Profesorius Rimantas Stukas išdėstė, kuo rizikuojame pietus keisdami kava, fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius dalijosi egzotišku ir sveiku šio gėrimo receptu.
- Vietoje pietų išgeriantys saldžios kavos sako, kad jaučiasi lengvai, neapsunkę ir ne alkani. Tačiau kaip tai veikia sveikatą?
-Kas yra kava? Tai įvairių cheminių medžiagų kompleksas: angliavandenių, riebalų, amino rūgščių, vitaminų, mineralų, alkaloidų ir fenolo junginių. Tačiau maistingųjų medžiagų, tai yra baltymų, riebalų bei angliavandenių, suteikiančių statybinės medžiagos bei energijos, kavoje tėra pėdsakai.
Atlikta nemažai tyrimų apie kavos įtaką sotumui. Tiriant hormonų, atsakingų už alkio, sotumo pojūčius, nustatyta, kad kava sotumui turi trumpalaikį teigiamą poveikį. Tačiau ar tai veikia viso per dieną suvalgomo maisto kiekį?
- Kiek kilokalorijų (kcal) slepiasi kavoje?
100 ml nesaldintos kavos turi tik 1-2 kcal. Tačiau žmonės, vietoje pietų geriantys saldintos kavos, pasmerkia save svorio didėjimui. Ir ne vien dėl kalorijų, esančių saldintoje kavoje.
Galbūt tai negresia studentams, tačiau, jeigu toks įprotis užsitęs ir vyresniame amžiuje, rizika nutukti gali žymiai padidėti.
-Kodėl?
-Tokie kavos vartotojai paprastai visas jiems reikalingas kalorijas suvartoja vakare, gr5žę namo. Pietų kavos poveikis būna seniai pasibaigęs, ir alkio, kuris yra neišvengiamas ir normalus jausmas, niekuo nebenuslopinsi. Taigi, prasideda valgymas, neretai trunkantis visą vakarą.
Žmogui sunku tokį alkį sukontroliuoti, todėl suvartojami dideli maisto kiekiai.
- O kaip organizmą veikia dideli kavos kiekiai ir kiek puodelių per dieną – optimalu?
Visai nustojus vartoti kavą, abstinencija pasireiškia galvos skausmu, nuovargiu, dirglumu, todėl mažinti išgeriamos kavos kiekius rekomenduojama palaipsniui.
Beje, cigarečių rūkymas didina kofeino metabolizmą kepenyse, todėl kavos poveikis mažėja.
Kofeinas didina kalcio šalinimą: išgėrus vieną puodelį kavos – netenkama 4-6 mg kalcio. Tačiau ne daugiau kaip 3 kavos puodeliai per dieną neigiamos įtakos sveikatai neturės.
- Ko dažnas kavos mėgėjas nežino, bet turėtų žinoti apie kavą?
-Reiktų žinoti, kad kavos polifenoliai gali sujungti geležį ir sumažinti jos pasisavinimą. Nustatyta, kad 150-250 ml kavos gėrimo geležies pasisavinimą mažina 24-73 proc. Todėl kartu vartoti kavos ir geležies turinčio maisto arba geležies preparatų nereiktų.
Kraujotakos sistemai didelę įtaką turinčio homocisteino koncentracijos kraujo plazmoje padidėjimas siejamas su didesne kardiovaskulinių ligų (išemine širdies liga, insulto, periferinių kraujagyslių ligų) rizika. Patvirtinta, kad vartojant 4 puodelius kavos per dieną, homocisteiną didinantis kavos efektas stipresnis. Tačiau 200 mikrogramų folio rūgšties per dieną nuo minėto homocisteino padidėjimo apsaugo.
Be galimai neigiamų šalutinių poveikių, kavos vartojimas gali ir saugoti nuo ligų: antrojo tipo cukrinio diabeto, parkinsono ligos, storosios žarnos vėžio, kepenų cirozės. Tai intensyviai tyrinėjama.
- Ar gali būti, kad kava prilygtų pietums?
Jeigu per dieną išgeriama 2-3 puodeliai tokios kavos, tai jau gali atstoti pietus. Bet tik kalorijų kiekiu. Nei sotumo, nei būtinų gauti maistinių medžiagų tokia kava nesuteikia.
Kaloringą kavą geriausiai būtų vertinti kaip desertą: kartas nuo karto po pietų galima išgerti desertinės kavos, tačiau, jeigu prie jos dar suvalgysime pyragaitį, tai jau bus dvigubas desertas.
R. Stukas: ne kalorijos esmė
„Išgėręs saldžios kavos su plaktu riebiu pienu žmogus gaus energijos darbinei veiklai. Smegenys veiks, energijos fizinei veiklai pakaks. Tačiau mitybos visavertiškumą ir naudą sveikatai apsprendžia visos reikalingos medžiagos. Išgėrus kavos puodelį su 3-4 šaukšteliais cukraus, angliavandeniai greitai bus suskaldomi, greit įsisavinami, pateks į kraują, smegenys galės eikvoti energiją – tuščias skrandis, žmogus kaip ir neapsunkęs, o energijos turi. Tačiau tai – savęs apgaudinėjimas, o ne pasimaitinimas sveikai“, – DELFI konstatavo profesorius.
Rožėmis kvepiančios rūtą kavos receptas
Fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius gardinti kavą pataria ne tik klasikiniais prieskoniais – cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais, pipirai, bet ir... rūta, kuri mažina agresyvų kofeino veikimą.
Žmonės, kurie buvo „nudeginti“ rūtų, jų bijos, tačiau kava su rūtomis, vaistininko teigimu, ir jiems nepakenktų.
Kaip pasiruošti rožėmis kvepiančios kavos? Nusiskinti rūtos šakelę ir merkti į kavą iš aparato? „Kadangi jūs lietuvaitė ir prie biuro be abejo auginate žiemą-vasarą žaliuojančių rūtų, nuėjusi galite nusiskinti šakelę. Dydis ne toks svarbus, svarbiau laikas, kiek kavoje bus pamerkta. Per 3-5 minutes karštoje kavoje ji turėtų „nuvysti“. Tada galima gerti“, – receptu pasidalijo fitoterapeutas V. Skirkevičius.