Įrodyta, kad šios riebalų rūgštys gali sumažinti širdies ligų tikimybę, sąnarių skausmą, padėti išsaugoti atmintį, pagerinti regėjimą, paspartinti metabolizmą.
Ne mažiau svarbi priežastis, kad žuvies valgytojai rečiau rizikuoja sirgti vėžiu. Ypač svarbu į tai atkreipti dėmesį moterims, nes, pasirodo, žuvis mažina dažniausiai dailiosios lyties atstoves užklumpančio krūties vėžio tikimybę.
„Įrodyta, kad žmonės, kurie valgo pakankamai žuvies, mažiau serga krūties vėžiu ir tikimybė atkristi yra mažesnė. Nevalgykite kiekvieną dieną, bet kelis kartus per savaitę į meniu įveskite riebią žuvį“, – Nacionaliniame vėžio institute vykusiame Pacientų forume kalbėjo žinoma dietistė Vaida Kurpienė.
Jai pritartų ir tame pačiame forume pranešimą skaičiusi Nacionalinio vėžio instituto (NVI) epidemiologė daktarė Rūta Petrauskaitė-Everatt, primygtinai rekomendavusi bent porąkart per savaitę raudoną mėsą, kuri, anot jos, didina tikimybę sirgti vėžiu, keisti, pavyzdžiui, žuvimi.
„Rekomenduojama per savaitę suvalgyti ne daugiau kaip 500 gramų raudonos mėsos. Tai būtų maždaug po 100 gramų per dieną, penkias dienas per savaitę. Kitas dvi dienas reikėtų rinktis žuvį arba paukštieną, arba kitus produktus, pvz., pakeisti mėsą ankštiniais produktais“, – siūlė epidemiologė.
Daugiau gydytojos R. Petrauskaitės-Everatt rekomendacijų, kaip sveikai maitintis, kad pavyktų išvengti onkologinių ligų, rasite čia.
Taigi, žuvį valgyti sveika, ypač riebią, nes joje daug omega-3 riebalų rūšių. Dietistė V. Kurpienė teigė, kad ypač naudinga rinktis lašišą, tiesa, geriau ekologišką arba laukinę.
Ieškantiems pigesnio varianto V. Kurpienė rekomendavo valgyti skumbrę, tiesa, nerūkytą. Puikiai tinka ir lietuvių pamėgta silkė, ypač olandiška Matjes.
„Matjes silkė yra labai jauna ir joje yra 30 proc. daugiau omega-3 riebalų rūgščių negu paprastoje silkėje. Be to, Matjes silkėje yra labai mažai teršalų, nes ji auga švariuose vandenyse ir yra labai maža žuvis“, – paaiškino dietistė V. Kurpienė.
Tai, kad silkę valgyti sveika, rašė ir medicinos portalas „WebMD“. Esą ši žuvis naudinga ne tik dėl joje esančių omega-3 riebalų rūgščių. Ji – ir puikus baltymų šaltinis. Taip pat, valgydami silkę gausite vitamino D ir seleno.