Vasaros sezonu organizmas patiria didesnį krūvį dėl karščių. Kaip maitintis, kad jaustumėmės gerai? Dietologas Edvardas Grišinas sako, kad kiekvieno sezono metu pirmiausiai vertėtų pagalvoti, kas aktualu šiam metų laikui.

„Su kokiomis problemomis vasarą dažniausiai susiduria žmonės? <...>Dehidratacija, skysčių stoka. Labai dažnai žmonės vartoja nepakankamai vandens. Galbūt to nejaučiame žiemą, kai yra šalta, o vasarą labai stipriai galime tai pajausti. Reikėtų įtraukti produktų, kurie turi daug skysčių, vandens, tai labai rekomenduotina“, – teigė mitybos specialistas.

Žmonės labai mėgsta arbūzus ir dažnai juos renkasi, „kaip pagrindinį vandens šaltinį“, tai – geras sprendimas, įvardijo mitybos specialistas, nes didžiąją dalį arbūzo sudaro vanduo. Apskritai visose daržovėse ir vaisiuose yra daug vandens, jų valgydami gauname ne tik vitaminų ir mineralų, bet ir kažkiek skysčių organizmui, kurių dažnai stokojame.

Eksperto pastebėjimu, vasarą dažna problema – ir virškinamojo trakto problemos, susijusios su tuo, kad dažnai važiuojame į gamtą, pasiimame daug maisto, o maistas būna saulėje ir gali greitai sugesti. Todėl svarbu pagalvoti, kokius produktus vežamės į gamtą, nepalikti jų išpakuotų būti saulėje, jei tai – pagamintas maistas, kuo greičiau jį suvalgyti. Prie mėsos dietologas patarė rinktis lengvesnius garnyrus, ne tradicinius – bulves ar ryžius, o daugiau daržovių, kurios „ir virškinimą pagerins, ir neapsunkins“.

Daugelis mėgsta arbūzus, tačiau ir nerimauja – juk juose daug cukraus. Žmonės bijo arbūzų, nes suvalgo didelius jų kiekius, jei suvalgytų obuolio dydžio gabalėlį – 100–200 g, nieko blogo nebūtų, patikino E. Grišinas ir pridūrė – „arbūzai nėra niekuo blogi, tiesiog mes suvalgome jų per daug“.

arbūza shutterstock

„Nesakau, kad labai blogai suvalgyti ketvirtadalį arbūzo, jeigu žmogui tikrai tiek reikia, jei jo energijos poreikiai labai dideli. Kitais atvejais tai nebūtų racionaliausias sprendimas, visada rekomenduojama padidinti uogų ar vaisių įvairovę, įtraukti daržovių, o ne apsiriboti vien arbūzais“, – minėjo mitybos ekspertas.

Ką daryti tiems, kurie nemėgsta vandens ar neišsiugdė įpročio jį gerti? Gydytojas dietologas siūlo paįvairinti vandenį greipfruto, apelsino skiltelėmis, agurko riekele ar arbūzo gabalėliais – pagerinsime ne tik skonį, bet ir išvaizdą, o tokiu būdu paskatinsime save gerti daugiau vandens.

Sultys, pabrėžė mitybos specialistas, yra maistas, tačiau jas klaidingai vartojame, norėdami atsigaivinti. Jis patarė malšinti troškulį vandeniu, o jei norisi apelsino, suvalgyti visą apelsiną, užuot gėrus apelsinų sultis.

Apelsinų sultys

Vaikų mityba vasaros metu nesiskiria nuo suaugusiųjų, tiek suaugusiųjų, tiek vaikų mityba turi būti įvairi, sezoninė, joje turi būti pakankamai skysčių.

„Mano vienintelis patarimas – kad geros savijautos nesietume su sotumu. <...> Per vasarą galėtume pasimėgauti ir laisvalaikiu, galėtume pasimėgauti naujais skoniais, bet nebūtinai maisto kiekiu. Ne vien kiekis yra laimė, bet ir maisto įvairovė“, – reziumavo rekomendacijos E. Grišinas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: