Sakoma, kad Kinijoje yra ilgaamžių, kurie maitinasi išskirtinai vien datulėmis. Kaip ten bebūtų, tai mūsų organizmui labai naudingas produktas, ir dauguma dietologų rekomenduoja valgyti datules vietoj saldumynų. Be to, datulės nuo senų laikų vertinamos dėl savo gydomųjų savybių, skelbia fithacker.
Gydytojai seniai nustatė, kad kai kraujyje mažai cukraus, mes dažnai jaučiame labai stiprų alkio jausmą. Kelios datulės šį alkio jausmą numalšina. Tad jei laikydamiesi gavėnios pasninko iš pradžių suvalgysite kelias datules, po to pasisotinsite mažesniu kiekiu maisto, nepersivalgysite ir nepakenksite nei fizinei, nei dvasinei sveikatai.
Datulėse yra 23 rūšių amino rūgščių, kurių nėra daugumoje kitų vaisių. Pavyzdžiui, datulėse yra nepakeičiamos amino rūgšties triptofano, kuris padeda užtikrinti optimalią smegenų veiklą ir normalią psichinę būklę, ypač vyresniame amžiuje. Triptofanas užkerta kelią senėjimui: kai su maistu jo gauname užtektinai, užkertamas kelias ląstelių senėjimui. Be to, būtent dėl datulių sudėtyje esančio triptofano, jos pasižymi raminančiu ir miegą gerinančiu poveikiu.
Datulėse be triptofano yra ir kitos amino rūgšties – gliutamino, kuris neutralizuoja per didelį skrandžio rūgštingumą, todėl padeda nuo rėmens. Taip pat seleno, kuris mažina onkologinių susirgimų riziką, stiprina imuninę sistemą ir užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.
Kadangi datulėse labai daug cukrų (26-55 proc. gliukozės ir fruktozės, kurias organizmas labai greit įsisavina) ir vitamino B5, jos ne tik labai greit numalšina alkį, bet ir atkuria fizines jėgas, energiją, užtikrina aiškų protą ir stiprius nervus.
Kaip ir daugelyje augalinių produktų, datulėse nėra cholesterino. 100-e gramų šviežių datulių (valgomoje jų dalyje) yra 142-274 kalorijos, džiovintų – 340 kalorijų. Vaisiuose yra nuo 40 iki 75 proc. sausųjų medžiagų. Datulėse mažai kalorijų, todėl drąsiai jas valgykite vietoj saldumynų, ir svoris neperžengs normos ribų.
Nusipirkę bent 200 g datulių, jūs įsigyjate neįtikėtiną kiekį mineralų, druskų ir vitaminų. Mokslininkai mano, kad per dieną užtenka suvalgyti 10 datulių, kad gautume visą magnio, vario, sieros paros normą, pusę geležies normos ir ketvirtadalį reikiamo kalcio kiekio. Tad valgant vien datules ir geriant vandenį išties galima išgyventi kelis metus.
Šiuolaikinė medicina taip pat jau seniai analizuoja datulių savybes: atlikta nemažai akademinių tyrimų, kurie patvirtino, kad šis vaisius labai naudingas mūsų organizmui.
Išvardysime naudingąsias datulių savybes:
• datulėse nesiveisia žmogaus sveikatai pavojingos bakterijos, mikrobai ir parazitai;
• jos padeda kovoti su žmogui žalinga ameba;
• datulėse yra medžiagų, kurios naikina ligas sukeliančias bakterijas žmogaus organizme;
• datulės – nepakeičiamas maistas ir vaistas kosmonautams, jos taip pat yra daug sveikesnės už ikrus;
• datulėse yra medžiagų, kurios sustiprina gimdos raumenų susitraukimus, todėl jos palengvina gimdymą – jis tampa greitesnis ir ne toks skausmingas;
• datulėse yra vitamino A, kuris stiprina naktinį regėjimą;
• kadangi jose yra vitamino B, datulės užtikrina normalų raumenų sistemos funkcionavimą ir vystymąsi;
• datulės gerina apetitą;
• valgant datules tuščiu skrandžiu, žūva organizmo parazitai;
• datulės – tai vaisius, maistas, vaistas, gėrimas ir saldumynas.
Žinoma, žmogus gali puikiausiai išgyventi ir be datulių, bet jos labai sustiprina sveikatą.
