Maisto pramonė išgyvena transformaciją, kuri keičia ne tik produktų sudėtį, bet ir jų gamybos būdus. Augant tvarumo ir sveikos gyvensenos svarbai, inovacijos tampa kasdienybe. Šie pokyčiai atspindi vartotojų lūkesčius ir formuoja naują maisto kultūrą.
maisto pramonė
50 straipsnių
Maisto pramonė - pramonės šaka, užsiimanti maisto (tiek pusgaminių, tiek gaminių) gamyba.
Artima sritis yra pašarų pramonė, kuri kartais laikoma maisto pramonės atšaka.
Popandeminiame laikmetyje pasaulinė gyvūnų maisto pramonė išgyvena tikrą renesansą. Šiandien tai viena sparčiausiai augančių ir atspariausių krizėms ekonomikos sričių. Iki 2030 m. pasauliniai gyvūnų maisto pardavimai išaugs 52 proc., o visa rinka pasieks 487 mlrd. JAV dolerių vertę. JAV, Azijoje, Eu...
Socialiniuose tinkluose platinamas žemėlapis, kuriame neva užfiksuotas neįprastas kiekis gaisrų JAV maisto perdirbimo įmonėse. Internautai tiki, kad neįprastai daug gaisrų prives prie maisto trūkumo.
Maisto produktų sudėties ženklinimas – svarbus ne tik dėl to, kad vartotojai žinotų, kokios žaliavos buvo naudojamos gamyboje, bet ir dėl to, kad vartotojas žinotų, jog produkto sudėtyje nėra įvairių alergenų ar medžiagų, kurių jo organizmas netoleruoja. Maistas gali paveikti vartotojų sveikatą, tod...
Dėl žemų supirkimo kainų per Lietuvą ritasi protesto banga: žemdirbiai pieną gyventojams arba atiduoda veltui, arba išpila laukuose.
Lietuvė mokslininkė kasdien laboratorijoje kuria mėsos pakaitalus: iš ko bus pagaminti ateities kotletai (6)
Turbūt daugeliui žinoma, kad mėsos pramonė yra atsakinga už didelę dalį pasaulyje išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Ji ne tik prisideda prie visuotinio atšilimo, bet ir tiesiogiai teršia aplinką. Vienas iš būdų kovoti su klimato krize – vietoje mėsos kartais rinktis jos pakaitalus. Būtent ...
Statistikos duomenys rodo, kad Lietuva – tarp didžiausią kainų šoką patyrusių šalių. Ir nors tam yra logiškų argumentų, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pastebėjo, kad būta ir keistų kainų šuolių. Neatmetama, kad buvo susidariusi palanki terpė verslininkams kelti kainas. Kalbant ...
Lietuvės kuria tarptautinį pripažinimą pelniusį startuolį: tai padės sutaupyti ar net užsidirbti apsiperkant (2)
Mobilioji programėlė, kuri padeda tvariau maitintis ir palikti mažesnį CO2 pėdsaką po savęs, jau nebėra tolima ateitis. Tokią – „Know Your Food“ – šiuo metu kuria trys merginos iš Lietuvos. „Mūsų tikslas – paskatinti ir apdovanoti, o ne liūdinti ir bausti“, – sako viena iš programėlės kūrėjų. Vystyt...
Augant nealkoholinių sidrų paklausai, atnaujintas sidrų apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo reglamentas. Nauja jo redakcija įsigalios lapkričio 1 d. Gamintojams ir prekybininkams prisitaikyti prie naujų reikalavimų numatytas pereinamasis laikotarpis iki 2023 m. liepos 31 d.
Lietuvos maisto pramonę siūloma įteisinti kaip ypač svarbų sektorių, kuris karo Ukrainoje akivaizdoje galėtų veikti nepertraukiamai ir užtikrintų gyventojų saugumą aprūpinant juos maisto produktais.
Europos energetinės krizės padariniai siunčia naujas šoko bangas per Jungtinės Karalystės maisto sektorių: internetinė parduotuvė „Ocado Group Plc“ nustojo tiekti klientams šaldytus produktus, o mėsos pramonė įspėjo, kad verslas per dvi savaites gali tiesiog „sustoti“.
Išpakuota. AUGA Group generalinis direktorius Kęstutis Juščius: tikrai tvarių verslų Lietuvoje mes dar neturime (7)
Maisto pramonė yra laikoma viena taršiausių industrijų, prisidedančių prie klimato kaitos ir aplinkos taršos sukuriamomis šiltnamio dujomis, dirvožemio sekinimu ir tarša, bei gėlo vandens ir energijos išnaudojimu. LOGIN konferencijos proga, naujausioje Išpakuotos serijoje, pabandysime pažvelgti į at...
Paspartėjus Lietuvos gyventojų skiepijimui nuo COVID-19, nuo ketvirtadienio prasideda didelių įmonių darbuotojų vakcinacija. Tiesa, kai kurios stambios maisto pramonės bendrovės savo darbuotojus jau pradėjo skiepyti anksčiau, nes priklauso kitai prioritetinei grupei. Tačiau ne visi kolektyvai šią ži...
Tarp profesijų, kurias Lietuvos jaunimas ignoruoja labiausiai, šiandien atsiduria praktiškai visos su žemės ūkiu susijusios profesijos. Jos, mūsų jaunuolių nuomone, neįdomios, purvinos, neperspektyvios, menkai atlyginamos, taigi stojančiųjų į jas skaičius nuosekliai mažėja.
Du Silicio slėnio technologijų senbuviai nusprendė paremti maisto revoliuciją, kol klimato kaita ir koronaviruso pandemija traukia milijardus dolerių investicijų į tvarių žemės ūkio sprendimų paiešką.
Kauno rajone broliai augina ateities maistą: sunkiausia – prie tokių užkandžių pripratinti vartotoją (439)
Lietuviai yra kūrybingi žmonės, fantazijos, idėjų ir gebėjimo veikti jiems tikrai netrūksta. Štai du broliai Donatas ir Marius Glušauskai įrodė, kad verslą kurti galima nedideliame kaimelyje.
Visi rūpinamės savo ir šeimos sveikata, todėl renkamės sveikesnius produktus. Tačiau ar tikrai renkamės tai, kas sveikiau? „Alfas live” laidoje buvo kalbama apie tai, kaip mus apgauna ne tik pavadinimai, bet ir pakuotės dizainas, o labai dažnai ir tiesiog tikėjimas tuo, kuo norisi tikėti. Alfas Ivan...
Maisto gamybos įmonių atstovai prašo išskirtinių valdžios sprendimų, jei jų darbuotojai užsikrėstų virusu. Pasak jų, tokiu atveju strigtų gamyba, šalyje galėtų kilti chaosas.
Lietuvių galvose užgimusi idėja gali tapti proveržiu: tai pakeistų kiekvieno kasdienius įpročius (16)
Prieš metus dviejų jaunuolių – Rugilės Matusevičiūtės ir Andriaus Šato – galvose gimė idėja – kurti laidas, kuriose jie pasakotų apie tai, ko dažnas iš mūsų net nežinome – kodėl svarbu rūšiuoti, kokią įtaką klimato kaitai daro gyvulininkystė, ar kodėl vertėtų susimąstyti, einant apsipirkti į greitos...
Vyriausybė nepritarė siūlymui leisti ūkininkams gaminti ir parduoti alkoholinius gėrimus iki 65 proc. alkoholio tūrio be privalomų alkoholio produktų gamybos ir mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų.