Kai Elizabeth Chanatry buvo 16 m., jai diagnozuotas antrojo tipo diabetas. Žvelgiant į 160 cm 53 kg sveriančią 19-metę sunku tuo patikėti, tačiau net ir pati mergina pripažįsta, kad ji nebuvo geros fizinės formos. „Mes su seserimi nebuvome geros fizinės formos, tačiau buvome lieknos“, - patikino mergina. Tiek vyresnioji E. Chanatry sesuo, tiek ir jos tėvas serga šia liga. Mergina pasakojo, kad visada rinkdavosi dietinę kokakolą ir sirupus be cukraus – taip ji mėgino apsisaugoti nuo pernelyg didelio cukraus vartojimo, tačiau kai merginai pasireiškė diabeto simptomai, ji suprato, kad to nepakako, rašo time.com. 

Nutukimo problema JAV itin opi, tačiau, gydytojų teigimu, svoriui skiriama pernelyg daug dėmesio. Kai prieš savaitę buvo paskelbti naujausi duomenys apie nutukimą, džiūgavome, kad rodikliai stipriai sumažėjo 2-5 metų amžiaus vaikų grupėje, nors bendri nutukimo rodikliai vis dar lieka palyginti nepakitę. 

Nors tobulu metabolizmu pasižymintys ir nuostabius genus turintys žmonės galbūt ir nepanašūs į tuos, kam tai galėtų būti aktualu, vis dėlto jie gali turėti lygiai tokių pačių sveikatos problemų kaip ir nutukimo problemą turintys asmenys. Antrojo tipo diabetas, aukštas kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio kiekis ir nekontroliuojamas cukraus kiekis kraujyje. Turėtų būti akivaizdu, kad neįtikėtinai susidomėję svorio klausimu žmonės ne visada pagalvoja, kad ne visi sveikatos sutrikimai yra tokie akivaizdūs. 

„Nuolat matau tokius žmones“, - patikino gydytojas Danielis Neidesas iš „Clinic‘s Wellness Institute“ Klivlande. „Išoriškai jie atrodo visiškai sveiki, tačiau viduje yra visiškai sugriuvę“, - patikino jis.

Kiekvienas iš mūsų neabejotinai pažįstame bent vieną tokį „lieknąjį nutukelį“: jie niekada nevalgo daržovių, mėgsta mėsą, nesimankština nuo aštuntos klasės, bet vis dėlto yra liekni. Galbūt būtent tokie ir esate? Nors mes linkę tokiems pažįstamiems pavydėti, nes jie neskaičiuoja kalorijų ir nesigraužia dėl pusryčiams suvalgytos spurgos, gydytojai ramina, kad jiems pavydėti tikrai nėra ko. „Lieknieji nutukėliai“ tikrai egzistuoja ir ši problema gana dažna. Maža to, gydytojo teigimu, tai gali netgi baigtis mirtimi. 

D. Neidesas papasakojo apie 46-erių pacientą, kurio svoris buvo visiškai normalus, taip pat, kaip ir jo Kūno masės indeksas (KMI). Vis dėlto nusprendęs nutraukti kraujospūdį reguliuojančius vaistus jis patyrė insultą ir jam teko atsisėsti į neįgaliųjų vėžimėlį. 

2008 m. atliktas tyrimas parodė, kad ketvirtadalio JAV gyvenančių suaugusiųjų, kurių svoris yra normalus, širdis nėra sveika, juos vargina aukštas kraujospūdis ar cholesterolio kiekio padidėjimas. 2013 m. „American Journal of Cardiology“ išpublikuoti tyrimo rezultatai parodė, kad vyresnio amžiaus žmonės, kurių KMI visiškai normalus, tačiau riebalų kiekis organizme viršija normą, labiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ir net nuo jų numirti. 2014 m. atliktas tyrimas, skirtas normalų svorį turinčių asmenų nutukimui ištirti, kuriame dalyvavo per didelį riebalų kiekį organizme turintys asmenys, kurių KMI buvo normalus, parodė, kad šie asmenys gali turėti su metabolizmu susijusių problemų, o kartais tai gali baigtis net ir mirtimi. 

„Kai vartojama daug cukraus ir perdirbto maisto, pradeda kauptis vidiniai kūno riebalai, o tai gali sukelti visas su antsvoriu susijusias problemas“, - įsitikinęs „The Blood Sugar Solution 10-Day Detox Diet“ autorius gydytojas Markas Hymanas. Kartais riebalų kiekis žmogaus organizme galbūt nėra didelis, tačiau turimi riebalai yra pavojingi. Toks žmogus galbūt ir neturi antsvorio, tačiau jo vidaus organai gali būti padengti vidiniais riebalais, Neseniai tyrimą atlikę mokslininkai išsiaiškino, kad vidiniai riebalai genetiškai skiriasi nuo poodinių riebalų. Vidiniai riebalai gali sukelti metabolinį sindromą, jei žmogų vargina aukštas kraujospūdis ir cukraus kiekis kraujyje viršija normą, – šie negalavimai didina širdies ligų, diabeto ir insulto riziką. 

JAV tęsiant kovą su nutukimu, daugelis iš mūsų pamiršta, kaip svarbu būti geros fizinės formos. Reakcija į 2012 m. atliktą tyrimą, atlikus kurį išsiaiškinta, kad antsvorio turintys žmonės gali būti geros fizinės formos, - tai mūsų neteisingo suvokimo apie fizinę formą esmė. „Visas dėmesys sutelktas į tuos, kurie turi antsvorio, tačiau jie buvo sveiki, nes buvo geros fizinės formos, tačiau iš tikrųjų nerimą kelia tai, kad yra daugybė žmonių, kurių KMI mažesnis nei 25, bet jie nėra geros fizinės formos ir rizikuoja susirgti rimtomis ligomis“, - įsitikinęs gydytojas T. Churchas. 

Svoris – tai tik vienas iš veiksnių, kurį gydytojai vertina kaip prastos sveikatos rodiklį. Vis dėlto tam, kad būtų išsiaiškinta, kas iš tiesų vyksta, būtina žvelgti giliau. Vis daugiau atliekamų gyvenimo būdo tyrimų atskleidžia labai reikšmingą fizinės formos ryšį su chroniškomis ligomis. 2013 m. atliktas tyrimas parodė, kad asmenims, esantiems didelės rizikos susirgti antrojo tipo diabetu grupėje, išvengti šios ligos gali padėti sveikesnė mityba, kasdienė mankšta, streso suvaldymas ir rūkalų atsisakymas. 

Tai dar viena proga prisiminti apie kasmetinio organizmo ištyrimo svarbą. Atliekant profilaktinius tyrimus išmatuojamas kraujospūdis, cholesterolio kiekis kraujyje, jei kyla įtarimų, gali būti atliktas tyrimas C reaktyviniam baltymui, rodančiam uždegiminį procesą, nustatyti. Uždegiminiai organizme vykstantys procesai – tai signalas, reikšiantis, kad organizmą užpuolė liga. 

E. Chanary savo ruožtu nemano, kad svoris – tai sveikatos rodiklis. „Niekada nesiejau diabeto su nutukimu, nes ši liga yra tapusi nuolatine mano gyvenimo dalimi. Visada ją turėsiu. Žmonės žvelgia į mus ir mano, kad esame sveiki, tačiau jie paprasčiausiai nežino, kaip yra iš tiesų“, - patikino ji.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)