Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto mokslininkai nustatė 11 cheminių medžiagų, aptinkamų plačiai paplitusiuose plastiko gaminiuose, pavyzdžiui, šampūno buteliukuose, kurie, kaip pavyko išsiaiškinti, gali prisidėti prie antsvorio (trikdydami medžiagų apykaitos procesus), rašo nypost.com.

Nustatyta, kad tokių medžiagų gali būti praktiškai bet kurioje plastiko taroje. Tyrime jos įvardijamos kaip metabolizmą trikdantys chemikalai. Mokslininkai jų aptiko trečdalyje analizuotų produktų, įskaitant šampūno, kondicionieriaus indelius, šiukšlių maišus, šaldymo maišelius, virtuvines kempinėles ir vandens buteliukus.

Plastiko tarša

Tyrimo išvados skelbiamos specializuotame leidinyje „Environmental Science & Technology“.

Gaminant tokius produktus, gali būti panaudoti šimtai unikalių cheminių junginių, dauguma iš jų vis dar neištirti (ir klausimas, ar iš viso bus kada nors ištirti). Mokslininkams visgi pavyko iš 34 „kasdienių produktų“ atrinkti 11 junginių, kurie ir kituose tyrimuose buvo susieti su augančiu svoriu.

„Mūsų atlikti eksperimentai parodė, kad kasdieninio naudojimo plastiko produktuose yra cheminių junginių, kurie įvardijami kaip veiksnys, lemiantis tie antsvorį, tiek nutukimą“, – sako vienas iš tyrimo autorių, profesorius Martinas Wagneris.

Nutukimas

Pastarasis mokslininkų darbas papildo ir taip jau gausias įrodymų, esą, tam tikri gaminant plastiko pakuotes naudojami cheminiai junginiai daro žalą žmogaus organizmui, atsargas. Dalis su šiais cheminiais junginiais susijusių tyrimų atskleidė, jog jie trikdo hormonų veiklą, gali sukelti persileidimą ir netgi siejami su ta tikromis ligomis, įskaitant apsigimimus ir vėžį.

Dabar mokslininkai šiuos cheminius junginius mini ir riebalų ląstelių vystymosi kontekste.

11 M. Wagnerio tyrime minimų junginių atlieka svarbų vaidmenį perprogramuojant kamienines ląsteles, kad jos virstų riebalų ląstelėmis, o tada imtų daugintis, formuodamos papildomą riebalinį audinį.

Mokslininkai savo darbo rezultatuose atkreipia dėmesį į vieną neatitikimą: tik dalis jų identifikuotų cheminių junginių jau seniau susieti su įtaka metabolizmui, tačiau žymiai daugiau jųjų skatina riebalų ląstelių augimą. Tai reiškia, kad gali būti ir kitų, neįvardytų cheminių medžiagų, turinčių tokį patį poveikį.

Kremai nuo saulės

„Labai gali būti, kad kalbame ne apie tuos pačius įtariamuosius, pavyzdžiui bisfenolį A, kuris jau seniai žinomas kaip metabolizmo trikdytojas. Tai reiškia, kad kiti plastike esantys cheminiai junginiai, apie kuriuos dar nežinome, gali lemti antsvorį ir nutukimą“, - teigia vienas tyrimo bendraautorių Johannesas Volkeris.

Šis mokslininkų darbas dar kartą atkreipia dėmesį, jog buičiai skirtų prekių gamyboje naudojami cheminiai junginiai gali būti viena iš slaptų priežasčių, kodėl visame pasaulyje antsvorio problema darosi vos opesnė.

„Mūsų gauti rezultatai atskleidė, kad kiekvieną dieną naudojamų produktų pakuotėse esančios kenksmingos medžiagos gali būti iki šiol ignoruojamas antsvorio problemą gilinantis veiksnys“, – tikina autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)