Kavoje esantis kofeinas ryte išbudina, o kai esame pavargę, suteikia energijos. Nemaža tyrimų, kurių autoriai teigia, jog kava didina sportininkų pajėgumą, mažina depresijos ir kognityvinių funkcijų nusilpimo riziką.
Moksliškai pagrįsta, kad kava turi didelį kiekį antioksidantų, o šie neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie sukelia uždegiminius procesus, ligas ir pažeidžia ląsteles. Tyrėjų, kuriais remiasi „Health“, teigimu, du–trys puodeliai kavos per dieną mažina diebeto, širdies ligų ir ne vienos vėžio rūšies grėsmę.
Skiriasi kavos paruošimo būdai, pupelės, filtrai ir pan. – nuo jų priklauso gėrimo skonis. Naujais tyrimais papildomi žinomi faktai apie kavą ir antioksidantus – jų kiekis priklauso ne tik nuo rūšies, bet ir nuo paruošimo metodo, o tai lemia, kiek rytinė kava gali būti naudinga sveikatai.