Tačiau dabar ekspertai įspėja, kad nors dažniausiai ant sausų pusryčių pakuočių puikuojasi užrašas, kad tai tobulas būdas pradėti dieną, vis dėlto daugumoje jų yra per daug cukraus ir angliavandenių ir per mažai maistinės vertės, skelbia „The Independent“.
„Daugelyje komercinių pusryčių dribsnių, net ir tų, kurių gamintojai skelbia, kad jų gaminiai yra sveiki, yra pridėta labai daug cukrų, – sako mitybos ekspertė Kristen Beck.“
Ji paaiškino, kad net ir vadinamieji sveiki dribsniai gausiai saldinami medumi, salyklu, melasos sirupu, džiovintais vaisiais ar net vaisių sultimis.
„Skrudintuose dribsniuose be to dar yra labai daug riebalų“, – sako ji.
Daug metų sveikos mitybos apologetai koneveikė sočiuosius riebalus, o dabar sveikatos ekspertai bando šviesti visuomenę apie tai, kad neigiamą poveikį organizmui turi ir cukrus.
Daug cukraus turinčiuose produktuose paprastai būna mažai kitų maistinių medžiagų, todėl jie gali sukelti nutukimo riziką, o tai savo ruožtu padidina širdies ligų bei antrojo tipo diabeto riziką. Saldus maistas taip pat gali paskatinti dantų ėduonį, ypač jei juo užkandžiaujama tarp valgių.
Jos įspėjimas pasigirdo po to, kai vieno tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad žmonės, kurie pusryčių dribsnius laiko matomoje virtuvės vietoje, yra labiau linkę priaugti svorio nei tie, kurie padeda juos giliau į spintelę.
Kornelio universiteto tyrėjai išanalizavo daugiau nei 200 Niujorko virtuvių nuotraukų ir sugretino jas su jų savininkų svoriu. Jie atrado dėsningumą, kad virtuvėse, kurių savininkai svėrė 9 kg daugiau, dažniau buvo pastebimi pusryčių dribsniai, padėti matomoje vietoje.
Profesorius Brianas Wansinkas, kuris vadovavo tyrimui, pasakė: „Mane tai šokiravo, nes aš pats pusryčiams mėgstu valgyti dribsnius. Dribsniai laikomi sveiku maistu, bet jei kaskart praeidami pro šalį įsimetate jų saujelę į burną, liesumas jums tikrai negresia.“
Vis dėlto tyrimai taip pat parodė, kad pusryčių nereikėtų praleisti, nes vaikai, kurie pavalgo ryte, gauna aukštesnius pažymius pamokose ir geriau atlieka testų užduotis.
Kardifo universiteto mokslininkai ištyrė 5 tūkstančius 9-12 metų vaikų ir atrado, kad tai, ar vaikas valgo pusryčius, turi įtakos jo akademiniams pasiekimams.
Jei ryte negalite nė pagalvoti apie maistą, pratinkite organizmą prie jo palaipsniui – suvalgykite bent skiltelę kokio vaisiaus arba indelį neriebaus jogurto.
„Po kiek laiko rytais pradėsite jausti natūralų apetitą, o tada pastabėsite, kad dieną suvalgote mažiau, be to, mažiau užkandžiaujate“, – sako dietologė Alison Hornby.
Pusryčiams ji rekomenduoja avižinę košę, kiaušinienę ar sumuštinį iš skrudintos viso grūdo duonos ir virto kiaušinio.