„Maniau, kad jūros dumbliai toks hipiams skirtas užkandis, madinga nesąmonė, bet viskas visai ne taip – juos valgė ir mūsų protėviai. Juose gausu jodo, tad galima drąsiai teigti, kad tai pati maistingiausia daržovė pasaulyje“, – „Radio Times“ sakė virėjas.
J. Oliverio teigimu, jis per pusketvirto mėnesio be streso atsikratė 13 kilogramų – jis tiesiog šiek tiek pakoregavo mitybą (valgė jūros dumblių, kurie, anot virėjo, yra „labai labai ir labai geras dalykas“). Be to, atsisakė alkoholio ir daugiau miegojo. Anot brito, tikroji jo sėkmės paslaptis – būtent jūros dumbliai.
„Tai tikras dinamitas: ląsteliena, maistingosios medžiagos mineralai, gerina virškinimą – tiesiog neįtikėtina“, – sako J. Oliveris.
„Jūros dumbliai labai naudingi sveikatai ir maistingi“, – J. Oliveriui pritaria dietologė ir mitybos specialistė Beth Warren, knygos „Living a Real Life with Real Food“ autorė.
„Journal of Applied Phycology“ skelbiamose nedidelio tyrimo išvadose teigiama, kad kas dieną valgant jūros dumblius, sumažėja krūties vėžio rizika.
Mitybos specialistė Karen Ansel „Yahoo Health“ sakė: teigti, kad J. Oliveriui sulieknėti padėjo išskirtinai jūros dumbliai, būtų neteisinga, tačiau jie galėjo padėti. „Juose gausu vandens, todėl suteikia sotumo jausmą, bet to, yra pikantiško skonio“, – sako ekspertė.
Dėl J. Oliverio teiginio, esą jūros dumbliai – „maistingiausia daržovė pasaulyje“, K. Ansel nėra tokia tikra: „Yra daug labai maistingų daržovių“.
Nepaisant visų privalumų, jūros dumbliais piktnaudžiauti nevertėtų. Per didelis jų kiekis gali sukelti smarkų širdies plakimą bei sutrikdyti inkstų veikslą, perspėja B. Warren. Per didelis jodo kiekis kenkia ir skydliaukei.
„Taip pat labai svarbu štai kas: jeigu jūros dumbliai auga užterštame vandenyje, juose taip pat bus kenksmingų medžiagų“, – sako B. Warren.
Nusprendėte jūros dumblius įtraukti į savo mitybos racioną? Puikiai tiks džiovinti jūros dumbliai arba spirulina.