maisto priedai
44 straipsnių
Maisto priedai – natūralios ar sintetinės cheminės medžiagos, dedamos į maisto produktus, siekiant išlaikyti, sustiprinti, susilpninti tam tikras maisto produkto savybes ar pridėti papildomų, pvz., skonį, kvapą, išvaizdą. Kai kurie maisto priedai naudojami nuo senovės, pvz., konservavimui naudojamas actas, sūdymui naudojama valgomoji druska, vyndarystėje naudojamas sieros dioksidas. Antroje XX a. pusėje vystantis maisto pramonei pradėta naudoti daug naujų, tiek natūralių, tiek sintetinių, maisto priedų.
Pasitikrinkite savo žinias apie maisto priedus ir laimėkite vieną iš dešimties Delfi Plius 3 mėn. prenumeratų. Dėkojame visiems dalyvavusiems. Konkurso laimėtojai išrinkti.
Melagienų skleidėjų dėmesio sulaukė populiarūs saldumynai, kuriais prekiaujama ir Lietuvoje. Kompanijos „Kinder“ saldainių nuotraukomis pasidalinę vartotojai tvirtina, kad jų sudėtyje yra vabzdžių ekskrementų.
Paskutiniu metu itin daug dėmesio socialiniuose tinkluose sulaukė besikuriančios grupės, kurių nariai dalijasi informacija apie įvairių maisto produktų sudėtį ir maisto priedus, siekdami išsiaiškinti, ar juose nėra su vabzdžiais susijusių sudedamųjų dalių. Vienas populiariausių sąrašų, kuriame E rai...
Praėjusią savaitę melagienų skleidėjų akiratyje atsidūrė klimato aktyvistė Greta Thunberg – socialiniuose tinkluose pasirodė suklastota juos nuotrauka, kurioje mergina atrodo priaugusi daug svorio. Šią savaitę panašiu stiliumi iškraipyta Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės nuotrauk...
Stalo druskoje atrado „nuodus“, tačiau jų vertinimas įrodo, kad šie priedai pavojaus žmonėms nekelia
Socialinių tinklų vartotojai, netikėtai susidomėję E raide žymimais maisto priedais, internete ir toliau aktyviai dalinasi informacija apie maisto produktų sudėtį, tačiau ne visi čia atsirandantys teiginiai yra teisingi. Pavyzdžiui, internete pasirodė teiginių apie tai, kad druskoje neretai pasitaik...
Socialiniuose tinkluose kilus audrai dėl šiais metais įsigaliojusių EK reglamento pataisų, suteikiančių daugiau galimybių kai kuriuose plačiai naudojamuose maisto produktuose naudoti svirplių miltus pasirodė melagingų žinučių, kuriose interneto vartotojai tikino esą kai kurie E raide žymimi ir jau n...
Norėjome pigiau, todėl valgome prasčiau: paaiškino, kokie maisto priedai yra kenksmingiausi ir ko verta atsisakyti (3)
Užėjus į maisto prekių parduotuvę apsipirkti, neretai kyla klausimas, kodėl tam tikrų panašių produktų kainų skirtumas itin ženklus. Neretai ieškome ir atsakymų į klausimą, koks maistas sveikesnis ir naudingesnis mūsų mitybos racionui? Akylesni ir labiau besirūpinantys savo sveikata neretai domisi p...
Šventinė mityba ne visuomet sveikatai palanki, tačiau tikrai nei vienas nenori jaustis blogai šventės metu, ar sekančią dieną po jos. Maisto technologė Raminta Bogušienė dalijasi patarimais, ko nepamiršti planuojant šventinį Joninių meniu.
Dalinasi populiariu mitu, esą „Coca-Cola“ savo spalvą įgauna dėl traiškytų vabalų ekstrakto. Tai – netiesa (44)
„Coca-Cola“ – vienas populiariausių gaiviųjų gėrimų pasaulyje. Galbūt todėl šio gėrimo sudėtis apipinta įvairiomis siaubo istorijomis ir mitais. Vienas jų – kad „Coca-Cola“ sudėtyje galima aptikti dažų, gaunamų iš vabzdžių. Tai nėra tiesa.
Geriausias pasirinkimas šaltą dieną – dubenėlis garuojančios sriubos, o greičiausias būdas jos išsivirti – prie greit supjaustytų daržovių tiesiog paskubom įsimesti vieną kitą sultinio kubelį. Po nosim kaipmat pakvips vištienos, daržovių ar miško grybų aromatai! Sugundyti reklamų retas susimąstome, ...
Dauguma lietuvių pirkdami maisto produktus pasiskaito jų sudėtį ir stengiasi vartoti tokius produktus, kuriuose yra mažiau maisto priedų, parodė naujausia visuomenės apklausa. Mitybos ekspertė Raminta Bogušienė tai įvardija kaip teigiamą pokytį visuomenėje.
Tikriausiai visiems teko tai patirti – planuojate suvalgyti mažą gabalėlį sūrio, bet nejučiomis sušveičiate visą gabalą, tada žiūrite į trupinius ir svarstote, kas jums negerai, kodėl taip įvyko.
Vasara – metas, kai dažnos šeimos mitybą išderina dėl karščių sumažėjęs apetitas, o įprastus pietus vis dažniau norisi pakeisti ledais. Nors visų mėgstamas vasariškas skanėstas maloniai atgaivina, dietologė Jūratė Dobrovolskienė ragina nepamiršti, kad tai – desertas, kuriuo mėgautis reikėtų saikinga...
Prieš keletą dienų DELFI skaitytoja atsiuntė viename prekybos centrų pirkto torto pakuotės nuotrauką. Joje galima aiškiai įskaityti, kad Vaikišku pavadinto torto sudėtis – toli gražu ne vaikiška. Torto sudėtyje yra net hidrintų riebalų, kuriuos naudoti vaikų mitybai griežtai draudžiami visose mokymo...
Šiandien norime atkreipti dėmesį į visas tas kvepiančias prekybos centrų konditerijos bandeles ir spurgas. Tiesiog labai nuoširdžiai tikime, kad žmonės net nesusimąsto, ką deda į burną – nori pasilepinti šviežia spurga ir ją griebia naiviai tikėdami, kad tai yra tiesiog šviežia spurga.
Kasdien su maistu gauname dozę mineralinių ir cheminių medžiagų, jas organizmas turi perdirbti. Sakote, kad perkate „šviežius“ maisto produktus, todėl jums šis straipsnis neaktualus? Pasirodo, net nusipirkę šviežių vaisių, galite gauti dozę maisto priedų.
Maistinių dažų formulė tokia pati, kaip ir automobiliams skirtų dažų, bet maisto saugumo rodikliai – gerokai griežtesni, LRT RADIJUI sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė. Anot jos, teiginys, kad vištienos kepsneliuose tik 50 proc. vištienos, o tarp ...
Vos 1 iš 5 Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maisto produktus galvoja apie jo naudą sveikatai. DELFI atliko eksperimentą – apklausė vilniečius apie jų mitybos įpročius ir paprašė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stukas pakomentuoti situaciją.
Ruošdamos atsargas žiemai šeimininkės kasmet dalijasi įvairiais konservavimo būdais ir receptais. Tačiau neretai ieškant naujų skonių pamirštamas svarbiausias aspektas – konservuoti produktai turi išlikti sveiki.