Šie rezultatai skelbiami žurnale „PLoS ONE“.

Tyrimas parodė, kad kiti gydymo būdai, kuriems teikia pirmenybę pacientų organizacijos, duoda mažai naudos.

Kas sukelia lėtinį nuovargį, iki šiol nežinoma. Bent jau Didžiojoje Britanijoje nuo jo kenčia ketvirtadalis milijono gyventojų.

Tarp šio sindromo požymių yra stiprus nuovargis, prasta dėmesio koncentracija ir atmintis, sutrikęs miegas, taip pat raumenų ir sąnarių skausmai.

Ankstesnė šio tyrimo versija, pasirodžiusi praėjusiais metais, rodė, kad kognityvinė elgesio terapija (žmonių mąstymo apie simptomus keitimas) ir pamažu intensyvėjantys fiziniai pratimai geriausiai gydo šią ligą.

Tačiau šis tyrimas sukėlė daugelio pacientų organizacijų pasipiktinimą. Jos tvirtina, kad gyvenimo tempą lėtinanti terapija tokiems ligoniams yra ir geresnė, ir saugesnė.

Remdamiesi tų pačių tyrimo dalyvių duomenimis, tyrėjai paskaičiavo, kiek Didžiosios Britanijos nacionalinei sveikatos tarnybai kainuotų jų siūlomi gydymo metodai. Jie nustatė, kad valstybei apsimoka finansuoti tik kognityvinę elgesio terapiją ir intensyvėjančių fizinių pratimų terapiją.

Panagrinėjus platesnę kainą visuomenei, pavyzdžiui, kiek jai atsieitų tokio ligonio nedarbingumas ar slaugių samdymas, paaiškėjo, kad abi šios terapijos atsipirktų šimtu procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)