Vartojant saikingai – kava nekenksminga
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pastebi, kad yra labai nedaug maisto gaminių, kurie galėtų pasigirti tokia ilga istorija, kaip kava. Anot jos, vien šis faktas rodo, kad kava yra tinkamas gėrimas, nors neretai yra apipintas mitais apie kenksmingumą sveikatai.
„Tokių dviprasmiškų atsiliepimų sveikatos atžvilgiu yra todėl, kad tai labai priklauso nuo to, kiek kavos išgeriama. Žmogui patariama neviršyti maždaug 2–3 espresso puodelių kofeino kiekio per dieną. Toks kiekis duotų ir naudos: daug antioksidantų, polifenolių – tai yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčios medžiagos“, – tikina ji.
Ne ką mažiau svarbu ir tai, kaip kava paruošta: „Jeigu kava nefiltruota, joje yra medžiagų, kurios gali didinti cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje. Dėl to asmenims, turintiems polinkį sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, nutukimu, kitomis medžiagų apykaitos ligomis, patariama rinktis filtruotą kavą. Ji galėtų būti filtruojama pro popierinį filtrą arba ruošiama kitu filtravimo būdu.“
Anot dr. E. Gavelienės, nors vyrauja nuomonė, kad kava gali būti kenksminga kraujagyslių ir širdies ligomis sergantiems žmonėms, iš tiesų yra atvirkščiai.
„Randama patvirtinančių įrodymų, jog 2–3 puodeliai kavos per dieną apsaugo nuo miokardo infarkto. Žinoma, jei asmeniui yra labai smarkiai sukilęs kraujo spaudimas, nereikėtų eksperimentuoti ir gerti kavos papildomai, tačiau turintiems polinkį į padidintą kraujo spaudimą saikingas kavos kiekis nėra kenksmingas“, – teigia gydytoja dietologė.
Kavos aromatas sukuria šventinę nuotaiką
Artėjant didžiosioms metų šventėms tradiciškai pradeda augti kavos pardavimai. Norintiems sutaupyti Diana Špūrienė pataria kavos sau ir dovanoms artimiesiems pradėti ieškoti jau dabar. „Nors maltos kavos kategorija vis dar sudaro didžiausią parduodamos kavos dalį, sparčiai auga kavos pupelių ir kapsulių vartojimas. Tikėtina, kad darbas iš namų paskatino žmones susikurti naujus kavos gėrimo ritualus namuose bei investuoti į kavos aparatus“, – pastebi D. Špūrienė.
Pasak specialistės, kuo sodresnė ir atsakingiau dirbama žemė, tuo skanesnė mūsų geriama kava. Dirvožemio sudėtis turi įtakos kavamedžio derliui, taip pat įvairiems pupelėse esantiems junginiams, kurie atsispindi gėrime kaip aromatai.
Nebrangi, bet džiuginanti dovana
Atėjant žiemos šventėms, verta išbandyti ir įvairiais prieskoniais bei aromatais praturtintos kavos.
„Jau prekiaujame įvairių rūšių būtent Kalėdoms skirta malta kava: su klevų sirupo, vaflių, šokolado, amareto skoniais. Beje, skoniais praturtintos ekologiškos „I love eco“ kavos pakeliai žaismingai apipavidalinti ir tinkami dovanoti, – pastebi D. Špūrienė. – Įprastiniam kavos vartojimo būdui – užplikant ją puodelyje – pirkėjai labiau mėgsta vidutinio skrudinimo kavą su švelnios rūgštelės poskoniu. Taip pat vis labiau domimasi kavos pupelių kilmės šalimi – kiekvienas regionas ir kavamedžių ūkis turi unikalų dirvožemį kavamedžiams augti.“
Prekybos tinklo kulinarijos technologė Lina Barčaitė primena, kad kava yra viena iš universaliausių dovanų, nes jos visai nevartojančių – tikrai mažai: „Kava – puiki dovana kiekvienam kavos mėgėjui, tik verta pasidomėti, kaip paruoštą ją žmogus vartoja ir kokiai teikia pirmenybę. Tereikės pagalvoti, kaip žaismingai tokią dovaną supakuoti – tiks įvairios dėžutės, kurias galima padekoruoti turimu dovanų popieriumi, o prie kavos pakelio pridėti šokolado, medaus, riešutų ar džemo, dailiai supakuotų į peršveičiamą popierių ir surištų kaspinėliu.“