svogūnai

978 straipsnių

Valgomasis svogūnas (lot. Allium cepa, angl. onion, vok. Zwiebel, rus. лук) – amarilinių (Amaryllidaceae) šeimos augalas. Anksčiau buvo priskiriamas lelijinių šeimai.

Kaip ir bet kurią kitą daržovę, svogūnus svarbu ne tik auginti, bet ir rinkti, tinkamai laikyti. Jei svogūnai bus skinami per anksti, jie nesubręs, nebus padengti sausais žvyneliais, kurie apsaugos juos nuo grybelių ir drėgmės. Tokie svogūnai nebus gerai saugomi. Vėlyvas derliaus nuėmimas taip pat n...

Puiki idėja vakarėliui, iškylai ar tiesiog pusryčiams, vakarienei – lavašo suktinukai su įvairiais įdarais. Svarbu pasirinkti tinkamas įdaro sudedamąsias dalis, nes priešingu atveju suktinukas gali būti negrįžtamai sugadintas. Viena tokių pavojingų sudedamųjų dalių – agurkas. Agurkas gali sudrėkinti...

Kas mėgstate burokėlius – geros naujienos: iš šviežių galima pasigaminti burokėlių lapkočių sriubą. Juk dar skaniau valgyti mėgstamas daržoves, kai žinome, kad jų vartojimas gali pagelbėti sveikatai. Vienas iš burokėlių privalumų – jie yra betaino šaltinis, kuris padidina serotonino (laimės hormono)...

Nesvarbu, kaitina karštis ar pila lietus – patiekalai iš bulvių yra neatsiejami nuo lietuvių stalo. Paprastai bulves lietuviai valgo pietums ar vakarienei, tačiau, pavyzdžiui, Ispanijoje šios daržovės mėgstamos net ir pusryčiams. Šviežio derliaus bulvės pasižymi gerųjų savybių gausa. Daugiausiai nau...