Teiginiai

Ūkininkai parduoda 100 proc. riebumo pieną, bet parduotuvėse pienas praskiedžiamas ir pašalinami žmogui reikalingi vitaminai bei mineralai.

Verdiktas

Melas. Ūkininkų paduodamas natūralus pienas būna nuo 3,5 iki 4,5 proc. riebumo, tad 100 proc. riebumo pieno nebūna. Siekiant išgauti vienodos pieno sudėties standartą, pienas yra separuojamas (nuo pieno atskiriama riebioji dalis – grietinėlė). Tiek nugriebtas, tiek nenugriebtas pienas turi tų pačių vitaminų ir mineralų.

Melo detektoriaus komentaras

„Kodėl Lietuvoje PIENĄ pardavinėja tik 2,5 proc. ??? Jame nebėra, nei kalcio nei kitų vitaminų ir dar už milžinišką kainą – už vandenį ??? Superka pas ūkininkus 100 proc. PIENĄ , O PARDAVINĖJA – VANDENĮ IR taip brangiai“, – teigiama socialinio tinklo „Facebook“ įraše.

„Google“ paieška atskleidžia, kad Lietuvoje pardavinėjamas pienas nėra tik 2,5 proc. riebumo. Užtenka pažiūrėti didžiųjų prekybos tinklų internetines parduotuves, kuriose siūloma nusipirkti 2 proc., 3,2 proc. ar 3,5 proc. riebumo pieną (čia).

Tačiau kokio riebumo yra natūralus, ūkininkų parduodamas pienas? Ar tikrai pieno perdirbėjai ir prekybininkai pieną skiedžia?

Anot Lietuvos pieno gamintojų asociacijos direktoriaus Eimanto Bičiaus, 100 proc. riebumo pieno paprasčiausiai nebūna.

Klaidinanti žinutė

„Ūkininkų paduodamas natūralus pienas būna nuo 3,9 proc. iki 4,5 proc. riebumo. 100 proc. riebumo pieno nebūna“, – teigia Lietuvos pieno gamintojų asociacijos direktorius Eimantas Bičius.

Tai patvirtina ir Žemės ūkio kooperatyvo „Pienas LT“ Gamybos vadovės Ritos Juknevičienės atsakymas į „Melo detektoriaus“ užklausą dėl 100 proc. riebumo pieno.

„Paprastai žaliavinio pieno riebumas vidutiniškai siekia apie 3,5–4,5 proc. Kalbant apie žaliavinio pieno sudėtį, didžiąją dalį pieno sudaro vanduo (maždaug 88 proc.), sausos medžiagos, riebalai (apie 4 proc.), baltymai (apie 3,5 proc.) ir pieno cukrus (apie 4 proc.). Taigi, 100 proc. pieno riebalų žaliaviniame piene tiesiog nėra ir negali būti“, – teigia Žemės ūkio kooperatyvo „Pienas LT“ Gamybos vadovė R. Juknevičienė.

Šviežio pieno riebalų ir baltymų kiekis priklauso ne tik nuo gyvulio individualių savybių, bet ir nuo pašarų, melžimo laiko, sezoniškumo ir kitų faktorių. Siekiant išgauti tam tikrą vienodos pieno sudėties standartą, dėl specialių įrenginių, pienas yra separuojamas, t. y. – nuo pieno atskiriama riebioji dalis, grietinėlė. Gavus liesą produktą, į jį standartizacijos proceso metu atgal pagal norimą riebalų ir baltymų kiekį sugrąžinamas nustatytas prieš tai atskirtos grietinėlės kiekis ir taip gaunamas produktas su tikslia savo sudėtimi (čia).

„Separavimo technologija yra taikoma ne tik riebalams atskirti iš pieno plazmos, bet ir pienui valyti nuo įvairių mikro ir makropriemaišų, kas padeda užtikrinti kokybiškų ir saugių maisto produktų gamybą tolimesniuose technologiniuose procesuose. Šiame procese nenaudojamos jokios pagalbinės cheminės medžiagos ar kiti priedai, kas galėtų pakeisti produktų chemines savybes taip, kad jie taptų nepakankamai vertingais ar net žalingais žmogaus sveikatai“, – teigia Žemės ūkio kooperatyvo „Pienas LT“ Gamybos vadovė Rita Juknevičienė.

Taip pat socialinio tinklo įraše manoma, kad lieso pieno (ar produktų) maistinė vertė yra menkesnė, nes neva su riebalais iš jų pašalinamos ir vertingos medžiagos.

Tiek nugriebtas, tiek nenugriebtas pienas turi tų pačių vitaminų ir mineralų. Juose yra vitaminų A ir D, tačiau šių maistinių medžiagų vėl pridedama į nugriebtą pieną, nes jų netenkama pašalinus pieno riebalus. Nenugriebtas pienas dažnai praturtinamas papildomu vitaminu D.

Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas teigė portalui „LRT“, kad pieno produktų nuriebinimo metu dažniausiai iš jų pašalinami tik riebalai, tad kitos maistinės medžiagos, tokios kaip kalcis, fosforas, vitaminai D ir K, šiuose gaminiuose lieka nepaliestos (čia).

Tiek liesas, tiek riebus pienas yra geras, pavyzdžiui, kalcio, būtino kaulų ir dantų sveikatai, šaltinis. Jis gali užkirsti kelią tokioms ligoms kaip osteoporozė (čia).