Nuo 267 iki 807 atvejų per savaitę

Anot O. Ivanauskienės, pastarosiomis savaitėmis COVID-19 ligos atvejų skaičius auga. Štai 28-ąją šių metų savaitę registruoti 267 atvejai; 29-ąją savaitę – 347 atvejai, 30-ąją – 648, o 31-ąją – 807.

„Nuo visų registruotų peršalimo ligų, COVID-19 ligos atvejų skaičius šoktelėjo nuo 2 iki 6 proc. Taip pat, šiais metais registruota daugiau COVID-19 ligos atvejų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Vasarą COVID-19 liga, gripu ir ūminimėsi viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sergama nepalyginamai mažiau, nes šioms ligoms daugiau būdingas sezoniškumas. Tikėtina, kad didesnis sergamumas šiomis ligomis prasidės rudenį, o sergamumo pakilimas, kaip įprasta, bus fiksuojamas žiemos mėnesiais“, – portalui „Delfi“ komentavo O. Ivanauskienė.

Greitasis testas

NVSC atkreipė dėmesį, kad ir Europos ligų ir prevencijos centro 30 savaitės duomenimis, po labai mažos SARS-CoV-2 cirkuliacijos laikotarpio nuo gegužės mėn. keliose ES / EEE šalyse pastebėtas padidėjęs SARS-CoV-2 aktyvumas, nors per pastarąsias dvi savaites teigiamų atvejų šiek tiek sumažėjo, sergamumo situacija stabilizavosi ar net stebimas sergamumo mažėjimas.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad padidėjęs SARS-CoV-2 teigiamų atvejų skaičius nėra siejamas su kitų kvėpavimo takų infekcijų didėjimu, t. y. nėra registruojamas bendras ŪVKTI didėjimas.

SARS-CoV-2 aktyvumo didėjimas prasidėjo maždaug šešiomis savaitėmis anksčiau nei 2023 m. vasarą, tačiau tendencijos yra panašios. Lietuvoje taip pat stebimas COVID-19 ligos atvejų didėjimas, kuris registruotas 4 sav. ankščiau nei 2023 m. (2023 m. 34-ąją savaitę atvejų skaičius buvo 407). Taigi Lietuvoje stebima panaši situacija, kaip Europoje“, – teigė O. Ivanauskienė.

Išaugo greitųjų testų pardavimas

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Laura Vanagaitė portalui „Delfi“ pasakojo, kad apie galimą COVID-19 atvejų padidėjimą galima spręsti iš didesnių nei įprasta greitųjų korovinruso testų pardavimo vasarai persiritus į antrąją pusę.

„Ypač jų pardavimų buvo padaugėję 27–28 savaitėmis, kai testų buvo parduota 60 proc. daugiau nei prieš tai. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šiemet greitųjų COVID-19 testų pardavimai liepos mėn. išaugo daugiau nei 140 proc. Rugpjūčio pradžioje testų pardavimai dar išaugo lyginant su liepa beveik dvigubai“, – komentavo L. Vanagaitė.

Laura Vanagaitė

Vaistininkė pasidžiaugė visuomenės sąmoningumu, kai pajutę peršalimo simptomus, gyventojai vaistinėse perka ne tik vaistus, bet ir greituosius COVID-19 testus: „Galime pasidžiaugti visuomenės sąmoningumu: pacientai puikiai supranta rekomendacijas pasitikrinti, kad užkratas nebūtų platinamas toliau. Juo labiau, kad šiltuoju metų laiku netrūksta ir didesnių renginių, miestų ir asmeninių švenčių, kurių metu COVID-19 infekcija gali būti paskleista ir tarp labiau pažeidžiamų visuomenės grupių – senyvo amžiaus, imuninėmis ligomis sergančių žmonių, taip pat kūdikių ir mažų vaikų, kuriems susirgimas koronavirusu gali būti pavojingas.

Pajutus peršalimo simptomus ar po kontakto su kitu sergančiu asmeniu, rekomenduojama atlikti greitąjį COVID-19 testą arba PGR testą sveikatos priežiūros įstaigoje“.

Vaistinė

Kartu L. Vanagaitė nuramino, kad nors greitųjų testų pardavimai išaugo, jų tikrai nepritrūks: „Nuolat bendraujame su didmeninės vaistų prekybos bendrovėmis, sekame likučius vaistinėse bei pasipildome atsargomis“.

