Neįvardijamas vyras su žmona keliavo kruiziniu laivu ir sustojimo Martinikos saloje metu paplūdimyje pasidegino. Vėliau pajuto deginimą ir aptiko raudoną bėrimą ant sėdmenų.

52 metų moteris iš pradžių pajuto „deginantį jausmą“, o atsikėlusi kitą dieną ant užpakalio pamatė raudoną bėrimą, kuris priminė dūrius smeigtuku. Vyrui simptomai pasireiškė tik po dešimties dienų.
Medikai nustatė porai parazitinę kirmėlinę infekciją, kurią sukėlė cutaneous larva migrans lervos. Tokiomis kirmėlėmis paprastai užsikrečia šunys ar katės.

Abiem sutuoktiniams taip pat išsivystė plaučių uždegimas. Gydytojai sakė, kad jį veikiausiai sukėlė į plaučius patekusios kirmėlės.
Trūko oro
Kai moteris pirmą kartą pastebėjo bėrimą, kruizinio laivo gydytojas skyrė jai antibiotikų, o vėliau išrašė priešgrybelinių vaistų ir steroidinių tepalų. Tačiau niekas nepadėjo.

Po dešimties dienų bėrimas ėmė plisti. Tuomet moters sutuoktinis taip pat pastebėjo bėrimą ant savo kūno, skelbiama leidinyje „BMJ Case Reports“.

„Pacientės vyras taip pat pajuto niežulį ir apžiūros metu buvo pastebėtas vienodos distribucijos ir morfologijos bėrimas“, – sakė šį atvejį aprašęs ir medikų grupei vadovavęs Kembridže veikiančios Addenbrooke's ligoninės gydytojas Douglasas Maslinas.

Sutuoktiniams buvo duota vaistų, kuriais gydomos parazitinės infekcijos. Tačiau po penkių dienų moteris buvo skubiai atvežta į ligoninę, nes jai ėmė stigti oro ir buvo diagnozuota krūtinės ląstos infekcija. Vėliau tokie patys simptomai pasireiškė ir vyrui.

Po plaučių uždegimo gydymo abu ėmė sveikti.

Šiltuose kraštuose besiveisiančios kirmėlės per užsikrėtusiojo odą nukeliauja iki storosios žarnos, kur padeda kiaušinėlių. Šie per išmatas patenka į aplinką. Tačiau žmonės itin retai užsikrečia šiomis kirmėlėmis.

Jomis užsikrėsti galima basomis vaikščiojant paplūdimio smėliu arba kontaktuojant su dirva, užkrėsta gyvūnų išmatomis. Kirmėlės lindi po oda, o bėrimas yra imuninės sistemos atsakas į parazitą.

„Nematodo lervos kartu su užsikrėtusio gyvūno (paprastai šuns ar katės) išmatomis patenka į paplūdimio smėlį ar drėgną dirvą, o vėliau per žmogaus odos epidermį įsiskverbia į vidų. Dažniausiai bėrimas atsiranda ant žmogaus pėdų, tačiau gali atsirasti ir kitose kūno vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)