Sloguojant skiepai turi būti atidėti

Nors prieš skiepijantis dažnai reikia užpildyti anketą su klausimynu, tačiau ir pačiam žmogui pravartu žinoti, kada vakcinaciją reikėtų atidėti.

Visų pirma, jei sergate ūmine kvėpavimo takų infekcija su karščiavimu, taip pat jei turite slogą ir pasireiškia kiti peršalimo ligų simptomai, skiepus reikia perkelti, kol pasveiksite, sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Sigita Korbutaitė. Taip pat rekomenduojama atidėti skiepus, jei pakilusi temperatūra ar atsirado lėtinės ligos paūmėjimas, be to, apie tai svarbu informuoti vaistininką ar kitą skiepijantį specialistą.

Persirgus gripu vis tiek rekomenduojama pasiskiepyti

Jeigu persirgote gripu, vis tiek rekomenduojama pasiskiepyti, nes gripo sezono metu cirkuliuoja ne vienas, o keli skirtingi gripo virusai – užsikrėtus vienu, apsauga nuo kito viruso tipo neįgyjama.

Įvardinti kuriuo gripo tipu užsikrėtėte, galima tik atlikus specializuotus tyrimus.

Sigita Korbutaitė

„Gripo sezono metu žmogus gali susirgti net ir kelis kartus, kasmet vaistines ir sveikatos priežiūros įstaigas pasiekia naujausia vakcina, kuri geriausiai atitinka vyraujantį viruso tipą“, – sakė vaistininkė.

Skiepus nuo gripo geriausia planuoti rudens ar žiemos mėnesiais, nes gripo sezono pradžia dažniausiai yra laikoma 40-ta metų savaitė. Kadangi visuomenėje plintantis gripo virusas kiekvienais metais mutuoja, vakcinų sudėtis kasmet taip pat skiriasi – jos atitaikomos pagal tuo metu vyraujantį viruso tipą.

Skiepytis negalima vartojant antibiotikus

Pasak vaistininkės S. Korbutaitės, rekomenduojama skiepytis visiškai pasveikus – tai reiškia nebejaučiant jokių simptomų.

Geriant antibiotikus vakcinacija taip pat negalima, rekomenduojama skiepytis baigus antibiotikų kursą.

„Įprastai nėra griežtų taisyklių, kiek laiko reikia laukti po antibiotikų kurso vartojimo prieš skiepijantis. Tačiau svarbu, kad prieš skiepijantis būtumėte visiškai pasveikęs nuo infekcijos, dėl kurios vartojote antibiotikus“, – patarė S. Korbutaitė.

Sergant autoimuninėmis ligomis negalima skiepyti gyvomis vakcinomis.

O štai nėščioms moterims galima ir rekomenduojama skiepytis gripo vakcina, tačiau dėl kitų vakcinų reikėtų konsultuotis individualiai su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju.

Skiepas

Kada alergijos gali būti kontraindikacija vakcinacijai?

Alergijos būtų kontraindikacija, jei žmogus alergiškas kuriai nors vakcinos sudedamajai daliai.

Visgi, kaip anksčiau apie gripo vakcinas yra rašęs šeimos gydytojas Valerijus Morozovas, skiepytis nuo gripo dažnai bijo turintys alergiją kiaušiniams.

„Ruošiant vakciną viruso auginimui naudojamas kiaušinis, tačiau net turintiems alergiją kiaušiniui nereikia bijoti šitos vakcinos. Nes vakcinoje nėra kiaušinių ir net jų likučių. Vakcinoje gali būti likutis ląstelių kultūros, gautos iš kiaušinio baltymo, bet ne paties baltymo, trynio ar omleto. Žingeidūs mokslininkai norėjo tą patikrinti: surado 4000 alergiškų kiaušiniams žmonių, iš kurių net 700 po buitinio kontakto su vištos palikuonimis atsidurdavo reanimacijoje. Visus čipavo su gripo skiepu. Nė vienam iš jų nepasireiškė jokių alergijos požymių“, – rašė V. Morozovas.

Visą jo ankstesnį tekstą apie gripo vakcinas rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)