Rekomenduojama valgyti datules tokiais atvejais:
• kai reikia susitelkti į protinį darbą
Manoma, kad džiovintos datulės palankiai veikia smegenis ir 20 ar daugiau procentų padidina jų našumą;
• esant fiziniam pervargimui ir išsekimui
Net labai pervargęs žmogus suvalgęs datulių jau po pusvalandžio pajus jėgų ir energijos antplūdį;
• sergant kvėpavimo takų ligomis;
• sergant širdies ir kraujagyslių ligomis
Kadangi datulėse daug kalio, jos stimuliuoja širdies veiklą, tonizuoja ir stiprina, todėl padeda kai yra širdies nepakankamumas. Jos taip pat padeda susigrąžinti jėgas po ilgos ligos;
• sergant mažakraujyste, anemija;
• užkerta kelią skrandžio opai ir vėžiui, žarnyno vėžiui
Datulėse esantis pektinas ir maistinės skaidulos sustiprina žarnyno peristaltiką, tuo pačiu užkerta kelią onkologinėms ligoms;
• didina vyrų sėklos kiekį;
• esant impotencijai;
• esant nervų sistemos sutrikimams;
• padeda gimdymo metu ir po gimdymo
Datules labai sveika valgyti moterims po gimdymo, nes jos padeda organizmui atsigauti. Moksliniai eksperimentai parodė, kad datulėse yra ypatingų stimuliuojančių medžiagų, kurios sustiprina gimdos sieneles paskutiniais nėštumo mėnesiais. O tai ne tik palengvina gimdymo procesą, bet ir sumažina kraujoplūdžio po gimdymo trukmę;
• kai kankina jūros liga, pykinimas;
• sergant peršalimo ligomis;
• užkerta kelią persileidimui;
• stiprina kapiliarų sieneles;
• gerina virškinimą, padeda nuo skrandžio ir žarnyno sutrikimų
Datulės labai padeda virškinimui, jos valo virškinimo sistemą. Taip pat mokslininkai rekomenduoja jas valgyti kai kamuoja žarnyno sutrikimai;
• gerina regėjimą, mažina akių nuovargį;
• gerina kraujotaką, mažina padidėjusį kraujospūdį;
• mažina šalutinį daugumos antibiotikų poveikį;
• atitolina senatvę – datulės ilgina gyvenimą;
• praturtina motinos pieną vitaminais
Motinų, kurios valgo datules, pienas praturtinamas daugeliu vitaminų, svarbių visavertei vaiko raidai, tad mažylio organizmas tampa atsparesnis daugumai ligų. Todėl šiuolaikiniai dietologai rekomenduoja datules nėščioms ir maitinančioms moterims;
• gydo kraujuojančias dantenas
Datulėse esantys mineralai labai svarbūs sveikiems dantims. Jie yra viena iš statybinių ir dantų audinį stiprinančių medžiagų. Būtent todėl datulės tokios sveikos dantims;
• stiprina imuninę sistemą;
• užkerta kelią kancerogenų formavimuisi;
• mažina kraujo krešulių susidarymo tikimybę, didina atsparumą infekcijoms;
• tinka nesubalansuotiems, nervinių sutrikimų kamuojamiems vaikams;
• užkerta kelią širdies ligoms ir su kraujospūdžiu susijusioms ligoms;
• gydo pabrinkimus ir galvos svaigimą, kuriuos sukelia ausų ligos;
• padeda nuo PMS;
• reguliuoja cukraus kiekį kraujyje;
• pašalina iš organizmo sunkiųjų metalų jonus;
• padeda nėščioms moterims įveikti depresiją;
• užkerta kelią artritui;
• mažina skausmą (nes jose yra medžiagų, kurios pagal sudėtį panašios į aspiriną);
• mažina riziką susirgti kasos vėžiu
Ne visi ligoniai turi pinigų brangiems papildams. Bet tai ne bėda. Datulės labai naudingos gydant vėžį. Ligonis gali valgyti datules, ir tai būtinai duos palankų rezultatą. Datulių ištisus metus galima įsigyti daugumoje parduotuvių, ir jos nekainuoja labai brangiai;
• gerina medžiagų apykaitą ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
• padeda nuo parazitinių kepenų ligų ir geltos;
• karšti kompresai su datulių cukrumi padeda nuo sąnarių skausmo.