Vienas – kariškis, kita – pasienietė. Jis kilęs nuo Pakruojo krašto, ji – žemaitė iš Plungės. Gavę darbus Klaipėdoje, ieškojo vietos aplink įsikurti. Ramybės uostą atrado Kretingos rajone esančiuose Rūdaičiuose, kur nusipirko, savaip įsirengė sodybą ir jau planuoja verslą, kokio kaime dar nebuvo.
gira
19 straipsnių
Gira – labai silpnai alkoholinis gaivusis gėrimas, gaminamas fermentacijos būdu iš juodos duonos, vaisių, uogų, kmynų ir kitų maisto produktų, pridedant mielių ir cukraus.
Ekspertas apie girą: ar ji naudinga virškinimo sistemai ir kodėl ją reikia gerti mažais gurkšneliais
Gira yra vienas seniausių gėrimų, kurį pradėta gaminti Rytų Europoje, baltų apgyvendintoje teritorijoje. Rašytiniuose šaltiniuose ji minima dar XVI amžiuje – tai buvo Lietuvos kunigaikščių, didikų, bajorų rūmuose bei dvaruose, klebonijose ir vienuolynuose gaminamas gėrimas. Buvo išskirtinis, juo vai...
Kasmet Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto (KTU CTF) partneris AB „Volfas Engelman“ savo steigiamomis stipendijomis skatina bakalauro studijų programos „Maisto mokslo ir technologija“ studentus, kurie rengia baigiamuosius projektus fermentacijos produktų kūrimo srityje....
Žmonių simpatijas Lietuvoje ir pasaulyje pelniusi „Gubernijos“ Duonos Gira spalį švenčia 25-ąjį gimtadienį – tiek laiko iš specialiai kepamos duonos pagaminta gira rauginama ir brandinama „Gubernijos“ darykloje Šiauliuose. Šventės proga „Gubernijos“ Duonos Gira ištikimiausiems gerbėjams nusprendė at...
Maisto technologė patarė, kaip pasigaminti pačią skaniausią naminę girą ir pasidalijo netradicinių girų receptais (6)
Tikriausiai daugelis mėgsta gardžią lietuvišką girą, žinoma, skaniausia ją pasiruošti namuose, bet kaip tai reikėtų daryti? Gal jau esate bandę, tačiau kažkas nepavyko? O gal norisi išbandyti kažką naujo ir paragauti netradicinės giros?
Lietuviai per metus išgeria milijonus butelių giros: pasigardžiuokime ja ir patys pasigaminę namuose
Lietuvių taip mėgstamą girą galima pavadinti vienu seniausių bei brandžiausias tradicijas turinčių nacionalinių gėrimų. Savo populiarumo gira neprarado iki šiol – vien pernai lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ iš viso pardavė virš 4 milijonų pastarosios butelių bei skardinių. Sustatę juos šalia v...
Pasvalio rajone įsikūrusi UAB „Joalda“ – vienintelis Joniškėlio bravoras, 26-erius metus Lietuvos gyventojus džiuginantis natūralia gira. Įmonės savininkas ir vadovas Darius Rimkevičius pasakoja, kad tobulo giros skonio paslaptis slypi aukštos kokybės ingredientuose ir iki smulkmenų nušlifuotame rec...
Specialistai pasisako už gerą naminę girą. „Karštą vasaros dieną atsivėsinti šios puodeliu yra rekomenduojama“, – sako gydytoja dietologė Rūta Petereit.
Sostinės dienos. Lukiškių aikštėje savo kaliu įsitikinome, kad siaučia sukčiai. Papasakosiu apie jų veikimo metodą, kad kitų žmonių irgi taip neapgautų.
Iš vienuolyno rūsių – neįprastos, bet labai skanios giros receptas: galima gaminti iš visko, ko tik geidžia širdis (25)
„Turbūt girą išmokau gaminti, kai pradėjau vaikščioti. Aš nežinojau tiksliai, ką mama darydavo, bet žinojau, kad visiems lauko darbams mama statinėje pagamindavo giros. Atsimenu, žiūrėdavau ką ji daro. Ji turėjo tokį didelį gabalą plastilino (žinot, buvo senoviniai, kilograminiai gabalai mielių, man...
Svarstis arba gira yra stipriai populiarėjantis įrankis tarp viso pasaulio sporto entuziastų. Didelė dalis sporto klubų trenerių bei jų klientų ieško būdų, kaip persikelti nuo stacionarių ir atskiras raumenų grupes izoliuojančių treniruoklių, prie funkcionalesnių įrankių, galinčių įdarbinti kuo dide...
Ar žinote, kad gira atsirado dar pirmojo mūsų eros tūkstantmečio antroje pusėje Rusijoje? Tai apie šį fermentuotą duonos gėrimą pasakojo Tytuvėnų piligrimų centro ūkvedys Virginijus Pikutis, užsiimantis „Piligrimų“ giros gamyba ir šviečiamąja veikla.
Ši natūraliai rauginta gira stiprina organizmą, atbaido virusus, papildo žarnyno mikroflorą gerosiomis bakterijomis. Be to, ją mielai geria ir vaikai.
Geri vyrai gerą girą geroj girioj gėrė. Tik ar tikrai ta gira buvo tokia jau gera? Sulaukę didžiulio skaitytojų susidomėjimo sūreliais, tęsiame produktų sudėties tyrimą. Šį kartą tinklaraščio „Monų monai“ kūrėjų akiratyje atsidūrė nuo seno lietuvių mėgstama gira.
Siūlome jums laiko patikrintą gėrimo receptą, kuris ne tik numalsins troškulį, bet ir ištirpins jūsų kilogramus.
Vokietijoje Bucheno mieste 34 metų dramblys iš Afrikos pabėgo iš aptvaro ir mirtinai užplumpino žmogų. Tą pat dieną 3 metų vyriokas iš Ohajo valstijos susirado mamos pistoletą ir nusišovė. Dedantis šioms baisybėms, Maskvos J. Vachtangovo teatro 63 metų režisierius iš Lietuvos R. Tuminas gastrolių me...