Grybai galioja trumpiau
Parduotuvėse pirkti ir namuose gaminti konservai skiriasi, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė. Konservuotus parduotuvėse pirktus produktus reikia suvartoti iki galiojimo datos pabaigos.
„O jeigu mes konservus gaminame namuose, jie galioja 1–2 metus, nors geriausia sunaudoti tą patį sezoną. Jeigu kalbame apie grybus, kuriuos irgi konservuojame, jų galiojimo terminas turėtų būti iki 12 mėnesių“, – teigė A. Valaikienė.
Tiesa, atidarius indelį vartojimo laikas smarkiai sutrumpėja, todėl svarbu atminti: atidarytus konservus reikėtų suvartotų per 3–7 dienas.
„Konservus atidarius, jie gauna oro, o dėl to gali atsirasti pelėsis, ypač, jei iš indelio juos kabinome su nešvariu šaukštu ar šakute pakabinome. Tokiu atveju pradeda veistis ir kitos bakterijos, jos greitai dauginasi, todėl geriausia juos suvartoti per 3 dienas“, – patarė NVSC specialistė.