Ji patarė siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, gyventojams rekomenduojama prieš svarbesnius įvykius ar asmenines šventes vengti nebūtinų kontaktų, masinio susibūrimo vietų, atlikti testus. Taip pat patariama laikytis rankų higienos, čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

Daugiau peršalusių

Apie gerokai išaugusį greitųjų testų pardavimą pardavimą portalui „Delfi“ paliudijo ir „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

„Liepos mėnesį mes testų pardavėme dvigubai daugiau, palyginti su balandžiu ir geguže. Apie COVID-19 padidėjimą galime spręsti pagal išsakomus simptomus, kurie paprastai persidengia su peršalimo ligų simptomais. Tai gali būti miego sutrikimai, nerimas, gerklės, galvos, raumenų skausmas, kosulys ar tiesiog bendras negalavimas“, – vardijo R. Blynas.

Rimvydas Blynas

Kartu vaistininkas pastebėjo, kad šiuos simptomus gali sukelti ir tiesiog peršalimas ar kiti virusai.

„Gal tiksliausia būtų sakyti, kad liepos mėnesį ir rugpjūčio pirmomis dienomis didėja bendras sergamumas kovidu ir kitomis peršalimo ligomis“, – patikslino vaistininkas.

Anot pašnekovo, neretai vasarą susergama peršalimo ligomis, kai per karščius įsėdama į automobilį ir pasileidžiamas kondicionierius visu galingumu.

„Staigus temperatūros pasikeitimas ir gali sukelti organizmo negalavimus, o jeigu dar kartu susiduriame ir su kažkokia virusine infekcija, mūsų imunitetas gali tiesiog nespėti sureaguoti. Dėl to ir jaučiame tuos simptomus“, – konstatavo R. Blynas.

Pasak jo, peršalimas ir COVID-19 paprastai gydomi lengvinant simptomus: jeigu temperatūra pakyla virš 38 laipsnių, reikia ją malšinti vaistais, jeigu skauda gerklę, ją patariama skalauti vandeniu su druska, naudoti specialius purškalus ar skausmą malšinančias pastiles ir pan.

Kartu vaistininkas patarė naudotis proga vasarą pastiprinti imunitetą, valgant kuo daugiau daržo ir sodo gėrybių. Nuo virusų geriausiai saugo ne tik vitaminas C, bet ir vitaminas D. Pastarasis gaminasi būnant saulėje, per rūbais nepridengtą odą.

Stebimos naujos atmainos

Šiuo metu stebimas omikron viruso tipo „XBB.1.5“ ir „XBB.1.5 + F456L“ linijų grupės turi plitimo pranašumas, palyginti prie kitas Šiaurės Amerikoje ir Europoje cirkuliuojančias atmainas. Šios grupės sukeliami simptomai – kosulys, gerklės skausmas, čiaudulys, nosies užgulimas ar sloga, nuovargis, galvos ir raumenų skausmai.

Koronavirusas

„Šios formos taip pat yra dominuojančios ir Lietuvoje. Yra duomenų, kad šios grupės (ypač XBB.1.5 + F456L) turi didesnį polinkį išvengti imuninio atsako, susiformavusio susidūrus su ne omikron tipo virusu, bet persirgus ar turint du omikron variantui atnaujintus skiepus, susirgimo tikimybė yra maža. Taip pat Lietuvoje plinta „BA.2.86“ linija, kuri pasižymi dideliu mutacijų kiekių spyglio baltyme ir yra stebima ECDC ir WHO organizacijų, bet nėra duomenų, kad ši linija yra pavojingesnė už šiuo metu vyraujančias linijas.

Nesitikima, kad šiuo metu cirkuliuojantis ir iš esmės dominuojantis SARS-CoV-2 variantas BA.2.86 (įskaitant subvariantus, turinčius R346T ir (arba) F456L mutacijas, žiniasklaidoje dažnai vadinamus FLiRT variantais ir apimančius linijas KP.2 ir KP.3) būtų susijęs su didesniu infekcijos sunkumu ar reikšmingai sumažintų vakcinos veiksmingumą“, – nuramino O. Ivanauskienė.

COVID-19 ligos sekoskaitos tyrimai yra vieni reikšmingiausių stebint ir aptinkant naujas pavojingas atmainas bei kontroliuojant epidemiologinę situaciją.

Seskoskaitą atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL). NVSPL teikia informaciją apie SARS-CoV-2 genomo sekoskaitos rezultatus į Valstybės duomenų valdysenos informacinės sistemos genomo sekoskaitos procesui vykdyti reikiamų duomenų formą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)