baltymai

195 straipsnių

Baltymai – iš aminorūgščių sudarytos makromolekulės. Baltymai įeina į ląstelių ir audinių sudėtį, jų pagalba formuojami ląstelių ir audinių griaučiai, reguliuojama normali organizmo veikla, kovojama su infekcijomis, atliekamos sudėtingos cheminės reakcijos ir kita.

Melas
Melo detektorius
Ar tikrai parduotuvėse parduodamas praskiestas pienas?

Socialiniame tinkle „Facebook“ nuogąstaujama dėl parduotuvėse parduodamo pieno. Teigiama, kad ūkininkai supirkėjams parduoda 100 proc. riebumo pieną, bet parduotuvių pienas praskiestas ir praradęs žmogui naudingas medžiagas. „Melo detektorius“ patikrina šiuos teiginius.

Goda Raibytė-Aleksa, VU Gyvybės mokslų centras

Baltymo struktūra – tarsi jo nuotrauka, leidžianti pažvelgti į molekulių pasaulį iš arčiau. O mokslininkams tenka nemažai padirbėti, kad tai pamatytų. Be baltymų struktūrų neišsiverčia ir bakterijų, ir priešvirusinių apsaugos sistemų tyrimai, kurių rezultatai jau apdovanoti Nobelio premija net du ka...

Parengė Viktorija Dačinskaitė

Visame pasaulyje populiarėja baltymai iš vabzdžių, kurie itin plačiai naudojami ne tik žmonių, bet ir augintinių maisto gamyboje. Tokia mėsos alternatyva, sakoma, yra kur kas vertingesnė savo maistine verte, o ir gaminama ji kur kas mažiau kenkiant aplinkai. Apie tai konferencijos „Tvarumo kursas“ m...

Konferencija „Tvarumo kursas“

Rugsėjo 27 d. atsakingo verslo konferencija „Tvarumo kursas“ aiškiai bei koncentruotai su daugiau kaip 25 ekspertais nagrinėjo visas naujoves tvarumo kontekste. Vos per vieną dieną buvo galima susipažinti ne tik su vertingiausiomis Lietuvos ir užsienio praktikomis, išgirsti realius tvaraus verslo pa...