Maisto ir veterinarijos laboratorijos specialistai atliko bandymą ir turgelyje pirktas salotas tyrė prieš ir po plovimo.
„Pasirodo, vos tik parsinešus daržo ar sodo gėrybių iš lysvės ar turgaus, kiekvieną uogą ar lapą reikia kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Neplautos daržovės ir vaisiai gali mus susargdinti, o neplautos laikomos šaldytuve mikroorganizmais gali užteršti kitus maisto produktus ir šaldytuvo aplinką, mat daugelis mikroorganizmų dauginasi ir gana žemoje temperatūroje“, – sakė Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė.
Ne visi teršalai pasišalina plaunant
DELFI primena, jog ne visos medžiagos pasišalina plaunant vandeniu. Kaip pabrėžė cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė, vaisiai ir daržovės gali būti užteršti pesticidais, nitratais, kitomis medžiagomis.
O štai sintetiniai pesticidai nenusiplauna. Teigiama, jog nenusitrina ir soda, nepadeda mirkymas jos tirpale, nes dauguma pesticidų nepasižymi rūgštinėmis savybėmis. Klaida manyti, kad nuplovus citrusinius vaisius soda jų žievelę jau galima naudoti maistui.
Geriamoji soda nepašalina ir vaško, kuriuo yra padengti atvežtiniai vaisiai bei daržovės, tad protingiausia būtų juos nuplovus dar ir nulupti.