baltymai

196 straipsnių

Baltymai – iš aminorūgščių sudarytos makromolekulės. Baltymai įeina į ląstelių ir audinių sudėtį, jų pagalba formuojami ląstelių ir audinių griaučiai, reguliuojama normali organizmo veikla, kovojama su infekcijomis, atliekamos sudėtingos cheminės reakcijos ir kita.

Martinas Alpas, delfi.lv

Išbandyti veganizmą – įdomus eksperimentas, galintis virsti gyvenimo būdu. Paprastai nuo jo atbaido tokie nuogąstavimai kaip „man trūks baltymų“, „be mėsos patiekalai bus prėski ir nuobodūs“, „teks prekintis specializuotose parduotuvėse ir išleisti dagiau pinigų“, „neaišku, ką užsisakinėti restorane...

Melas
Melo detektorius
Ar tikrai parduotuvėse parduodamas praskiestas pienas?

Socialiniame tinkle „Facebook“ nuogąstaujama dėl parduotuvėse parduodamo pieno. Teigiama, kad ūkininkai supirkėjams parduoda 100 proc. riebumo pieną, bet parduotuvių pienas praskiestas ir praradęs žmogui naudingas medžiagas. „Melo detektorius“ patikrina šiuos teiginius.

Goda Raibytė-Aleksa, VU Gyvybės mokslų centras

Baltymo struktūra – tarsi jo nuotrauka, leidžianti pažvelgti į molekulių pasaulį iš arčiau. O mokslininkams tenka nemažai padirbėti, kad tai pamatytų. Be baltymų struktūrų neišsiverčia ir bakterijų, ir priešvirusinių apsaugos sistemų tyrimai, kurių rezultatai jau apdovanoti Nobelio premija net du ka...

Parengė Viktorija Dačinskaitė

Visame pasaulyje populiarėja baltymai iš vabzdžių, kurie itin plačiai naudojami ne tik žmonių, bet ir augintinių maisto gamyboje. Tokia mėsos alternatyva, sakoma, yra kur kas vertingesnė savo maistine verte, o ir gaminama ji kur kas mažiau kenkiant aplinkai. Apie tai konferencijos „Tvarumo kursas“ m...