„Jeigu neturite miego problemų, jei nesergate nemiga, tai popiečio miegas – labai sveika“, – sakė Rūta Mameniškienė.

Ar popietinis snūstelėjimas bus naudingas, priklauso nuo jo trukmės. „Jeigu miegi 10–20 minučių ir žinai, kad vakare dar dirbsi, kad dar liko bent septynios valandos darbo, tai tikrai atgaivinti savo smegenis, atmintį, dėmesį, energiją ir nuotaiką yra labai gerai“, – vardijo pokaičio privalumus sveikatos specialistė. Trumpas miegas padeda atsigauti, atgauti jėgas, pasiruošti kitai darbo ir informacijos bangai. Taip pat mažina kraujospūdį – „pokaitis galėtų būti mažytė tabletė nuo kraujospūdžio“.

miegas

Kai kas popietės miegą įsivaizduoja gerokai ilgesnį – iki trijų valandų trukmės. Trys valandos, profesorės aiškinimu, yra du ištisi miego ciklai, todėl reikėtų nusnūsti trumpai – 10–20 minučių, kad nebūtų įeita į gilaus miego stadiją, arba išmiegoti „pilną miego ciklą“, t. y. pusantros valandos arba tris valandas – tada žmogus atsikels žvalus, pasiruošęs darbui.

Išmiegant kelis miego ciklus, profesorės teigimu, jau vagiamas miegas iš nakties, o vakare gali būti sunku užmigti.

Neurologė patikslino, kodėl dieną išmiegojus 30–40 min. žmogus atsikelia apsnūdęs apsunkęs – po tokio miego laikotarpio „gauname vadinamąją miego inerciją – smegenys dar miega, dar nenori nieko daryti, ir tada jautiesi blogiau, nei prieš užmigdamas“.

Į klausimą, iki kelintos valandos patartina eiti pasnausti, R. Mameniškienė atsakė, kad reikėtų pasilikti bent septynias budrumo valandas atsibudus, na o jei stipriai suėmė miegas, leisti sau numigti 10 minučių. „Svarbiausia – neviršyti 20 minučių arba jau miegoti, imti iš nakties miego. <...> Arba trumpai, arba – kaip reikiant“, – teigė ji.

nuovargis

Kai juntamas stiprus nuovargis, grįžus po darbo namo 18–19 val., nereikėtų prigulti pasnausti, jeigu planuojate tiesiog žiūrėti filmą, ilsėtis. O jei laukia nemažai darbų, vertėtų 10 minučių pamiegoti arba „krėsle ramiai pasėdėti, atsipalaiduoti ir tada kibti į darbus“. Neturėtų stebinti ir po sočių pietų suimantis snaudulys – taip nutinka, nes visa kraujotaka susitelkia į virškinimą.

Popietės miegą galima pakeisti sportu. Sportas teikia energijos, gerina nuotaiką, mažina psichoemocinę įtampą, o tai padeda mobilizuotis.

Vaikams nuo penkerių metų, miegantiems naktį pakankamai – 10–11 valandų, dieną pokaičio nereikia. Nebent trūktų nakties miego – tada vaikai ir patys nori miegoti, aiškino sveikatos srities specialistė. O dauguma suaugusiųjų turi miego stoką, todėl traukia dieną nusnūsti bent keliolika minučių.

Tiesa, turintiems miego sutrikimo problemų, varginamiems nemigos pokaitis jokiu būdu nereikalingas, nes gali tik pabloginti situaciją, akcentavo profesorė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: