Daktaro W. Li šešių produktų sąraše minimą žaliąją arbatą profesorius taip pat įvardijo kaip išskirtinai vertingą – visų pirma, dėl daug antioksidaciniu poveikiu pasižyminčių medžiagų – polifenolių.

„Būtent šios medžiagos saugo mūsų organizmą nuo daugelio žalojančių veiksnių, nuo laisvųjų radikalų žalojančio poveikio. Jos padeda apsisaugoti ir nuo vėžio. Netgi yra atlikta mokslinių studijų, kurios nurodo, kad vienas puodelis žaliosios arbatos per dieną gali būti reikšmingai naudingas mūsų sveikatai ir ne tik mažina vėžio atsiradimo riziką, bet ypatingai mažina ir širdies kraujagyslių sistemos ligų riziką. Taigi, nuo tų ligų, nuo kurių daugiausiai kenčia Lietuvos gyventojai, žalioji arbata gali padėti apsisaugoti“, – kalbėjo R. Stukas.

žalioji arbata

Žalioji arbata dar ir gaivina, malšina troškulį. Beje, nebūtina gerti ją karštą – galima vartoti ir šaltą.

Amerikiečio gydytojo nuomonę apie antivėžinius kavos ypatumus R. Stukas pakomentavo teiginiu, jog apie kavos naudingumą kovojant su vėžiu nėra daug tyrimų. Jis nevadintų kavos produktu, kuris padės mums apsisaugoti nuo vėžio, tiesa, šiame gėrime esantis yra tam tikras kiekis antioksidantų vertingas.

Riešutai ir jūrinės žuvys – neabejotinai naudingi, kadangi „šiuose abiejuose produktuose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių“.

Lietuvių mėgsta tiek pomidorus, tiek agurkai. Kodėl W. Lee labiau vertina pomidorus? R. Stukas paaiškino: „Pomidoras žmogaus organizmui yra labai naudingas. Jo sudėtyje yra medžiagų, kurios taip pat padeda apsisaugoti ir nuo vėžio, ir nuo širdies kraujagyslių sistemos ligų plitimo, o viena medžiaga yra ypatingai stiprus antioksidantas – likopenas.“

pomidorai

Profesorius išskyrė vieną niuansą – akcentuojama, kad reikia valgyti daugiau šviežių daržovių, šviežių pomidorų. Tačiau likopenas suaktyvėja, tampa stipriai biologiškai aktyvus tik apdorojus pomidorą šiluma.

„Tai reiškia, kad pomidorus turime valgyti šviežius, nes jų sudėtyje bus antioksidantų, vitamino C, kitų [medžiagų], kurios aukštoje temperatūroje gali šiek tiek suirti. Bet reikia valgyti ir šiluma apdorotų pomidorų, kadangi juose suaktyvės likopenas, kuris nežūsta netgi 100 laipsnių temperatūroje. Užtai pomidorus turėtume kiekvieną dieną matyti savo lėkštėje. Būtų labai gerai, jeigu matytume ir šiluma apdorotą pomidorą. Nes būtent likopenas yra vienas iš galingiausių antioksidantų, kuris nukenksmina laisvuosius radikalus, kuris, kaip moksliškai pagrįstai įrodyta, mažina vėžio atsiradimo riziką, širdies ligų riziką, mažina laisvųjų radikalų žalojantį poveikį, taigi yra ypatingai naudingas“, – teigė jis.

Kita vertus, kraštutinumų nereikia – profesorius patarė valgyti ir termiškai apdorotus, ir žalius pomidorus. Nereikėtų pamiršti ir agurkų, ypač vasarą, nes juose yra daug vandens, o karštu oru reikalingi skysčiai.

W. Li vertingų sveikatai produktų sąrašo šeštoje vietoje – soja, kurioje yra biologiškai aktyvių medžiagų, omega šeši riebalų rūgščių; šis komponentas tikrai prisidės prie mūsų sveikatos stiprinimo, patikino R. Stukas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: