Silkė – tradicinis Kūčių stalo patiekalas. Ši žuvis ir gardi, ir turinti įvairių sveikatai vertingų medžiagų, tiesa, jos naudą sveikatai gali stipriai sumenkinti netinkamas paruošimo būdas ar netinkami deriniai su kitais maisto produktais. Dietologas Edvardas Grišinas papasakojo „Delfi“, kodėl skirs...
Edvardas Grišinas
60 straipsnių
„Labai gerai medžiagų apykaitą paskatina vanduo, labai geras papildas ir nieko nekainuoja. Todėl labai raginu kiekvienam žmogui juo pasinaudoti, nes tikrai suteikia sotumo, budrumo, sumažina nuovargio jausmą ir net protinę veiklą pagerina. Dažniausiai, kai žmogus negali susikoncentruoti darbe, ir ja...
Socialiniame tinkle „Facebook“ nuogąstaujama dėl parduotuvėse parduodamo pieno. Teigiama, kad ūkininkai supirkėjams parduoda 100 proc. riebumo pieną, bet parduotuvių pienas praskiestas ir praradęs žmogui naudingas medžiagas. „Melo detektorius“ patikrina šiuos teiginius.
Vasarą norime ir būti liekni, ir paragauti sezoninių gėrybių, ir, žinoma, gerai jaustis. Ką valgyti karštuoju metų sezonu? Galbūt kažko turėtume duoti savo organizmui daugiau? Dietologas pakomentavo vasaros sezono mitybos ypatumus ir paaiškino, kokiais atvejais leistini didesni arbūzo kiekiai.
Ne tik vyresni, bet ir jauni pacientai po tyrimų dažnai pamato, kad jų cholesterolis yra per didelis. Nors didelę įtaką cholesteroliui daro mityba, svarbus veiksnys gali būti ir stresas.
„Kalbant apie produktus, kurie sendina, pirmiausia išskirčiau apskritai perteklinį maisto vartojimą, ypač tokio, kuris pagamintas pramoniniu būdu“, – sakė gydytojas dietologas Edvardas Grišinas. Nors mityba smarkiai nulemia ir ilgaamžiškumą, ir kokybišką gyvenimą, kartais sunku suprasti, ko reikėtų ...
Sakoma, kad ilgaamžiškumas ir sveikata net 80 proc. priklauso nuo žmogaus gyvensenos, o mityba prie to prisideda apie 40 procentų.
Susižavintiems, netgi paaugliškai įsimylintiems kokį nors produktą dėl vienokių ar kitokių jo vertingų medžiagų, naudingų savybių, Inovatyviosios dietologijos centro gydytojas dietologas Edvardas Grišinas ragina neabsoliutinti ir neskirstyti maisto produktų į gerus ir blogus, juk „dažniausiai kiekvi...
Aliejų naudojame kone kasdien, tačiau nuėjus į parduotuvę ne taip lengva jį išsirinkti. Daugybė skirtingų rūšių, gamybos būdų, be to, kiekviena etiketė vardina pačias įvairiausias gerąsias savybes. Kokį aliejų rinktis priklauso ir nuo to, ką planuojate su juo daryti, mat kepimui tinkami vieni, o mai...
Kolagenas yra viena svarbiausių organizmo statybinių medžiagų, padedančių palaikyti odos, plaukų, nagų grožį bei jaunatvišką išvaizdą, sąnarių sveikatą. Vis tik svarbu žinoti, jog bėgant metams šio gyvybiškai svarbaus baltymo gamyba organizme pradeda lėtėti. Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pa...
Nuo seno galvojama, kad žiemą reikia valgyti riebiau ir daugiau. Tačiau, pasak gydytojo dietologo Edvardo Grišino, stebint šių laikų tendencijas, kiek žmonių serga nutukimu, širdies ir kraujagyslių, lėtinėmis ligomis, riebalų gausi mityba tikrai nėra palanki sveikatai.
Specialistai primena: atvėsus orams ar rečiau pasirodant saulei fizinio aktyvumo neturėtume iškeisti į sėdėjimą ant sofos priešais televizorių, o subalansuoto, kokybiško maisto – į riebesnį ar saldesnį. Priešingai, kasdien būtina skirti laiko pasivaikščiojimams, laiku pasitikrinti sveikatą ir atidži...
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) neseniai pareiškė, kad vienas plačiai naudojamų maisto priedų – aspartamas potencialiai yra kancerogenas. Kaip teigia gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, šio priedo pavojus sveikatai priklauso nuo suvartojamo kiekio.
Ant žarijų kepta pirktinė ar savo pačių marinuota mėsa jau seniai tapusi tikra vasaros klasika – ypač nacionalinių, tradicinių ar asmeninių švenčių proga. Tai, kad tautiečiai mėgsta ant žarijų keptą mėsą pastebi ir dietologas Edvardas Grišinas bei dalijasi trimis patarimais, kurie padės mėgautis šiu...
Vasara turi daugybę pranašumų, kuriais pasinaudojus galima ne tik pagerinti nuotaiką, bet ir sveikatą. Pavyzdžiui, puikų orą galima išnaudoti pasivaikščiojimams ar kitai fizinei veiklai, o valgant sezoninius vaisius, uogas ir daržoves – nesunkiai aprūpinti savo organizmą vitaminais ir kitomis naudin...
Dėl augančio svorio gali būti kaltas uždegimas organizme: gydytojas siūlo atkreipti dėmesį į žarnyno skleidžiamus garsus (1)
Vasara Lietuvoje trumpa, norime ja mėgautis be papildomų kilogramų, o tai skatina ieškoti būdų, kaip kuo greičiau numesti svorio. Pirmieji žingsniai geros sveikatos link dažniausiai būna drastiški: alinančios dietos, kasdienis sportas ir papildai lieknėti. Tačiau tokie sprendimai visiškai nebūtini t...
Tiršti kokteiliai iš trintų vaisių, daržovių, riešutų, kuriuos jau įpratome vadinti glotnučiais, nuolat skubančių žmonių mityboje išsikovojo gal net svarbesnę vietą nei sumuštiniai. Mat tai ne tik greitas ir patogus būdas numalšinti alkį – glotnučiai dažnai laikomi ir sveikos mitybos simboliu. Vis d...
„Per pusantrų metų numečiau 30 kilogramų. Geriu daktaro Unikausko kokteilį. Per televiziją išgirdau receptą“, – sakė LNK Žinių kalbintas vilnietis. Kita sutikta praeivė sakė, kad svarbiausia valgyti skaniai, bet nedaug, o smarkiai savęs varžyti negalima. Dar viena pašnekovė skatino žmones nesilaikyt...
Tinstanti, paraudusi ir skausminga oda – pirmieji lokalaus uždegimo požymiai. Uždegimo priežasčių yra įvairių, jį sukelti gali išorinės priežastys, tokios kaip įdrėskimas, arba vidinės priežastys, pavyzdžiui, organų disfunkcija ir kitos. Vis dėlto net ir tokio pobūdžio uždegimą galima gydyti natūral...
Jau šį sekmadienį minėsime pavasario šventę Velykas ir ragausime įvairiausių patiekalų. Kaip žinia, šventes dažnai apsunkina persivalgymas, virškinimo sutrikimai ir saiko trūkumas. Ko nedaryti ir kaip visko išragauti taip, jog netektų kankintis?