Smulkiai maltuose miltuose yra mažai galinčių pagerinti žarnyno peristaltiką ir padėti pasišalinti šlakams medžiagų. Jos lieka sėlenose. Beje, jose lieka ir geležis bei kiti gyvybiškai svarbūs mikroelementai, kurių yra grūdo paviršiniame sluoksnyje.
Smulkiuose miltuose yra labai daug krakmolo, jie susikaupia grūdo viduryje. Juos gaminant nusijojama ir gemalinė grūdo dalis, iš kurios prasikala daigas ir užauga naujas javas. Iš ruginių miltų, kuriuose yra gana daug sėlenų, namų sąlygomis galima kepti skanias bandeles ir valgyti jas vietoje duonos.
Norint jas iškepti, reikia turėti: stiklinę išrūgų, šaukštą grietinės arba stiklinę rauginto pieno, kiaušinį (galima ir be jo) ir miltų. Sumaišius visus komponentus užmaišoma tirštoka tešla, ją galima kabinti šaukštu ir dėti į keptuvę. Tokius gražiai apskrudusius raguolius, kuriuose nėra nei druskos, nei mielių, galima valgyti kada panorėjus su medumi, žalumynais, sūriu ir kitais produktais.
Skaitykite daugiau čia.