Kaip atskleidė neseniai atlikta apklausa, net trečdalis tėvų yra klaidingai įsitikinę, kad įdegti saulėje vaikams sveika, rašo BBC.

Net ketvirtadalis tiesiog ragino vaikus įdegti, o keletas net rengė vadinamąsias saulės vonias.

Šie duomenys paskelbti apklausus tūkstantį tėvų, auginančių 11 metų ir jaunesnius vaikus.

Vienas iš dešimties apklaustųjų prisipažino liepęs savo vaikui būnant saulėje nusivilkti marškinėlius arba viršutinę maudymosi kostiumėlio dalį, kad įdegti pavyktų tolygiai, o ne ruožais.

Daugiau nei vienas iš penkių (21 proc.) tėvų teigė, kad apsaugines priemones nuo saulės naudotų tik tuo atveju, jei vaiko oda paraustų.

Kas yra įdegis?

Būtina prisiminti, kad įdegis tikrai neužkerta kelio saulės spindulių daromai žalai.

Tai yra ženklas, kad oda pažeista, kad sukelta apsauginė jos reakcija.

Būnant saulėje, tam tikros ląstelės, vadinamos melanocitais, išskiria daugiau tamsaus pigmento – melanino. Tai vyksta bandant sugerti ultravioletinius spindulius. Dėl padidėjusio melanino kiekio oda patamsėja.

Ką reikia žinoti saulėtą dieną

Viena iš daugkartinio buvimo saulėje pasekmių – vėlyvesniame amžiuje išsivystantis odos vėžys.
Ultravioletinių spindulių pajusti neįmanoma, todėl įdegti laisvai galima net tada, kai nėra ypač karšta.

Vaikų ir kūdikių oda yra daug jautresnė nei suaugusiųjų.

Jaunesnius nei šešių mėnesių kūdikius būtina apsaugoti nuo stiprios tiesioginės saulės šviesos.
Nuo kovo iki spalio mėnesio vaikus reikia rengti tinkamais drabužiais, pasirūpinti, kad saulėtą dieną kuo daugiau laiko jie praleistų šešėlyje (ypač nuo 11 iki 15 valandos), be to, naudoti ne silpnesnę kaip SPF 15 apsaugos nuo salės priemonę.

„Odos vėžio prevencija neturėtų būti palikta likimo valiai. Ultravioletiniai spinduliai paprastai intensyviausi nuo gegužės iki rugsėjo. Debesys nebūtina juos blokuoja. Be to, kitaip nei saulės šilumos, jų neįmanoma pajusti, taigi, ir žinoti, kada jie kenkia odai“, – sako „Met Office“ pranešėja ir meteorologė Clare Nasir.

Ji priminė, kad, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, ultravioletinių spindulių lygį galima pasitikrinti „Met Office“ interneto svetainėje arba programėlėje.

Saulės spinduliuose gaminamas vitaminas

Nigelis Achesonas iš tarnybos NHS perspėja, kad nors šioks toks saulės šviesos kiekis yra naudingas dėl vitamino D gamybos, piktnaudžiauti saulės voniomis šiukštu nevalia.

„Saulėje be apsauginių priemonių paprastai rekomenduojame pabūti ne ilgiau kaip 10–15 minučių kelis kartus per savaitę, – sako N. Achesonas. – Jei saulėje tenka būti ilgiau, būtina pasirūpinti tinkama priemone, kurios apsaugos nuo saulės faktorius būtų ne mažesnis kaip 15.“

„Joks įdegis nėra sveikas, – tvirtina Nicola Smith iš vėžio tyrimų centro „Cancer Research UK“. – Įdegis – tai odos bandymas apsisaugoti nuo per didelės saulės spindulių dozės. Tai akivaizdus ženklas, kad oda pažeista.“

„Nedidelį saulės spindulių kiekį, būtiną dėl vitamino D gamybos, tikrai pavyksta gauti tada, kai šiek tiek laiko pabūname lauke – tikrai nereikia laukti, kol įdegsime.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)