Kaip rašo DELFI.ee, visų pirma reikia apsibrėžti, kurie žmonės yra pelėdos, o kurie – vyturiai. Pelėdos užmiega po vidurnakčio ir keliasi po 10–11 val. Na o vyturiai be žadintuvo pabunda 6 ar 7 val. ryto, o 22 val. jiems jau merkiasi akys. O jeigu jūs įpratote keltis 8 val., o miegoti einate apie 23 – 23.30 val., veikiausiai esate vyturys.

Vyturių ir pelėdų valgiaraštis nėra toks pat. Vyturiai turi gerą apetitą ryte, ko nepasakysi apie pelėdas. Veikiausiai todėl, kad jų bioritmai sutampa su virškinimo sistemos pabudimu ir užmigimu.

Pelėdos skundžiasi, kad nieko nevalgo ir storėja. Iš tiesų pelėdos gali nevalgyti iki 18, 19 val. Jos atgyja prieš naktį. Deja, per vieną–du prisėdimus prieš naktį galima suvartoti nemažą kiekį kalorijų. Užduotis pelėdoms – išmokite nepraleisti vėlyvų pusryčių ir pietų.

Kaip maitintis, norintiems išlikti liekniems

Vyturiai gali sukirsti sočius pusryčius – kvietinės, avižinės, grikių ar lęšių košės, kuri aprūpina organizmą lėtai įsisavinamais angliavandeniais. Galima išsikepti omletą, išsivirti kiaušinių ar pasidaryti sumuštinį iš neskaldytų grūdų duonos su jautiena ar sūriu. Vyturiams geriau negerti kavos. Jiems pakanka žvalumo, tad nuo kavos gali padidėti nervingumas, o vidurdienį gali staiga užplūsti nuovargis.

Vyturiai įprastai pietauja apie 13 – 14 val. Pietūs neturėtų nusileisti kaloringumu pusryčiams. Šiuo metu vyturių virškinimo sistema aktyviausia. Pietums tinka sriubos, mėsos, žuvies patiekalai su bulvėmis, makaronais ir daržovėmis. Puodelis žalios arbatos skatina darbingumą po pietų. Galima išgerti silpnos kavos puodelį. Dieną galima suvalgyti vaisių, uogų: persikų, kriaušių, vynuogių, nektarinų, abrikosų ar mangų. Vėliausiai vakarieniauti patariama 18 – 19 val. jei tuo laiku dar dirbate, nesidrovėkite ir užvalgykite darbe – bus naudos figūrai ir sveikatai. Nuo vėlyvų vakarienių vyturiai storėja. Vakarienei – mėsa arba žuvis (troškinta garuose) su daržovėmis.

Pelėdų didžiausias rūpestis – įprasti pusryčiauti ir nepraleisti pietų, kad paskui netektų užkandžiauti prieš miegą. Pelėdų skrandžiai ima visavertiškai veikti praėjus porai valandų po pabudimo. Nesikankinkite, jei nesinori valgyti. Išgerkite drungno vandens ar arbatos – greičiau atsibusite ir paspartinsite virškinimo sistemos veiklą. Šalti gėrimai atvirkščiai – apsunkina mieguistą organizmą. Ryte galite išgerti puodelį kavos. Žinoma, ne ant tuščio skrandžio. Pelėdos pusryčiai turi būti be sunkiai virškinamų baltymų. Jokios kiaušinienės su kumpiu. Tiems, kas vėlai pabunda, tiks rūgštūs pieno produktai – jogurtas, 1 – 9 proc. riebumo varškė su bananais, kiviais, dribsniai su uogiene ar košė.

Pietauti pelėdos gali apie 15 val. pradžiai tiks sultinys ar lengva sriuba, antram patiekalui – žuvis ar ant grotelių kepta paukštiena su aguročiais, avokadais ar salotomis. Dieną pelėdos gali išgerti arbatos, užkąsti saldžiarūgščių vaisių – apelsinų, obuolių, granatų, kivių, slyvų, mandarinų. Nepamirškite gerti vandens – gali atrodyti, kad esate alkani, tačiau numalšinus troškulį noras valgyti iš karto praeis.

Pelėdos eina miegoti vėlai, tad jų vakarienė gali būti vėlyva ir sotesnė. Per vakarienę jos turi suvalgyti 35 – 40 proc. dienos raciono. Einantys miegoti po vidurnakčio paskutinį kartą gali pavalgyti 21 val. vakarienei tinka jūros gėrybės, veršiena, aviena, antis. Garnyrui – pupelės, špinatai, pomidorai, agurkai, paprikos, visų rūšių kopūstai. Pelėdoms baisiai sunku, jei negauna vakarienės. Jei prieš miegą praalkote, išgerkite šiltos ramunėlių arbatos, pasijusite sočiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)