, kurios naudingos sveikatai. Išsikepkite saldžiųjų bulvių orkaitėje ir valgykite su liesu vaniliniu jogurtu ir šlakelių klevų sirupo. Galite pasigaminti saldžiųjų bulvių traškučių: plonai supjaustykite kelias bulves, vos patepkite alyvuogių aliejumi. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Iškepusius pabarstykite cinamonu, muskato riešuto ir imbiero milteliais.