Tai, ką suvalgome, patenka į žarnyną, tad mūsų žarnynas tiesiogiais sąveikauja su maistu. Didelė dalis žmonių turi problemų su bakterijų ar grybelio išvešėjimu žarnyne, kas sukelia žarnyno uždegimus. Uždegimas gali pasireikšti kaip dirglaus žarnyno sindromas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas. Ilgai negydomas žarnyno uždegimas padidins toksinų patekimą į kraują, ir tai pakenks kepenų darbui ir energijos gamybinei sistemai, ko rezultatas yra hormonų problemos. Pagrindinės jų – pernelyg didelis estrogenų dominavimas ir prasta skydliaukės funkcija. Tad rūpinantis savo sveikata būtina rūpintis savo žarnynu, kuris palaiko virškinimo sistemą „švarią“ ir neleidžia toksinams patekti ten, kur nereikia.
Kodėl mūsų mityboje privalo būti žalių morkų? Jos ypač naudingos žarnynui, nes turi skaidulinių medžiagų su antibakterinėmis savybėmis. Morkos, augdamos po žeme drėgnoje aplinkoje, pasigamina antibakterinių ir antigrybelinių medžiagų tam, kad nepūtų. Tos pačios medžiagos, esančios morkose, padeda ir mūsų žarnynui. Morkų salotos padeda kepenims, užkirsdamos kelią toksinams patekti į kepenis, o sveikos kepenys padeda reguliuoti estrogenų apykaitą ir paverčia skydliaukės hormonus aktyviais. Viskas labai paprasta – žalios morkos „suriša“ toksinus ir pašalina juos iš virškinimo sistemos.
Svarbu, kad morkos būtų žalios, ne sulčių pavidalu, troškintos ar keptos. Jei morkas išverdame – naudingosios skaidulinės medžiagos suyra. Skydliaukei naudingų medžiagų suteikia karotenas, esantis morkose. Tačiau jei morkas apdorojame termiškai, jis taip pat suyra. Ar daug morkų reikia valgyti? Užtenka 1–2 morkų per dieną su alyvuogių aliejumi, obuolių actu ar česnakais. Kiekvieno skonio reikalas. Derinys su tyru alyvuogių aliejumi ir actu padidina morkų skaidulų antibakterinį poveikį. Taip pat labai svarbu vartoti ne rapsų ar saulėgrąžų aliejų. Pastarieji slopina normalią skydliaukės funkciją.
Morkų salotos kasdieną gali tapti nuobodžiomis, tad pasidalinsiu kelias receptais, kurie galbūt praturtins ir jūsų žarnyną. Saldi morkų salotų versija, kurią mėgsta ir vaikai, būtų tokia: 1 sutarkuota morka, šviežios braškės ar razinos, prinokęs bananas ir citrinos sultys. Vaisiuose esanti fruktozė pagerina skydliaukės funkciją. O morkų salotų, kaip pagrindinio patiekalo, ingredientai būtų tokie: 1 morka, 1 ar 2 virti kiaušiniai, fetos sūris, pomidorai, agurkai, paprikos, alyvuogių aliejus, obuolių actas, druska ir česnakas.
Tikriausiai žinote tokią įžymybę kaip Marilyn Monroe, tituluojamą to laikmečio grožio etalonu. Ji sakydavo: „Prie mėsos dažniausiai valgau keturias ar penkias žalias morkas, ir viskas. Tikriausiai aš esu triušis. Žalios morkos man niekada nenusibosta.“
Tad džiaukimės rudens gėrybėmis ir nepamirškime savo mityboje paprastų, tačiau labai naudingų morkų.