Paukščių gripo virusas žinomas seniai, tačiau amerikiečių virusologai stebi su vis didesniu nerimu – jis Amerikoje plinta nebe vien tarp paukščių.

„JAV buvęs Ligų kontrolės centro direktorius Robertas Redfieldas konstatavo, kad jis neabejoja, jog tikrai bus nauja pandemija, kurią, tikėtina, sukels H5N1 paukščių gripo virusas, tik klausimas, kada ir kokiu mastu“, – teigė virusologas Saulius Čaplinskas.

Prasčiausia padėtis amerikiečių galvijų fermose – židiniai jau pusėje valstijų, per mėnesį protrūkių skaičius išaugo tris kartus.

„Šis virusas būdingas daugeliui migruojančių paukščių, todėl gali labai greitai išplisti po visą pasaulį. Taip pat gali patekti ir tarp naminių paukščių“, – komentavo Misispės universiteto virusologas Thomasas Dobbsas.

Saulius Čaplinskas

Tyrimai rodo, kad viruso esama ir amerikiečių namuose. Kalifornijos paplūdimio vandens nuotekose jau taip pat pastebėta šito viruso pėdsakų, minėjo S. Čaplinskas.

Paukščių gripo simptomai panašūs į įprasto gripo, tik dažnai stipresni. Seniai žinoma ir tai, kad virusas gali būti mirtinas žmonėms. Dar prieš 10 metų Kanadoje mirė iš Kinijos grįžusi moteris. Prieš mėnesį Meksika pranešė išaiškinusi mirtino H5N1 viruso atvejį – sveikatos apsaugos eksperto teigimu, tai buvo inkstų nepakankamumas ir kvėpavimo nepakankamumas, kuris ištiko pacientą per kelias valandas.

Dar vienas pavojaus signalas – kad virusas mutuoja, plinta tarp kitų rūšių – gaišta jau ir katės, pelės.

„Jei jis vėl susimaišo su kita gripo paderme, gali tapti užkrečiamas žmonėms, tuomet galime susidurti su potencialia pandemine gripo atmaina. Žmonės įprastai neturi išankstinio imuniteto šiems virusams ir tai gali sukelti labai sunkią ligą“,– aiškino Th. Dobbsas.

Paukščių gripas

Kol kas įrodyta, kad žmonės gali užsikrėsti virusu tik nuo gyvūnų, bet žmogus žmogui negali perduoti viruso. Tiesa, anot virusologo S. Čaplinsko, tyrimai rodo, kad jau nebedaug trūksta ir virusas mutuos tiek, kad galės plisti ir tarp žmonių.

„Prisiminkime – pandemijos metu mirštamumas nuo koronaviruso buvo 0,6 proc., o nuo šito viruso mirštamumas gali siekti nuo 25 iki 50 proc. Baiminamasi, kad taip neatsitiktų, užtai vykdomi platūs stebėjimai“, – sakė virusologas.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras informavo, kad Lietuvoje nėra asmenų, kuriems būtų nustatytas H5N1 virusas, Rizika Europoje lieka maža, tačiau būtinas budrumas.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas

Virusas iki dabar nerodė požymių, kad galėtų lengvai plisti tarp žmonių, taigi Pasaulio sveikatos organizacija vertina riziką kaip mažą, pabrėžė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Tačiau valstybės paragintos pasitikrinti, kaip veikia infekcijų kontrolė.

S. Čaplinsko nuomone, naujos pandemijos riziką didina ir tai, kad žmonės dar pavargę nuo koronaviruso, todėl gali ignoruoti naujus perspėjimus.

„Nenori priimti tos perspėjančios informacijos, tai gali lemti naują būsimą pandemiją“, – akcentavo virusologas.

Viruso židinių fiksuota ir tarp turistų populiarioje Pietryčių Azijoje – Vietname, Kambodžoje, Kinijoje.

Beje, įrodyta, kad termiškai apdorojus virusas žūva, todėl termiškai apdorota vištiena, pienas yra saugūs.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: