LRT Radijo klausytoja domisi, ar sudygusios bulvės tinkamos valgyti. „Norėjome sužinoti, ar galima valgyti sudygusias bulves, kai jau nulaužyti daigai?“ – teiraujasi klausytoja.

K. Rainio teigimu, jeigu bulvės yra laikomos tamsioje aplinkoje, o daigai – balti, tuos daigus nulaužus, bulvių gumbus valgyti galima.

„Tik bulvė jau neturės tokios maistinės vertės, kokią turi tik nuėmus rudeninį derlių. Bulvės daigai pirmiausia išgarina tam tikrą kiekį drėgmės, tada gumbas suvysta, susiraukšlėja, neturi prekinės išvaizdos“, – aiškina Elmininkų bandymo stoties vadovas.

Be to, daigas naudoja bulvių gumbe esančias mineralines maisto medžiagas, todėl sudygusioje bulvėje jų bus gerokai mažiau. Ypač daug prarandama krakmolo ir vitamino C.

„Jeigu bulvė yra sudygusi jau žaliais daigais, vadinasi, ji buvo atviroje dienos šviesoje, turėjo sąlytį su ultravioletiniais spinduliais. Tiek daige, kuris jau žalias, tiek bulvės gumbo odelėje susidaro žalinga, nuodinga medžiaga solaninas. Tokių bulvių valgyti negalima“, – įspėja specialistas.