Paaugliams itin būdingas pelėdų gyvenimo būdas metams vietą užleidžia kitokiam gyvenimo ritmui. Mokslininkai tvirtina, jog būtent dėl šios priežasties vyresnio amžiaus žmonės neretai laimingesni nei jaunuoliai – jie tiesiog moka išnaudoti rytinį laiką.

„Anksčiau atlikti tyrimai atskleidė, jog rytus mokantys produktyviai išnaudoti vyturiai jaučiasi laimingesni nei tie, kurių gyvenimas prasideda tik vakare. O šis tyrimas atliktas tik su jaunais žmonėmis“, - teigia Toronto universiteto akademikė Renee Biss.

Ankstyvieji paukšteliai

Naujausio tyrimo autoriai aiškino, kaip bėgant metams vyresnių žmonių rytiniai įpročiai veikė jų gyvenimą.

Buvo tiriamos dvi savanorių grupės. Pirmąją grupė sudarė 435 žmonių, kurių amžius nuo 17 iki 38 metų, o antrąją grupę – 297 asmenys, kurių amžius nuo 59 iki 79 metų. Abi grupės atsakė į klausimus apie savo emocinę būklę, ar sveiki jaučiasi ir kuris paros metas jiems tinkamiausias.
Pasiekus 60 metų amžiaus ribą, dauguma žmonių save vadina vyturiais. Tik 7 proc. jaunų žmonių sakė, jog jiems patinka rytais keltis, tačiau bėgant metais organizmas ir jo poreikiai kinta. Vėlesniame amžiuje tik 7 proc. apklaustųjų liko pelėdomis.

„Paaiškėjo, jog vyresnio amžiaus žmonės jaučia daugiau teigiamų emocijų nei jaunesnieji, be to, dauguma vyresnių žmonių – vyturiai“, - sako R. Biss. Specialistės teigimu, aktyvi veikla rytais siejama su geresne nuotaika ir geresne savijauta – tai paliudijo abiejų amžiaus grupių savanoriai.

Socialinis laiko skirtumas

Vadinamieji vyturiai taip pat geriau jaučiasi nei pelėdos. Anot specialistų, taip gali būti dėl kokybiškesnio poilsio – jie anksti keliasi, tačiau anksti ir gulasi miegoti. Kokybiškas miegas ne tik padeda išlaikyti guvią reakciją, bet ir teigiamai veikia žmogaus imuninę sistemą.

„Nežinome, kodėl taip yra, tačiau egzistuoja net keli galimi paaiškinimai. Gali būti, jog vakariniai žmonės turi didesnį polinkį socialiniam laiko skirtumui, tai reiškia, jog jų biologinis laikrodis nesuderintas su socialiniu laikrodžiu. Visuomenė organizuota taip, kad joje geriau jaustųsi ryto žmogus“, - tvirtina tyrimo autorė.

Pavyzdžiui, dauguma žmonių rytais turi keltis į darbą, net jei tai jiems ir nepatinka. „Vakaro žmogus visą darbo savaitę gali būti labai nelaimingas, nes priverstas keltis anksčiau nei norėtų“, - sako R. Biss.

Kaip pagerinti gyvenimo kokybę? Po truputį perprogramuoti savo organizmą ryto režimui.

„Paprasčiausiai pasistenkite gauti kuo daugiau natūralios šviesos – anksčiau gulkitės, anksčiau kelkitės. Pasistenkite laikytis režimo, kiekvieną dieną kelkitės tuo pačiu metu“, - teigia tyrimo autorė.
Tyrimo rezultatai skelbiami gegužės mėnesio žurnalo „Emotion“ numeryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)